Menneskerettspris til Velkommen til Norge

Velkommen til norge_lite.jpgRegissør Mona Friis Bertheussen er tildelt Kultur- og kirke-
departementets menneskerettspris for dokumentarfilmen Velkommen til Norge.          

Velkommen til norge_stort.jpg

Regissør Mona Friis Bertheussen er tildelt Kultur- og kirkedepartementets menneskerettspris for dokumentarfilmen Velkommen til Norge.

Velkommen til Norge forteller historien om familien Okoko, som har flyktet fra krig og massakre i Kongo til et nytt liv i Stjørdalen utenfor Trondheim. Den nye hverdagen er tilsynelatende en drøm, men møtet med nordmenn og Norge blir også svært tøft for familien. 

– Med enkle og klassiske fortellergrep skildrer filmen hvor vanskelig det kan være å velge eksilet, selv for de som blir tilbudt oppholdstillatelse før ankomst. Regissøren velger å bruke et barn som hovedkarakter og fortellerstemme, og dette gir historien en original innfallsvinkel. Filmen lykkes i balansert å skildre både hvordan det norske systemet stiller opp, samtidig også hvor det kommer til kort, sier juryen i sin begrunnelse.

Juryen har i år bestått av regissør Lisa Gamlem, generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International og Nadeem Butt (Ap), mangeårig leder av Antirasistisk senter.  Statssekretær Wegard Harsvik delte i formiddag ut prisen i Filmens hus på vegne av
Kultur- og kirkedepartementet (KKD).

Mona Friis Bertheussen.jpgMona Friis Bertheussen (foto) er født i 1975, og har gjort en rekke dokumentarer for NRK, TV2 og utenlandske tv-kanaler. Hennes første film var den internasjonale dokumentaren Tampa.

KKDs menneskerettspris deles ut annethvert år til en norskprodusert film på under 72 minutter, uavhengig av sjanger, som tar opp behandling av menneskerettigheter i Norge.

 Prisen ble første gang delt ut i 2004. Tidligere vinnere er Mannen som elsket Haugesund av Tore Vollan/Jon Haukeland og Hisham Zamans Bawke.

Prisen og juryarbeidet administreres av Norsk Filminstitutt.

Dette melder Norsk Filminstitutt.

Foto: Velkommen til Norge

Menneskerettspris til Velkommen til Norge

Velkommen til norge_lite.jpgRegissør Mona Friis Bertheussen er tildelt Kultur- og kirke-
departementets menneskerettspris for dokumentarfilmen Velkommen til Norge.          

Velkommen til norge_stort.jpg

Regissør Mona Friis Bertheussen er tildelt Kultur- og kirkedepartementets menneskerettspris for dokumentarfilmen Velkommen til Norge.

Velkommen til Norge forteller historien om familien Okoko, som har flyktet fra krig og massakre i Kongo til et nytt liv i Stjørdalen utenfor Trondheim. Den nye hverdagen er tilsynelatende en drøm, men møtet med nordmenn og Norge blir også svært tøft for familien. 

– Med enkle og klassiske fortellergrep skildrer filmen hvor vanskelig det kan være å velge eksilet, selv for de som blir tilbudt oppholdstillatelse før ankomst. Regissøren velger å bruke et barn som hovedkarakter og fortellerstemme, og dette gir historien en original innfallsvinkel. Filmen lykkes i balansert å skildre både hvordan det norske systemet stiller opp, samtidig også hvor det kommer til kort, sier juryen i sin begrunnelse.

Juryen har i år bestått av regissør Lisa Gamlem, generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty International og Nadeem Butt (Ap), mangeårig leder av Antirasistisk senter.  Statssekretær Wegard Harsvik delte i formiddag ut prisen i Filmens hus på vegne av
Kultur- og kirkedepartementet (KKD).

Mona Friis Bertheussen.jpgMona Friis Bertheussen (foto) er født i 1975, og har gjort en rekke dokumentarer for NRK, TV2 og utenlandske tv-kanaler. Hennes første film var den internasjonale dokumentaren Tampa.

KKDs menneskerettspris deles ut annethvert år til en norskprodusert film på under 72 minutter, uavhengig av sjanger, som tar opp behandling av menneskerettigheter i Norge.

 Prisen ble første gang delt ut i 2004. Tidligere vinnere er Mannen som elsket Haugesund av Tore Vollan/Jon Haukeland og Hisham Zamans Bawke.

Prisen og juryarbeidet administreres av Norsk Filminstitutt.

Dette melder Norsk Filminstitutt.

Foto: Velkommen til Norge

MENY