En refusert hybridfilm

En refusert hybridfilm

”The Rocka” visker ut grensene mellom fiksjon- og dokumentarfilm, karakter og privatperson. Men filmen har blitt refusert av de store kinoene. – Systemet er ikke lagt opp til å støtte originalitet, mener hovedrolleinnehaver Hans Bastian Borg.

Det er ikke lett å identifisere hvor skillet mellom karakteren Big B Thunders og privatpersonen Hans Bastian Borg går i The Rocka. Bastian Borg forteller at fundamentet for karakteren er han selv, som de har valgt å overdrive en god del.

– Alt er sant, men det er ganget opp. Jeg spiller en karakter jeg har laget, basert på meg selv. Og ganger det med 200. Jeg er ikke rockestjerne enda, men det kommer vel. Som jeg sier i filmen: Bang Bang er Band Aid, og de andre møkkabanda er Afrika. Vi er en trivelig gjeng som spiller og har det kult. Vi har spillejobber, og skal spille på Os filmfestival om kort tid. Vi har også både singel og musikkvideo ute, forteller han

Produsent for filmen, Robert Næss, forteller om hvordan dette noe uvanlige prosjektet begynte.

– Det startet med at Bastian pitchet ideen for meg i bilen. Vi var på jakt etter et billig spillefilmprosjekt, og hadde flere ideer under utvikling. Så foreslår Bastian: ”Hva om jeg slutter i jobben, blir rockestjerne, og vi filmer prosessen?” Selvfølgelig, tenkte jeg. Det var helt åpenbart. Da hadde vi alt vi trengte rundt oss. Det var bare å starte skytingen. Uka etter var vi gang med å lage den første scenen, sier han.

– Så langt har han derimot bare truet med å si opp jobben, legger han til.

Bastian Borg har også involvert familien sin i prosjektet. Sønnen Harald Borg Weedon spiller seg selv i filmen. Karakteren Big B Thunders er en favoritt blant kompisene, men utfordrende privat, forteller han.

– Noen ganger var det en utfordring. Ikke som skuespiller, men privat. Det var ganger du skulle ønske det bare var pappa, og ikke Big B Thunders. Big B er en morsom karakter, alle kompisene mine digger han, men han var en vanskelig karakter å spille imot. Han kommer jo med visse utsagn, som man bare ikke vet hvordan man skal svare på.

Også for sønnen var ikke skillet mellom karakteren Big B Thunders og faren Hans Bastian alltid like klart, og opplevdes enkelte ganger vanskelig.

– Det var dager hvor han kom igjen fra opptak og ikke helt hadde lagt fra seg karakteren. Da har det vært en del ganger hvor jeg bare har dratt bort til kompiser, eller hjem til mor, sier han.

The Rocka har blitt refusert av kinoen i de store byene. Robert Næss sier at Oslo Kino ikke har gitt noen eksakt grunn til hvorfor de ikke vil sette opp filmen.

– Oslo kino står fortsatt ved at de ikke vil vise oss. De har ikke gitt noen spesiell grunn, men de liker den nok ikke. Derfor skal filmen vises på Cinemateket, sier han.

Også Bergen og Trondheim har refusert filmen.

– Dette gjelder og Bergen og Trondheim. De vil heller ikke sette den opp. De sier at den ikke passer for kinoen, mens vi ser at filmen slår godt an hos målgruppen. De har sett filmen, og sier at den passer på kino, forteller Bastian Borg.

– Vi har 33 saler fra nord til sør, så det er ikke helsvart. Men det er klart de store byene er kjempeviktig, sier Næss.

Foto: Kåre Sponberg

På spørsmål om de har vurdert alternative distribusjonskanaler, som eksempelvis VOD, er ikke dette aktuelt før etter lanseringen på DVD.

– Vi har ingen planer om alternative distribusjonskanaler. DVDen kommer i juni, så det er et relativt kort vindu. Vi har ingen planer om VOD, men det kommer kanskje etter DVDen. Det er ikke så mye penger å hente på VOD. Alle snakker om det, men vi er ikke helt der enda at det kan kalles butikk. Muligheten er der, men man ønsker fortsatt å selge boksen. Man vil jo selge fysiske produkter først, forklarer Næss.

Filmen fikk ikke noen offentlige støttemidler, og Bastian Borg mener at norsk filmbransje ikke åpner opp for mer originale produksjoner.

– Norsk filmbransje liker å ha knagger de kan henge ting på. Når de ikke klarer det, blir svaret nei. Dette undres jeg over. Det hadde vært herlig om andre hadde fått mulighet til å leke mer. Det er tungt å lage en film som The Rocka uten finansiering i bunn. Systemet er ikke lagt opp til å støtte originalitet, men det er ikke samfunnet nå for tiden heller. Sliter du littegrann, skal du på lykkepiller.

På tross av dette tror produsent Næss at den teknologiske utviklingen i filmbransjen vil tvinge frem en fornying av bransjen.

– Det er også store muligheter nå fordi vi nettopp har hatt en teknologisk revolusjon. Vi hadde DV-revolusjonen for en stund siden, nå har vi de nye billige 5D-kameraene. Så det er en underskog av spennende ting som skjer. Noe jeg tror vil tvinge frem en fornying av norsk film, mener han.

Bastian Borg er enig.

– 5D revolusjonen utgjør et skille innen bransjen, hvor gamle aktører faller fra og nye kommer til. Folk har alltid hengt igjen i det gamle. Så jeg føler at når vi tør å leke sånn – lage en karakter basert på meg selv – at det er et stikk til det som ikke er spesielt lekent.

Han avslutter med at han forstår reservasjonen folk har for å eksperimentere med formen.

I The Rocka har vi laget en klassisk tre-akts-film, en hybridfilm hvor vi turte å leke. Det føler jeg ikke at norsk filmbransje gjør mye – de er ikke veldig lekne. Det er mye av at det man heier på, det heier man på sammen. Hvis én gjør en strike, kommer folk løpende og kaller det fantastisk. Med vår refusjon av kinovisninger ser vi at det nok er en god grunn til at folk ikke tør å gjøre noe annerledes, mener han.

The Rocka har premiere  20. april.

Trailer:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

En refusert hybridfilm

En refusert hybridfilm

”The Rocka” visker ut grensene mellom fiksjon- og dokumentarfilm, karakter og privatperson. Men filmen har blitt refusert av de store kinoene. – Systemet er ikke lagt opp til å støtte originalitet, mener hovedrolleinnehaver Hans Bastian Borg.

Det er ikke lett å identifisere hvor skillet mellom karakteren Big B Thunders og privatpersonen Hans Bastian Borg går i The Rocka. Bastian Borg forteller at fundamentet for karakteren er han selv, som de har valgt å overdrive en god del.

– Alt er sant, men det er ganget opp. Jeg spiller en karakter jeg har laget, basert på meg selv. Og ganger det med 200. Jeg er ikke rockestjerne enda, men det kommer vel. Som jeg sier i filmen: Bang Bang er Band Aid, og de andre møkkabanda er Afrika. Vi er en trivelig gjeng som spiller og har det kult. Vi har spillejobber, og skal spille på Os filmfestival om kort tid. Vi har også både singel og musikkvideo ute, forteller han

Produsent for filmen, Robert Næss, forteller om hvordan dette noe uvanlige prosjektet begynte.

– Det startet med at Bastian pitchet ideen for meg i bilen. Vi var på jakt etter et billig spillefilmprosjekt, og hadde flere ideer under utvikling. Så foreslår Bastian: ”Hva om jeg slutter i jobben, blir rockestjerne, og vi filmer prosessen?” Selvfølgelig, tenkte jeg. Det var helt åpenbart. Da hadde vi alt vi trengte rundt oss. Det var bare å starte skytingen. Uka etter var vi gang med å lage den første scenen, sier han.

– Så langt har han derimot bare truet med å si opp jobben, legger han til.

Bastian Borg har også involvert familien sin i prosjektet. Sønnen Harald Borg Weedon spiller seg selv i filmen. Karakteren Big B Thunders er en favoritt blant kompisene, men utfordrende privat, forteller han.

– Noen ganger var det en utfordring. Ikke som skuespiller, men privat. Det var ganger du skulle ønske det bare var pappa, og ikke Big B Thunders. Big B er en morsom karakter, alle kompisene mine digger han, men han var en vanskelig karakter å spille imot. Han kommer jo med visse utsagn, som man bare ikke vet hvordan man skal svare på.

Også for sønnen var ikke skillet mellom karakteren Big B Thunders og faren Hans Bastian alltid like klart, og opplevdes enkelte ganger vanskelig.

– Det var dager hvor han kom igjen fra opptak og ikke helt hadde lagt fra seg karakteren. Da har det vært en del ganger hvor jeg bare har dratt bort til kompiser, eller hjem til mor, sier han.

The Rocka har blitt refusert av kinoen i de store byene. Robert Næss sier at Oslo Kino ikke har gitt noen eksakt grunn til hvorfor de ikke vil sette opp filmen.

– Oslo kino står fortsatt ved at de ikke vil vise oss. De har ikke gitt noen spesiell grunn, men de liker den nok ikke. Derfor skal filmen vises på Cinemateket, sier han.

Også Bergen og Trondheim har refusert filmen.

– Dette gjelder og Bergen og Trondheim. De vil heller ikke sette den opp. De sier at den ikke passer for kinoen, mens vi ser at filmen slår godt an hos målgruppen. De har sett filmen, og sier at den passer på kino, forteller Bastian Borg.

– Vi har 33 saler fra nord til sør, så det er ikke helsvart. Men det er klart de store byene er kjempeviktig, sier Næss.

Foto: Kåre Sponberg

På spørsmål om de har vurdert alternative distribusjonskanaler, som eksempelvis VOD, er ikke dette aktuelt før etter lanseringen på DVD.

– Vi har ingen planer om alternative distribusjonskanaler. DVDen kommer i juni, så det er et relativt kort vindu. Vi har ingen planer om VOD, men det kommer kanskje etter DVDen. Det er ikke så mye penger å hente på VOD. Alle snakker om det, men vi er ikke helt der enda at det kan kalles butikk. Muligheten er der, men man ønsker fortsatt å selge boksen. Man vil jo selge fysiske produkter først, forklarer Næss.

Filmen fikk ikke noen offentlige støttemidler, og Bastian Borg mener at norsk filmbransje ikke åpner opp for mer originale produksjoner.

– Norsk filmbransje liker å ha knagger de kan henge ting på. Når de ikke klarer det, blir svaret nei. Dette undres jeg over. Det hadde vært herlig om andre hadde fått mulighet til å leke mer. Det er tungt å lage en film som The Rocka uten finansiering i bunn. Systemet er ikke lagt opp til å støtte originalitet, men det er ikke samfunnet nå for tiden heller. Sliter du littegrann, skal du på lykkepiller.

På tross av dette tror produsent Næss at den teknologiske utviklingen i filmbransjen vil tvinge frem en fornying av bransjen.

– Det er også store muligheter nå fordi vi nettopp har hatt en teknologisk revolusjon. Vi hadde DV-revolusjonen for en stund siden, nå har vi de nye billige 5D-kameraene. Så det er en underskog av spennende ting som skjer. Noe jeg tror vil tvinge frem en fornying av norsk film, mener han.

Bastian Borg er enig.

– 5D revolusjonen utgjør et skille innen bransjen, hvor gamle aktører faller fra og nye kommer til. Folk har alltid hengt igjen i det gamle. Så jeg føler at når vi tør å leke sånn – lage en karakter basert på meg selv – at det er et stikk til det som ikke er spesielt lekent.

Han avslutter med at han forstår reservasjonen folk har for å eksperimentere med formen.

I The Rocka har vi laget en klassisk tre-akts-film, en hybridfilm hvor vi turte å leke. Det føler jeg ikke at norsk filmbransje gjør mye – de er ikke veldig lekne. Det er mye av at det man heier på, det heier man på sammen. Hvis én gjør en strike, kommer folk løpende og kaller det fantastisk. Med vår refusjon av kinovisninger ser vi at det nok er en god grunn til at folk ikke tør å gjøre noe annerledes, mener han.

The Rocka har premiere  20. april.

Trailer:

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY