Historisk film om Burma

– I løpet av de fem dagene jeg filmet i Burma måtte jeg gi meg ut for å være turist, forteller regissør Anders Østergaard. På fredag har Burma VJ norgespremiere.

Burma VJ – Reporting from a Closed Country hadde britisk premiere i juli og ble kun slått av Harry Potter i åpningshelgen. Den prisbelønte dokumentarfilmen er en co-produksjon mellom Danmark, Sverige og Norge. Produsent Torstein Nybø hos produksjonsselskapet Mediamente er norsk co-produsent. (Les produsent Torstein Nybøs blogginnlegg om Burma VJ på Rushblogg her). Filmen er regissert av Anders Østgaard, en av Danmarks mest anerkjente dokumentarister. Han er blant annet kjent for sine tidligere filmer Gasolin (2006),  Tintin et moi (2003), Malaria! (2001) og Fra asken i ilden (2000).

 

–  I løpet av de fem dagene jeg filmet i Burma måtte jeg gi meg ut for å være turist, forteller Anders Østergaard.

  Burma VJ  skildrer tilværelsen til burmesiske videojournalister og deres kamp for å gjøre Burma til en del av det internasjonale nyhetsbildet. 

Det var den danske Burma-stiftelsen som igjen anbefalte Democratic Voice of Burma (DVB) i Oslo å invitere Østergaard til et samarbeid.   

ostergaard_a.jpg– Jeg ble invitert til å lage en film om Burma, men skjønte raskt at dersom jeg skulle gjøre det, ville det bli vanskelig å komme til sakens kjerne. Det ville blitt en film om hvor vanskelig det er som vestlig dokumentarist å komme til. I løpet av de fem dagene jeg filmet i Burma måtte jeg gjøre det i påskudd av å være turist, sier Østergaard (foto).

Som følgelig har skutt lite av materialet som vises i dokumentaren selv. Det er de burmesiske videojournalistenes eget materiale som skildrer hoveddelen av historien. 

I filmen møter vi 27 år gamle Joshua som arbeider undercover i Burma. Plutselig  kastes han inn i rollen som taktisk leder for sin reportergruppe da buddhistiske munker i september 2007 går i spissen for en omfattende oppstand mot det militære regimet. Utenlandske tv-kanaler nektes adgang til landet, og det blir opp til Joshua og hans gruppe å dokumentere begivenhetene og holde revolusjonen i live på tv-skjermer verden rundt.

– Disse journalistene risikerer i ytterste konsekvens arrestasjon på livstid. En av de som medvirket i filmen har nå blitt arrestert og fått en dom på syv år. Men journalistene løper ikke en risiko bare for seg selv. Det er et vanlig at familiene rund får lide under represalier – som for eksempel å bli nektet adgang til universitet og høyere utdannelse for nærstående familiemedlemmer, sier Østergaard.

Siden 1992 har Burma blitt styrt av en militærjunta ledet av General Than Shwe, under sterk internasjonal kritikk.

– Med unntak av medieoppslagene som kom i kjølvannet av syklonen som traff Burma i mai i år, er det ekstremt lite vi i vesten får vite om Burma.

– Vi har en tendens til å glemme at midt mellom India og Thailand ligger dette store landet Burma. Den burmesiske generalen bruker en forherlighetsteknikk som gjør at vi i vesten får inntrykk av at det foregår forhandlinger av positiv art i landet når vi ser tv-bilder av Aung San Suu Kyi. Men i realiteten er tilstanden i Burma er like deprimerende som den alltid har vært.

Østergaard forteller at arbeidet med dokumentaren har vært en organisk prosess, og at målet med filmen er å sette fokus på det ekstremt viktige arbeidet burmesiske journalister gjør for å informere omverdenen om hva som foregår innenfor landegrensene.

– Jeg ble invitert til å lage en film om en kultur som var ukjent for meg. Oppgaven var å søke etter livstegn fra dette landet vi ellers hører så lite om. Etter 2. Verdenskrig var Burma et høyt profilert utviklingsland og et knutepunkt i den internasjonale flytrafikken – mens Bangkok til sammenlikning var en utpost. Men så forsvant Burma fra radaren. Dette fascinerte meg veldig, og det er takket være videojournalistenes arbeid at verdens øyne ikke fullstendig er borte fra Burma overhodet, avslutter Østergaard.

Burma VJ – Reporting from a Closed Country vant hovedprisen – Joris Ivens Award – og Movies That Matter Human Rights Award under IDFA i Amsterdam i år. Den er også tatt ut til Sundance Film Festival i USA i januar. For øvrig har NRK kjøpt visningsretten til filmen.

