Historien om «Viking-bataljonen»

Historien om «Viking-bataljonen»

Steinar Hybertsen har laget dokumentarfilm om norsk-amerikanske immigranter, som spesifikt ble vervet for sin kunnskap om gamlelandet for å kunne starte invasjonen av Europa fra Nord-Norge under 2. verdenskrig. – «Viking-bataljonen» forteller en ukjent historie for både Norge og USA, forteller han.

Steinar Hybertsen har jobbet med dokumentarproduksjon i mange år, og har laget flere dokumentarer som har blitt sendt på NRK (se utdrag av produksjoner nederst), blant annet programmet Frihetsgudinnen  og Skispor fra 1952 til 1982, som begge er tilgjengelige på NRK nett-tv.

Som fast boende i Colorado – rett ved militærforlegningen Camp Hale – var han lenge klar over historien som nå har blitt til en ny dokumentarfilm. Den forteller historien om en norsk bataljon som ble etablert i Amerika i 1942, etter samtaler mellom Roosevelt og Churchill om hvordan invasjonen av Europa skulle foregå. Ett av forslagene var å gå inn i Nord-Norge, og fortsette nedover i Norge videre til Europa.

-Det ble etablert en divisjon i Amerika basert på de samme ideene man hadde i Tyskland, Frankrike og Italia på samme tid – skitropper. Da oppstod ideen om at de skulle lage en norsk bataljon hvor kriteriene var at soldatene skulle snakke norsk, kjenne til Norge i detaljer, som måtte ha bodd der og at de måtte kunne gå på ski – norske immigranter med andre ord. Posisjonene ble utlyst, og flere meldte seg frivillig, men det ble også rekruttert aktivt blant folk som innfridde kravene. Bataljonen ble fylt opp allerede høsten 1942, sier Hybertsen.

Det ble derimot ingenting av planene om å gå inn i Norge, og bataljonen ble omskolert og sendt ut på andre oppdrag.

-Bataljonen trente i fjellene i Colorado fra desember 1942 til august 1943, før de ble sendt til England. Hele tiden hadde alle tro på at de skulle inn i Norge, som de var trent for. I England ble de derimot omskolert i løpet av 8 måneder, og ble med på invasjonen av Normandie rundt en uke etter invasjonen startet. De ble da sendt ut på forskjellig type oppdrag av forskjellig art i Europa. Det var først når freden kom at de ble sendt til Norge, som mer eller mindre fredsbevarende styrker og som militære administratorer. De endte opp i Norge etter krigen selv om intensjonen var at de skulle inn mens den pågikk, forteller Hybertsen.

-Dokumentaren er historien om denne bataljonen fortalt av 12 av de originale 999 soldatene. Jeg har jobbet med prosjektet i tre år, med støtte fra blant annet Forsvarsmuseet, Stenslands rederi og den Amerikanske ambassaden. Grunnen til at jeg gjort dette prosjektet er at jeg følte jeg måtte gjøre det nå før de som er igjen dør ut. Og i tillegg til selve krigshistorien var det en spennende norsk-amerikansk fortelling, sier han.

vikingbataljonen_02_768

Det var tilfeldigheter som gjorde at Hybertsen endte opp med dokumentarfilmproduksjon. Han reiste til USA på 70-tallet på skistipend, og etter diverse jobber i USA, Europa og Norge startet han sitt eget produksjonsselskap i 1992. Han var også med å starte en egen Skandinavisk tv-kanal i USA i 1998.

– Jeg har drevet med dokumentarproduksjon i mange år. Jeg er originalt fra Hønefoss, men reiste til USA på skistipend i 1973. Jeg tok utdanning der, og jobbet i diverse stillinger før jeg returnerte dit igjen mot slutten av 80-tallet. Ved en tilfeldighet begynte jeg med dokumentarproduksjon – og jobbet med en egen Skandinavisk tv-kanal i statene på 90-tallet. Etter hvert gikk jeg over til mer egenproduserte dokumentarer mot slutten av 90-tallet. Siden har det blitt en rekke produksjoner, hvor flesteparten har blitt vist på NRK, forteller han.

Med dokumentaren Viking-bataljonen håper Hybertsen at det ikke er bare er en relativt ukjent krigshistorie som blir belyst, men også kulturforskjellene mellom oss og amerikanerne.

-Det er en kulturforskjell mellom oss og amerikanerne, i tillegg til en annen generasjon. Det er dette jeg håper jeg har fått frem i filmen. Og både i Norge og USA er dette en relativt ukjent historie – en historie om immigranter som ble soldater, som hadde en strek motivasjon om å frigjøre Norge.

-Filmen vises for involverte mandag 29. april på Filmens Hus. Så langt har jeg ikke tenkt noe mer på visningsplattformer annet enn at jeg håper på en bred internasjonal distribusjon, som er en jobb i seg selv.

Hybertsen avslutter med å informere om at han også er i forhandlinger med NRK om visning av dokumentaren.

-Jeg er i forhandlinger med NRK om visning. Alle mine produksjoner de siste 10-12 årene har blitt kjøpt av og vist på NRK, avslutter han.

Utdrag av Steinar Hybertsens produksjoner:

Tilgjengelig på NRK nett-tv:

Tidligere produksjoner, et utdrag:

 • Sissel (1993)– a musical show in 2 parts with Sissel Kyrkjebø – from the Faroe Islands.
 • The World of Skiing (1994) – An international distributed film on skiing in the world (co-producer NRK).
 • Thor Heyerdahl – Young at 75 years old (1996) (Sebra Film and NRK).
 • The Engen Brothers from Salt Lake City to Hollywood (2002)- A film about ski-jumpers in the United States (aired on PBS and TV2 Norway).
 • Stein Eriksen – Legend of Skiing (2003 – aired on PBS and TV2 Norway).
 • History of skiing in Norway and America from 1850 to 1950 (2006 – aired on NRK and regional PBS).
 • Crown Princess Martha of Norway – The American Years. (2005 – aired on TV2 and PBS in North America).
 • Henrik Ibsen – The First realist (2006 – a TV2 release).
 • The Marshall Plan (2007 – aired on NRK in 2008, 2009 and 2010).
 • Kaare Ness – Big Dreams. From Karmøy to Hawaii (2008).

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Historien om «Viking-bataljonen»

Historien om «Viking-bataljonen»

Steinar Hybertsen har laget dokumentarfilm om norsk-amerikanske immigranter, som spesifikt ble vervet for sin kunnskap om gamlelandet for å kunne starte invasjonen av Europa fra Nord-Norge under 2. verdenskrig. – «Viking-bataljonen» forteller en ukjent historie for både Norge og USA, forteller han.

Steinar Hybertsen har jobbet med dokumentarproduksjon i mange år, og har laget flere dokumentarer som har blitt sendt på NRK (se utdrag av produksjoner nederst), blant annet programmet Frihetsgudinnen  og Skispor fra 1952 til 1982, som begge er tilgjengelige på NRK nett-tv.

Som fast boende i Colorado – rett ved militærforlegningen Camp Hale – var han lenge klar over historien som nå har blitt til en ny dokumentarfilm. Den forteller historien om en norsk bataljon som ble etablert i Amerika i 1942, etter samtaler mellom Roosevelt og Churchill om hvordan invasjonen av Europa skulle foregå. Ett av forslagene var å gå inn i Nord-Norge, og fortsette nedover i Norge videre til Europa.

-Det ble etablert en divisjon i Amerika basert på de samme ideene man hadde i Tyskland, Frankrike og Italia på samme tid – skitropper. Da oppstod ideen om at de skulle lage en norsk bataljon hvor kriteriene var at soldatene skulle snakke norsk, kjenne til Norge i detaljer, som måtte ha bodd der og at de måtte kunne gå på ski – norske immigranter med andre ord. Posisjonene ble utlyst, og flere meldte seg frivillig, men det ble også rekruttert aktivt blant folk som innfridde kravene. Bataljonen ble fylt opp allerede høsten 1942, sier Hybertsen.

Det ble derimot ingenting av planene om å gå inn i Norge, og bataljonen ble omskolert og sendt ut på andre oppdrag.

-Bataljonen trente i fjellene i Colorado fra desember 1942 til august 1943, før de ble sendt til England. Hele tiden hadde alle tro på at de skulle inn i Norge, som de var trent for. I England ble de derimot omskolert i løpet av 8 måneder, og ble med på invasjonen av Normandie rundt en uke etter invasjonen startet. De ble da sendt ut på forskjellig type oppdrag av forskjellig art i Europa. Det var først når freden kom at de ble sendt til Norge, som mer eller mindre fredsbevarende styrker og som militære administratorer. De endte opp i Norge etter krigen selv om intensjonen var at de skulle inn mens den pågikk, forteller Hybertsen.

-Dokumentaren er historien om denne bataljonen fortalt av 12 av de originale 999 soldatene. Jeg har jobbet med prosjektet i tre år, med støtte fra blant annet Forsvarsmuseet, Stenslands rederi og den Amerikanske ambassaden. Grunnen til at jeg gjort dette prosjektet er at jeg følte jeg måtte gjøre det nå før de som er igjen dør ut. Og i tillegg til selve krigshistorien var det en spennende norsk-amerikansk fortelling, sier han.

vikingbataljonen_02_768

Det var tilfeldigheter som gjorde at Hybertsen endte opp med dokumentarfilmproduksjon. Han reiste til USA på 70-tallet på skistipend, og etter diverse jobber i USA, Europa og Norge startet han sitt eget produksjonsselskap i 1992. Han var også med å starte en egen Skandinavisk tv-kanal i USA i 1998.

– Jeg har drevet med dokumentarproduksjon i mange år. Jeg er originalt fra Hønefoss, men reiste til USA på skistipend i 1973. Jeg tok utdanning der, og jobbet i diverse stillinger før jeg returnerte dit igjen mot slutten av 80-tallet. Ved en tilfeldighet begynte jeg med dokumentarproduksjon – og jobbet med en egen Skandinavisk tv-kanal i statene på 90-tallet. Etter hvert gikk jeg over til mer egenproduserte dokumentarer mot slutten av 90-tallet. Siden har det blitt en rekke produksjoner, hvor flesteparten har blitt vist på NRK, forteller han.

Med dokumentaren Viking-bataljonen håper Hybertsen at det ikke er bare er en relativt ukjent krigshistorie som blir belyst, men også kulturforskjellene mellom oss og amerikanerne.

-Det er en kulturforskjell mellom oss og amerikanerne, i tillegg til en annen generasjon. Det er dette jeg håper jeg har fått frem i filmen. Og både i Norge og USA er dette en relativt ukjent historie – en historie om immigranter som ble soldater, som hadde en strek motivasjon om å frigjøre Norge.

-Filmen vises for involverte mandag 29. april på Filmens Hus. Så langt har jeg ikke tenkt noe mer på visningsplattformer annet enn at jeg håper på en bred internasjonal distribusjon, som er en jobb i seg selv.

Hybertsen avslutter med å informere om at han også er i forhandlinger med NRK om visning av dokumentaren.

-Jeg er i forhandlinger med NRK om visning. Alle mine produksjoner de siste 10-12 årene har blitt kjøpt av og vist på NRK, avslutter han.

Utdrag av Steinar Hybertsens produksjoner:

Tilgjengelig på NRK nett-tv:

Tidligere produksjoner, et utdrag:

 • Sissel (1993)– a musical show in 2 parts with Sissel Kyrkjebø – from the Faroe Islands.
 • The World of Skiing (1994) – An international distributed film on skiing in the world (co-producer NRK).
 • Thor Heyerdahl – Young at 75 years old (1996) (Sebra Film and NRK).
 • The Engen Brothers from Salt Lake City to Hollywood (2002)- A film about ski-jumpers in the United States (aired on PBS and TV2 Norway).
 • Stein Eriksen – Legend of Skiing (2003 – aired on PBS and TV2 Norway).
 • History of skiing in Norway and America from 1850 to 1950 (2006 – aired on NRK and regional PBS).
 • Crown Princess Martha of Norway – The American Years. (2005 – aired on TV2 and PBS in North America).
 • Henrik Ibsen – The First realist (2006 – a TV2 release).
 • The Marshall Plan (2007 – aired on NRK in 2008, 2009 and 2010).
 • Kaare Ness – Big Dreams. From Karmøy to Hawaii (2008).

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY