Fjellfinnhua utsatt igjen

NRK utsetter igjen visningen av den kontroversielle dokumentaren Fjellfinnhua. Begrunnelsen er at filmens subjektive form er problematisk i forhold til NRKs politikk for dokumentarfilm.

Fjellfinnhua skulle vises på NRK 4. november, men er nå utsatt til 13. januar. Eksternsjef i NRK, Petter Wallace forklarer bakgrunnen for utsettelsen til Altaposten.

– Guro rammes av NRKs overordnede politikk når det gjelder dokumentarfilm og det er trist. Vi har stort sett holdt oss til å sende objektive dokumentarer som vi lager selv, der vi gir tilsvar til de som angripes. Dette er en mer personlig film hvor regissørens synspunkter får stå alene, og det må vi behandle annerledes enn de tradisjonelle dokumentarfilmene, sier Wallace.

Den kontroversielle dokumentaren tar for seg konflikten mellom samer og nordmenn i Finnmark. Regissør Guro Saniola Bjerk sier til Altaposten at hun frykter at noen forsøker å hindre filmen fra å bli vist.

– Hva er den egentlige grunnen? Jeg begynner å tro det er noe mer enn dette som ligger bak, og jeg vet en hel del om hva som rører seg. Jeg har tross alt jobbet med filmen i sju år, sier Bjerk.

Dokumentaren vant prisen for beste film under Dokumentarfilmfestivalen i Volda. Regissøren møtte tidligere i år krav fra NRK om omklipp av filmen. Petter Wallace forteller at omklippen gjaldt personangrep i filmen som kunne føre til unødige avsporinger av debatten filmen setter i gang. Filmen ble klippet om og skulle vises 21. september, men ble samme dag utsatt til fordel for en dokumentarfilm om Arne Treholt.

– Jeg håper at jeg bare har blitt litt paranoid etter all motgangen og utsettelsene, og at det ikke er noen konspirasjon på gang mot filmen. Men at NRK har hatt «Fjellfinnhua» i 10 måneder uten at de klarer å vise den er rart, sier Bjerk.

Wallace avviser at utsettelsene skyldes press utenfra.

– Jeg skjønner godt at hun kan tenke dette, men det er ikke tilfelle. Vi har derimot hatt diskusjoner innad om vi skulle vise filmen. Noen mener at folk vil bli forvirret, siden vårt publikum er vant til å se produkter fra NRK med høy sannhetsgehalt og balanse.

Redaktørmøtet som besluttet å utsette filmen åpner imidlertid for fremtidige visninger av personlige dokumentarfilmer.

– Jeg og flere andre vil se flere slike filmer i framtiden i årene som kommer. Det skal vi få til, men da må vi også finne den rette rammen, sier Wallace

Wallace sier man kunne forvente en prosess i Pressens faglige utvalg hvis man viste dokumentaren som et enkeltstående program.

– Jeg vil ikke tvinge henne til å gi noen tilsvar i programmet. Derfor viser vi filmen i en større sammenheng.

Men hvem er det som trenger tilsvar i filmen?

– Om det strides de lærde. Men det er slik at den presenterer Finnmarksloven som en etnisk basert lov, noe mange er sterkt uenige i. Det vil være grupper som føler seg rammet og som vil kreve tilsvar.

 

Les mer:

Altaposten: Helomvending fra NRK

Altaposten: – Ingen presser oss
 

2 kommentarer til Fjellfinnhua utsatt igjen

  1. Disse «noen» som mener at folk vil bli forvirret, siden NRKs er «vant til å sende produkter med høy sannhetsgehalt og balanse» bør stå fram. Skrekk og gru, – hvem eier sannheten?

  2. Det er forstemmende å høre uttalelsen fra Peter Wallace om NRKs egenproduksjon av «objektive dokumentarfilmer», en uttalelse som blottlegger en grunnleggende uvitenhet om dokumentarfilmens historie og særpreg – og det fra en person som er ansvarlig for å presentere dokumentarfilm i Norges viktigste visningskanal!
    Jeg har avslutningsforelesning på kurset i dokumentarfilm på NTNU idag og kommer til å trekke fram uttalelsen til skrekk og advarsel for mine studenter!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Fjellfinnhua utsatt igjen

NRK utsetter igjen visningen av den kontroversielle dokumentaren Fjellfinnhua. Begrunnelsen er at filmens subjektive form er problematisk i forhold til NRKs politikk for dokumentarfilm.