 

 

Les produsent Torstein Nybøs blogginnlegg om Burma VJ på Rushblogg her
Les intervju med Nybø her: Britisk suksess for "norsk" Burmafilm
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Historisk film om Burma

– I løpet av de fem dagene jeg filmet i Burma måtte jeg gi meg ut for å være turist, forteller regissør Anders Østergaard. På fredag har Burma VJ norgespremiere.

Burma VJ – Reporting from a Closed Country hadde britisk premiere i juli og ble kun slått av Harry Potter i åpningshelgen. Den prisbelønte dokumentarfilmen er en co-produksjon mellom Danmark, Sverige og Norge. Produsent Torstein Nybø hos produksjonsselskapet Mediamente er norsk co-produsent. (Les produsent Torstein Nybøs blogginnlegg om Burma VJ på Rushblogg her). Filmen er regissert av Anders Østgaard, en av Danmarks mest anerkjente dokumentarister. Han er blant annet kjent for sine tidligere filmer Gasolin (2006),  Tintin et moi (2003), Malaria! (2001) og Fra asken i ilden (2000).

 

–  I løpet av de fem dagene jeg filmet i Burma måtte jeg gi meg ut for å være turist, forteller Anders Østergaard.

  Burma VJ  skildrer tilværelsen til burmesiske videojournalister og deres kamp for å gjøre Burma til en del av det internasjonale nyhetsbildet. 

Det var den danske Burma-stiftelsen som igjen anbefalte Democratic Voice of Burma (DVB) i Oslo å invitere Østergaard til et samarbeid.   

ostergaard_a.jpg– Jeg ble invitert til å lage en film om Burma, men skjønte raskt at dersom jeg skulle gjøre det, ville det bli vanskelig å komme til sakens kjerne. Det ville blitt en film om hvor vanskelig det er som vestlig dokumentarist å komme til. I løpet av de fem dagene jeg filmet i Burma måtte jeg gjøre det i påskudd av å være turist, sier Østergaard (foto).

Som følgelig har skutt lite av materialet som vises i dokumentaren selv. Det er de burmesiske videojournalistenes eget materiale som skildrer hoveddelen av historien. 

I filmen møter vi 27 år gamle Joshua som arbeider undercover i Burma. Plutselig  kastes han inn i rollen som taktisk leder for sin reportergruppe da buddhistiske munker i september 2007 går i spissen for en omfattende oppstand mot det militære regimet. Utenlandske tv-kanaler nektes adgang til landet, og det blir opp til Joshua og hans gruppe å dokumentere begivenhetene og holde revolusjonen i live på tv-skjermer verden rundt.

– Disse journalistene risikerer i ytterste konsekvens arrestasjon på livstid. En av de som medvirket i filmen har nå blitt arrestert og fått en dom på syv år. Men journalistene løper ikke en risiko bare for seg selv. Det er et vanlig at familiene rund får lide under represalier – som for eksempel å bli nektet adgang til universitet og høyere utdannelse for nærstående familiemedlemmer, sier Østergaard.

Siden 1992 har Burma blitt styrt av en militærjunta ledet av General Than Shwe, under sterk internasjonal kritikk.

– Med unntak av medieoppslagene som kom i kjølvannet av syklonen som traff Burma i mai i år, er det ekstremt lite vi i vesten får vite om Burma.

– Vi har en tendens til å glemme at midt mellom India og Thailand ligger dette store landet Burma. Den burmesiske generalen bruker en forherlighetsteknikk som gjør at vi i vesten får inntrykk av at det foregår forhandlinger av positiv art i landet når vi ser tv-bilder av Aung San Suu Kyi. Men i realiteten er tilstanden i Burma er like deprimerende som den alltid har vært.

Østergaard forteller at arbeidet med dokumentaren har vært en organisk prosess, og at målet med filmen er å sette fokus på det ekstremt viktige arbeidet burmesiske journalister gjør for å informere omverdenen om hva som foregår innenfor landegrensene.

– Jeg ble invitert til å lage en film om en kultur som var ukjent for meg. Oppgaven var å søke etter livstegn fra dette landet vi ellers hører så lite om. Etter 2. Verdenskrig var Burma et høyt profilert utviklingsland og et knutepunkt i den internasjonale flytrafikken – mens Bangkok til sammenlikning var en utpost. Men så forsvant Burma fra radaren. Dette fascinerte meg veldig, og det er takket være videojournalistenes arbeid at verdens øyne ikke fullstendig er borte fra Burma overhodet, avslutter Østergaard.

Burma VJ – Reporting from a Closed Country vant hovedprisen – Joris Ivens Award – og Movies That Matter Human Rights Award under IDFA i Amsterdam i år. Den er også tatt ut til Sundance Film Festival i USA i januar. For øvrig har NRK kjøpt visningsretten til filmen.

 

 

Les produsent Torstein Nybøs blogginnlegg om Burma VJ på Rushblogg her
Les intervju med Nybø her: Britisk suksess for "norsk" Burmafilm
 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

MENY