Jernanger på Blått Lerret web-tv

Jernanger_lite.jpg– Den første uka følte jeg meg rusten, forteller Pål Jackman, som med Jernanger leverte sin første film siden Detektor. Møt regissøren sammen med Bjørn Sundquist, Pål Sverre Valheim Hagen og produsent Maria Ekerhovd på Blått Lerret web-tv.

Jernanger_stort.jpg

– Den første uka følte jeg meg rusten, forteller Pål Jackman, som med Jernanger leverte sin første film siden Detektor. Møt regissøren sammen med Bjørn Sundquist, Pål Sverre Valheim Hagen og produsent Maria Ekerhovd på Blått Lerret web-tv.

Ironisk nok følte han seg rusten, den første uka av innspillingen. Brorparten av handlingen i spillefilmen Jernanger utspiller seg nettopp i en rusten, gammel båt. Regissør Pål Jackman har realisert sitt første spillefilmprosjekt siden Detektor.

– Det var ikke slik at jeg ikke ville vente 8 år med å lage neste film. Jeg hadde tidlig et manus klart som liknet på Jernanger – men jeg har også måttet prioritere bandet mitt og musikken, sier regissøren.

I hans kinoaktuelle film Jernanger blir vi kjent med den gamle, grinebiteren Eivind (Bjørn Sundquist) som legger ut på en hasardiøs reise etter den store kjærligheten. Til å hjelpe seg har han Kris (Pål Sverre Valheim Hagen) – i tillegg til et par gode, gamle venner.

– Hovedkarakteren Eivind er en kraftfull, sta karakter. "Det har forekommet bitterhet i en nordmann", var mye av utgangspunktet for karakteren. Bitterhet var et nøkkelord jeg forsøkte å finne ut av: Hvorfor blir folk bitre? Dette ble utgangpunktet for kjærlighetshistorien i filmen. Det er lidenskapen som utløser dramaet, og setter karakterene på prøve, sier Jackman.

Som valgte Bjørn Sundquist til å spille rollen som Eivind.

– Situasjonene i manuset angikk meg privat. Jeg kommer fra et miljø som er sånn, i min ungdom. Jeg kjente en tiltrekning og en gjenkjenning mot det, sier hovedrolleinnehaver Bjørn Sundquist.

Eivind blir kjent med Kris ved en tilfeldighet, og det viser seg at begge har et lidenskapelig og vanskelig forhold til kvinner.

– Eivind og Chris har mye til felles, men befinner seg på hvert sitt stadium i livet. Likevel er de nyttige for hverandre. Ubevisst fører dette til at de finner tonen. For meg, som er forholdsvis ung og uerfaren, var det å kunne samarbeide fritt med en skuespiller av Bjørn Sundquists kaliber, helt unikt, sier Pål Sverre Valheim Hagen.  

– Karakterene er et resultat av samarbeid og forbanna bra skuespill, slår regissøren fast.

Sammen med produsent Maria Ekerhovd har han dratt i land produksjonen, som i hovedsak er finansiert med private midler.

– Prosjektet har fått utviklingsstøtte, og vi får billettstøtte og lanseringsstøtte fra Norsk Filminstitutt. I tillegg har vi fått støtte fra Filmkraft Rogaland og Vestnorsk Filmsenter. Men brorparten av hengene er private, fra 3 investorer i Stavanger som har gått inn med millionbeløp, sier Ekerhovd.

Som mener filmen aldri ville blitt en realitet, hadde det ikke vært for den enorme dugnadsånden hele filmteamet har vist for produksjonen.

– Oppsettet på denne filmen har ikke vært tradisjonelt og kanskje heller ikke så veldig profesjonelt. Men jeg tror det var nødvendig for å få filmen gjennom, med de midlene vi hadde. De fleste i staben har sjonglert oppgaver og prosjektet har vært drevet av en dugnadsånd, forteller hun.

Møt regissør Pål Jackman og produsent Maria Ekerhovd i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen her.

Møt regissør Pål Jackman og de to skuespillerne Bjørn Sundquist og Pål Sverre Valheim Hagen i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen her.

Foto: Filmweb

Jernanger på Blått Lerret web-tv

Jernanger_lite.jpg– Den første uka følte jeg meg rusten, forteller Pål Jackman, som med Jernanger leverte sin første film siden Detektor. Møt regissøren sammen med Bjørn Sundquist, Pål Sverre Valheim Hagen og produsent Maria Ekerhovd på Blått Lerret web-tv.

Jernanger_stort.jpg

– Den første uka følte jeg meg rusten, forteller Pål Jackman, som med Jernanger leverte sin første film siden Detektor. Møt regissøren sammen med Bjørn Sundquist, Pål Sverre Valheim Hagen og produsent Maria Ekerhovd på Blått Lerret web-tv.

Ironisk nok følte han seg rusten, den første uka av innspillingen. Brorparten av handlingen i spillefilmen Jernanger utspiller seg nettopp i en rusten, gammel båt. Regissør Pål Jackman har realisert sitt første spillefilmprosjekt siden Detektor.

– Det var ikke slik at jeg ikke ville vente 8 år med å lage neste film. Jeg hadde tidlig et manus klart som liknet på Jernanger – men jeg har også måttet prioritere bandet mitt og musikken, sier regissøren.

I hans kinoaktuelle film Jernanger blir vi kjent med den gamle, grinebiteren Eivind (Bjørn Sundquist) som legger ut på en hasardiøs reise etter den store kjærligheten. Til å hjelpe seg har han Kris (Pål Sverre Valheim Hagen) – i tillegg til et par gode, gamle venner.

– Hovedkarakteren Eivind er en kraftfull, sta karakter. "Det har forekommet bitterhet i en nordmann", var mye av utgangspunktet for karakteren. Bitterhet var et nøkkelord jeg forsøkte å finne ut av: Hvorfor blir folk bitre? Dette ble utgangpunktet for kjærlighetshistorien i filmen. Det er lidenskapen som utløser dramaet, og setter karakterene på prøve, sier Jackman.

Som valgte Bjørn Sundquist til å spille rollen som Eivind.

– Situasjonene i manuset angikk meg privat. Jeg kommer fra et miljø som er sånn, i min ungdom. Jeg kjente en tiltrekning og en gjenkjenning mot det, sier hovedrolleinnehaver Bjørn Sundquist.

Eivind blir kjent med Kris ved en tilfeldighet, og det viser seg at begge har et lidenskapelig og vanskelig forhold til kvinner.

– Eivind og Chris har mye til felles, men befinner seg på hvert sitt stadium i livet. Likevel er de nyttige for hverandre. Ubevisst fører dette til at de finner tonen. For meg, som er forholdsvis ung og uerfaren, var det å kunne samarbeide fritt med en skuespiller av Bjørn Sundquists kaliber, helt unikt, sier Pål Sverre Valheim Hagen.  

– Karakterene er et resultat av samarbeid og forbanna bra skuespill, slår regissøren fast.

Sammen med produsent Maria Ekerhovd har han dratt i land produksjonen, som i hovedsak er finansiert med private midler.

– Prosjektet har fått utviklingsstøtte, og vi får billettstøtte og lanseringsstøtte fra Norsk Filminstitutt. I tillegg har vi fått støtte fra Filmkraft Rogaland og Vestnorsk Filmsenter. Men brorparten av hengene er private, fra 3 investorer i Stavanger som har gått inn med millionbeløp, sier Ekerhovd.

Som mener filmen aldri ville blitt en realitet, hadde det ikke vært for den enorme dugnadsånden hele filmteamet har vist for produksjonen.

– Oppsettet på denne filmen har ikke vært tradisjonelt og kanskje heller ikke så veldig profesjonelt. Men jeg tror det var nødvendig for å få filmen gjennom, med de midlene vi hadde. De fleste i staben har sjonglert oppgaver og prosjektet har vært drevet av en dugnadsånd, forteller hun.

Møt regissør Pål Jackman og produsent Maria Ekerhovd i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen her.

Møt regissør Pål Jackman og de to skuespillerne Bjørn Sundquist og Pål Sverre Valheim Hagen i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen her.

Foto: Filmweb

MENY