Fjellfinnhua skulle vises på NRK 4. november, men er nå utsatt til 13. januar. Eksternsjef i NRK, Petter Wallace forklarer bakgrunnen for utsettelsen til Altaposten.

– Guro rammes av NRKs overordnede politikk når det gjelder dokumentarfilm og det er trist. Vi har stort sett holdt oss til å sende objektive dokumentarer som vi lager selv, der vi gir tilsvar til de som angripes. Dette er en mer personlig film hvor regissørens synspunkter får stå alene, og det må vi behandle annerledes enn de tradisjonelle dokumentarfilmene, sier Wallace.

Den kontroversielle dokumentaren tar for seg konflikten mellom samer og nordmenn i Finnmark. Regissør Guro Saniola Bjerk sier til Altaposten at hun frykter at noen forsøker å hindre filmen fra å bli vist.

– Hva er den egentlige grunnen? Jeg begynner å tro det er noe mer enn dette som ligger bak, og jeg vet en hel del om hva som rører seg. Jeg har tross alt jobbet med filmen i sju år, sier Bjerk.

Dokumentaren vant prisen for beste film under Dokumentarfilmfestivalen i Volda. Regissøren møtte tidligere i år krav fra NRK om omklipp av filmen. Petter Wallace forteller at omklippen gjaldt personangrep i filmen som kunne føre til unødige avsporinger av debatten filmen setter i gang. Filmen ble klippet om og skulle vises 21. september, men ble samme dag utsatt til fordel for en dokumentarfilm om Arne Treholt.

– Jeg håper at jeg bare har blitt litt paranoid etter all motgangen og utsettelsene, og at det ikke er noen konspirasjon på gang mot filmen. Men at NRK har hatt «Fjellfinnhua» i 10 måneder uten at de klarer å vise den er rart, sier Bjerk.

Wallace avviser at utsettelsene skyldes press utenfra.

– Jeg skjønner godt at hun kan tenke dette, men det er ikke tilfelle. Vi har derimot hatt diskusjoner innad om vi skulle vise filmen. Noen mener at folk vil bli forvirret, siden vårt publikum er vant til å se produkter fra NRK med høy sannhetsgehalt og balanse.

Redaktørmøtet som besluttet å utsette filmen åpner imidlertid for fremtidige visninger av personlige dokumentarfilmer.

– Jeg og flere andre vil se flere slike filmer i framtiden i årene som kommer. Det skal vi få til, men da må vi også finne den rette rammen, sier Wallace

Wallace sier man kunne forvente en prosess i Pressens faglige utvalg hvis man viste dokumentaren som et enkeltstående program.

– Jeg vil ikke tvinge henne til å gi noen tilsvar i programmet. Derfor viser vi filmen i en større sammenheng.

Men hvem er det som trenger tilsvar i filmen?

– Om det strides de lærde. Men det er slik at den presenterer Finnmarksloven som en etnisk basert lov, noe mange er sterkt uenige i. Det vil være grupper som føler seg rammet og som vil kreve tilsvar.

 

Les mer:

Altaposten: Helomvending fra NRK

Altaposten: – Ingen presser oss
 

2 Responses to Fjellfinnhua utsatt igjen

  1. Disse «noen» som mener at folk vil bli forvirret, siden NRKs er «vant til å sende produkter med høy sannhetsgehalt og balanse» bør stå fram. Skrekk og gru, – hvem eier sannheten?

  2. Det er forstemmende å høre uttalelsen fra Peter Wallace om NRKs egenproduksjon av «objektive dokumentarfilmer», en uttalelse som blottlegger en grunnleggende uvitenhet om dokumentarfilmens historie og særpreg – og det fra en person som er ansvarlig for å presentere dokumentarfilm i Norges viktigste visningskanal!
    Jeg har avslutningsforelesning på kurset i dokumentarfilm på NTNU idag og kommer til å trekke fram uttalelsen til skrekk og advarsel for mine studenter!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY