«Dag» goes yankee

«Dag» goes yankee

Remake-rettigheter til dramakomedien «Dag» har blitt kjøpt av amerikanske Fox Television Studios. – Det er avgjørende å kjenne noen for å komme inn på dette markedet, forteller produsent Anders Tangen og regissør Øystein Karlsen.

Tv-serien Dag gjør for tiden suksess på svensk fjernsyn. Nå har også amerikanske tv-produsenter vist interesse for den uortodokse samlivsterapeuten. Produsent Anders Tangen er tidlig ute med å presisere at det er lang vei til det foreligger en amerikansk pilotepisode av Dag.

– Det vi har solgt er en remake-rettighet på manus. Så amerikanerne er ute etter å lage en remake, og har kjøpt en opsjon med rettighet til dette, forklarer Tangen.

Regissør Øystein Karlsen forholder seg realistisk til en prosess som knapt har kommet i gang.

– Jeg har vært med såpass lenge at jeg vet det er veldig langt fra initiativ til et ferdig produkt som er bra, men jeg tror at når det først har blitt solgt til Fox så finnes det ikke bedre folk vi kunne hatt bak initiativet, forteller Karlsen.

For å skape internasjonal oppmerksomhet rundt den norske serien lagde de en trailer med engelsk dialog, og valgte leverandøren Nordic World for å selge konseptet.

– Det var mange land som så traileren, og det viste seg at amerikanerne ble skikkelig tent da de fikk se den. Mye av grunnen til dette er nok fordi Dag er veldig lik en typisk kabel-serie i USA, og gjenkjennelsesverdien var nok stor – noe de lett kunne selge i statene. Med en gang vi skjønte at amerikanerne var interesserte ble vi enige om hva som var viktig for oss som serieskapere. Vi har fra starten av hatt en naiv drøm om at hvis serien går i produksjon at vi kan få delta i prosessen. Det kan være alt fra en rolle som produsent, gjesteregissør eller ha foto på en episode, forklarer Tangen.

Øystein Karlsen

Han forteller at den amerikanske produsenten som har satt sitt navn på prosjektet på ingen måte er et ukjent navn, og at dette var helt essensielt for at prosjektet ble plukket opp.

– Gjennom TV 2 sine agenter som jobber mot det amerikanske markedet fant vi produsenten Cary Brokaw, som noen av de kjente godt. Brokaw var Robert Altmans produsent i sin tid, og produserte eksempelvis Short Cuts og The Player. Han har det de kaller en ”first look”-avtale med sjefen for Fox Television Studios, David Madden. Det som skjedde var at Brokaw tok med seg Dag inn til sjefen med en gang, uten at den måtte bli oppdaget i underskogen av konsepter. Det er dette som er viktig i det amerikanske markedet. Du må kjenne noen for å komme deg inn, sier Tangen.

Gangen videre går – rent rutinemessig – gjennom advokater. Og serieskaperne har fått kontraktfestet at de skal sendes alt som lages.

– Når amerikanerne sa at de ville ha prosjektet ba de oss finne en advokat. Det er slik det gjøres i USA for å holde følelser utenfor business. Vi landet på en advokat som vi er veldig fornøyd med, som forhandler med Fox sine advokater. Nå shoppes det rundt for å få noen til å bite på piloten. Hvis noen snapper den opp har vi kontraktfestet at alle manus og alt som lages skal sendes oss, slik at vi kan uttale oss om produktet. Om de hører på oss er et annet spørsmål. Tonen var i det minste veldig god, og de var opptatt av detaljer rundt serien og karakteren, forteller Tangen.

Karlsen sier at bare det å ha fanget interessen er kjempegøy i seg selv, men at det er mye som må klaffe enda.

Det er kjempegøy at det vises så stor interesse, og at det er så flinke folk som står bak. Det føles absurd å sitte på et tak i Venice Beach og ha møte med Cary Brokaw, som er bortimot legendarisk som produsent. Samtidig finnes det sikkert hundre måter det kan gå til helvete på, og kanskje et par-tre som gjør at det kan gå skikkelig bra, sier han lattermildt. – Så vi håper jo selvfølgelig det skal bli bra, og er kjempepositive til prosjektet. Det er bare viktig å forholde seg realistisk til det hele.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

«Dag» goes yankee

«Dag» goes yankee

Remake-rettigheter til dramakomedien «Dag» har blitt kjøpt av amerikanske Fox Television Studios. – Det er avgjørende å kjenne noen for å komme inn på dette markedet, forteller produsent Anders Tangen og regissør Øystein Karlsen.

Tv-serien Dag gjør for tiden suksess på svensk fjernsyn. Nå har også amerikanske tv-produsenter vist interesse for den uortodokse samlivsterapeuten. Produsent Anders Tangen er tidlig ute med å presisere at det er lang vei til det foreligger en amerikansk pilotepisode av Dag.

– Det vi har solgt er en remake-rettighet på manus. Så amerikanerne er ute etter å lage en remake, og har kjøpt en opsjon med rettighet til dette, forklarer Tangen.

Regissør Øystein Karlsen forholder seg realistisk til en prosess som knapt har kommet i gang.

– Jeg har vært med såpass lenge at jeg vet det er veldig langt fra initiativ til et ferdig produkt som er bra, men jeg tror at når det først har blitt solgt til Fox så finnes det ikke bedre folk vi kunne hatt bak initiativet, forteller Karlsen.

For å skape internasjonal oppmerksomhet rundt den norske serien lagde de en trailer med engelsk dialog, og valgte leverandøren Nordic World for å selge konseptet.

– Det var mange land som så traileren, og det viste seg at amerikanerne ble skikkelig tent da de fikk se den. Mye av grunnen til dette er nok fordi Dag er veldig lik en typisk kabel-serie i USA, og gjenkjennelsesverdien var nok stor – noe de lett kunne selge i statene. Med en gang vi skjønte at amerikanerne var interesserte ble vi enige om hva som var viktig for oss som serieskapere. Vi har fra starten av hatt en naiv drøm om at hvis serien går i produksjon at vi kan få delta i prosessen. Det kan være alt fra en rolle som produsent, gjesteregissør eller ha foto på en episode, forklarer Tangen.

Øystein Karlsen

Han forteller at den amerikanske produsenten som har satt sitt navn på prosjektet på ingen måte er et ukjent navn, og at dette var helt essensielt for at prosjektet ble plukket opp.

– Gjennom TV 2 sine agenter som jobber mot det amerikanske markedet fant vi produsenten Cary Brokaw, som noen av de kjente godt. Brokaw var Robert Altmans produsent i sin tid, og produserte eksempelvis Short Cuts og The Player. Han har det de kaller en ”first look”-avtale med sjefen for Fox Television Studios, David Madden. Det som skjedde var at Brokaw tok med seg Dag inn til sjefen med en gang, uten at den måtte bli oppdaget i underskogen av konsepter. Det er dette som er viktig i det amerikanske markedet. Du må kjenne noen for å komme deg inn, sier Tangen.

Gangen videre går – rent rutinemessig – gjennom advokater. Og serieskaperne har fått kontraktfestet at de skal sendes alt som lages.

– Når amerikanerne sa at de ville ha prosjektet ba de oss finne en advokat. Det er slik det gjøres i USA for å holde følelser utenfor business. Vi landet på en advokat som vi er veldig fornøyd med, som forhandler med Fox sine advokater. Nå shoppes det rundt for å få noen til å bite på piloten. Hvis noen snapper den opp har vi kontraktfestet at alle manus og alt som lages skal sendes oss, slik at vi kan uttale oss om produktet. Om de hører på oss er et annet spørsmål. Tonen var i det minste veldig god, og de var opptatt av detaljer rundt serien og karakteren, forteller Tangen.

Karlsen sier at bare det å ha fanget interessen er kjempegøy i seg selv, men at det er mye som må klaffe enda.

Det er kjempegøy at det vises så stor interesse, og at det er så flinke folk som står bak. Det føles absurd å sitte på et tak i Venice Beach og ha møte med Cary Brokaw, som er bortimot legendarisk som produsent. Samtidig finnes det sikkert hundre måter det kan gå til helvete på, og kanskje et par-tre som gjør at det kan gå skikkelig bra, sier han lattermildt. – Så vi håper jo selvfølgelig det skal bli bra, og er kjempepositive til prosjektet. Det er bare viktig å forholde seg realistisk til det hele.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY