Sammen på Blått Lerret web-tv

Sammen_lite.jpgHva som skjer med en familie etter en ulykke, var utgangspunktet for regissør Matias Armand Jordals spillefilmdebut Sammen. Møt ham og hovedrolleinnehaver Fridtjov Såheim på Blått Lerret Web-tv. 

Sammen_stort.jpg

Hva som skjer med en familie etter en ulykke, var utgangspunktet for regissør Matias Armand Jordals spillefilmdebut Sammen. Møt ham og hovedrolleinnehaver Fridtjov Såheim på Blått Lerret Web-tv. 

– Filmen handler om hvordan de etterlatte takler tapet av en mor, en kjæreste. Vi ser hvordan far og sønn forsøker å tilpasse seg hverdagen uten henne, sier regissør Matias Armand Jordal.

Som med dette har laget en alvorlig film om døden. I utgangspunktet jobbet han med en helt annen film – en actionkomedie.

– Jeg kom til et punkt i arbeidet med actionkomedien, hvor jeg tenkte: Hvis jeg bare får én kjangse, er dette historien jeg vil fortelle? Svaret var nei. Derfor la jeg prosjektet på hylla, og begynte å skrive et nytt manus; det bare rant ut av meg, sier regissøren, som med dette leverer sin første spillefilm.

I arbeidet med Sammen, tok han tak i hva en sorgprosess innebærer.

– Døden er en naturlig del av livet. Jeg forsøkte å ta litt brodden av det. Poenget er å gå videre i livet. Døden er ikke nødvendigvis bare noe negativt, det er noe bra i det også. Relasjonen mellom far og sånn var jeg veldig opptatt av: Hvordan de agerer i en krise og hvordan de behandler hverandre. Hovedgrunnen var at jeg ville si noe om det å være menneske, sier Jordal.

I rollen som faren Roger, møter vi Fridtjov Såheim – kjent fra rollen som Geirr i Kunsten og tenke negativt. I det siste har han også spilt i Eva Isaksens De gales hus og i skrekkfilmoppfølgeren Fritt Vilt 2. Sønnen spilles av Odin Waage, som med dette debuterer som skuespiller.

– Mye av min oppgave var å forstå Rogers valg, finne en logikk og kunne forsvare det han gjør. Jeg tror det var avgjørende for å få rollen – og filmen – til å fungere, sier Såheim. 

– En av de virkelig store styrkene med denne filmen, er forarbeidet. Jeg hadde 45 dager i forarbeid på Jar, og til sammenlikning filmet vi hele filmen på 32 dager. Å få være med å utvikle scenene i så stor grad, er fantastisk. Å komme på settet første opptaksdag og ha en følelse av at det allerede er spilt inn, legger han til. 

Foruten å ha spilt inn filmen kronologisk i HD, har regissøren stilt en rekke krav til skuespillerne.

– For at publikum skal tro på dem som en familie – som etableres i løpet av 10 minutter – brukte vi mye tid på at skuespillerne skulle være sammen. Det var blant annet et krav fra meg at skuespillerne skulle tilbringe et døgn sammen i leiligheten som var valgt ut som location. Hovedgrunnen til å spille inn filmen kronologisk var at Odin, som spiller sønnen på 11 år, skulle henge med emosjonelt i de følelsene han var i. Jeg tror det er den beste måten å gjøre det på.

– De tingene som oppstår i opptak, tror jeg er de beste. Det gir en mulighet til å forfølge ting. Da vet også skuespillerne hvor de er, rent følelsesmessig, legger regissøren til.

Møt regissør Matias Armand Jordal i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen på Blått Lerret web-tv her.

Møt regissør Matias Armand Jordal og skuespiller Fridtjov Såheim i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen på Blått Lerret web-tv her.

Foto: Filmweb, fra filmen Sammen

Sammen på Blått Lerret web-tv

Sammen_lite.jpgHva som skjer med en familie etter en ulykke, var utgangspunktet for regissør Matias Armand Jordals spillefilmdebut Sammen. Møt ham og hovedrolleinnehaver Fridtjov Såheim på Blått Lerret Web-tv. 

Sammen_stort.jpg

Hva som skjer med en familie etter en ulykke, var utgangspunktet for regissør Matias Armand Jordals spillefilmdebut Sammen. Møt ham og hovedrolleinnehaver Fridtjov Såheim på Blått Lerret Web-tv. 

– Filmen handler om hvordan de etterlatte takler tapet av en mor, en kjæreste. Vi ser hvordan far og sønn forsøker å tilpasse seg hverdagen uten henne, sier regissør Matias Armand Jordal.

Som med dette har laget en alvorlig film om døden. I utgangspunktet jobbet han med en helt annen film – en actionkomedie.

– Jeg kom til et punkt i arbeidet med actionkomedien, hvor jeg tenkte: Hvis jeg bare får én kjangse, er dette historien jeg vil fortelle? Svaret var nei. Derfor la jeg prosjektet på hylla, og begynte å skrive et nytt manus; det bare rant ut av meg, sier regissøren, som med dette leverer sin første spillefilm.

I arbeidet med Sammen, tok han tak i hva en sorgprosess innebærer.

– Døden er en naturlig del av livet. Jeg forsøkte å ta litt brodden av det. Poenget er å gå videre i livet. Døden er ikke nødvendigvis bare noe negativt, det er noe bra i det også. Relasjonen mellom far og sånn var jeg veldig opptatt av: Hvordan de agerer i en krise og hvordan de behandler hverandre. Hovedgrunnen var at jeg ville si noe om det å være menneske, sier Jordal.

I rollen som faren Roger, møter vi Fridtjov Såheim – kjent fra rollen som Geirr i Kunsten og tenke negativt. I det siste har han også spilt i Eva Isaksens De gales hus og i skrekkfilmoppfølgeren Fritt Vilt 2. Sønnen spilles av Odin Waage, som med dette debuterer som skuespiller.

– Mye av min oppgave var å forstå Rogers valg, finne en logikk og kunne forsvare det han gjør. Jeg tror det var avgjørende for å få rollen – og filmen – til å fungere, sier Såheim. 

– En av de virkelig store styrkene med denne filmen, er forarbeidet. Jeg hadde 45 dager i forarbeid på Jar, og til sammenlikning filmet vi hele filmen på 32 dager. Å få være med å utvikle scenene i så stor grad, er fantastisk. Å komme på settet første opptaksdag og ha en følelse av at det allerede er spilt inn, legger han til. 

Foruten å ha spilt inn filmen kronologisk i HD, har regissøren stilt en rekke krav til skuespillerne.

– For at publikum skal tro på dem som en familie – som etableres i løpet av 10 minutter – brukte vi mye tid på at skuespillerne skulle være sammen. Det var blant annet et krav fra meg at skuespillerne skulle tilbringe et døgn sammen i leiligheten som var valgt ut som location. Hovedgrunnen til å spille inn filmen kronologisk var at Odin, som spiller sønnen på 11 år, skulle henge med emosjonelt i de følelsene han var i. Jeg tror det er den beste måten å gjøre det på.

– De tingene som oppstår i opptak, tror jeg er de beste. Det gir en mulighet til å forfølge ting. Da vet også skuespillerne hvor de er, rent følelsesmessig, legger regissøren til.

Møt regissør Matias Armand Jordal i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen på Blått Lerret web-tv her.

Møt regissør Matias Armand Jordal og skuespiller Fridtjov Såheim i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen på Blått Lerret web-tv her.

Foto: Filmweb, fra filmen Sammen

MENY