Prisvinnerne på BIFF

Vinnerfilm_lite.jpgVinnerfilmene under Bergen Internasjonale Filmfestival ble kåret tirsdag kveld. 

Vinnerfilm_stort.jpg

Vinnerfilmene under Bergen Internasjonale Filmfestival ble kåret tirsdag kveld.

Verden er stor og frelseren lurer rundt hjørnet (foto), regissert av den bulgarske filmskaperen Stefan Kommandarev vant juryens pris – Cinema Extraordinaire – under Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF). Filmen tildeles en pris på 50 000 kroner. 

Juryen besto av regissør Eva Isaksen, regissør Bobby Peers og manusforfatter Thomas Moldestad.

Juryens begrunnelse:

"Vi har valgt en film som skildrer en menneskelig reise over to tidsplan, med to forskjellige samfunn som bakteppe, et undertrykkende kommunistregime og et moderne Europa i endring.Filmen spenner over et vidt register av temaer og motiver, og håndterer disse med en selvsikkerhet som får det avanserte filmhåndverket til å virke naturlig og enkelt. Det er en historie som er både gripende, underholdende og morsom, og filmskaperne takler små, personlige øyeblikk og store konflikter med like stor overbevisning. Den personlige historien om en mann som hjelper sin sønnesønn med å overkomme et hukommelsestap etter en traumatisk ulykke, fungerer som en superb metafor for et Europa som prosesserer sin egen turbulente fortid samtidig som det forsøker å legge en grunnmur for fremtiden. Det er en film vi vil anbefale alle vi kjenner å se".

I tillegg gav juryen hederlig omtale til de to filmene Kaptein Abu Raed og Ballast.

Juryens begrunnelse:

"Vi vil fremheve Kaptein Abu Raed for sitt samtidig optimistiske og vemodige budskapet om verdien av – og prisen for å hjelpe sine medmennesker. Regi: Amin Matalqa, Jordan.

Vi vil også trekke frem Ballast, for sitt intime, usminkede og virkelighetstro portrett av et selvmord og tre etterlatte. Regi: Lance Hammer, USA".

Dokumentarfilmprisen

I BIFFs dokumentarprogram ble det vist 72 filmer, hvorav 15 av disse var i konkurranse. Dokumentarfilmprisen på kr. 50.000 skal sikre DVD-distribusjon gjennom Film&Kinos S-filmordning.

Prisen for beste dokumentarfilm gikk til War Child, regissert av Christian Karim Chrobog. Årets hederlige omtale gikk til filmen Yong@Heart, regissert av Stephen Walker.

Warchild.jpg
                                                                            Foto: Warchild

Filmene ble kåret av en jury bestående av filmregissør Maria Warsinski, produsent Elin Sander og Vebjørn Hagen, prosjektkleder for dokumentar- og faktaprogram i Programavdelingen, TV 2.

Juryens begrunnelse:

"Juryens hederlige omtale går til en humanistisk film som både berører og forfører. Den gir oss innblikk i et menneskelig fellesskap preget av hjertevarme og livsglede, på tross av at hovedpersonene opplever sorg og død. Filmen utmerker seg med sitt solide håndverk, gode dramaturgi og fine karaktertegninger. Tilskuerne får oppleve en verden der eldre mennesker lever sine liv til fulle, med musikken som en frigjørende kraft. Filmen er full av sjarm og humor. Årets hederlige omtale går derfor til filmen Yong@Heart, regissert av Stephen Walker.

Likeledes i årets vinnerfilm spiller musikken en avgjørende rolle. Det er en film som gir oss innsikt i og kunnskap om et av verdens verste konfliktområder, men som samtidig gjennom filmens usedvanlige hovedkarakter åpner veien til hjertet og gir oss håp for fremtiden. Gjennom blant annet historiske opptak får vi en enestående mulighet til å følge hovedkarakteren fra barndommen som offer i en krig, til nåtiden hvor han bruker sin egen historie for å hjelpe andre. Filmskaperen klarer gjennom sitt nære portrett, sin filmatiske sikre vinkling og struktur å skape en medrivende og klar fortelling om et ellers komplekst og vanskelig tema som omhandler krigen i Sudan. Det er en hjerteskjærende film som likevel klarer å løfte oss ut av håpløsheten gjennom hovedkarakterens kraft og livsmot, og hvor musikken har en legende og livsviktig rolle. Prisen for beste dokumentarfilm 2008 går til War Child, regissert av Christian Karim Chrobog."

For øvrig gikk Publikumsprisen til filmen Young@Heart. Visjon Vests pris til ungt talent gikk til Olav Øyehaug. Ungdommens dokumentarpris gikk til Yodok Stories, og Hederlig omtale i samme kategori til Man on Wire. Norsk kortfilmpris gikk til Ekornet, og Hederlig omtale i samme kategori gikk til Den gamle mannen.

Les mer om prisvinnerne hos Bergen Internasjonale Filmfestival.

Prisvinnerne på BIFF

Vinnerfilm_lite.jpgVinnerfilmene under Bergen Internasjonale Filmfestival ble kåret tirsdag kveld. 

Vinnerfilm_stort.jpg

Vinnerfilmene under Bergen Internasjonale Filmfestival ble kåret tirsdag kveld.

Verden er stor og frelseren lurer rundt hjørnet (foto), regissert av den bulgarske filmskaperen Stefan Kommandarev vant juryens pris – Cinema Extraordinaire – under Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF). Filmen tildeles en pris på 50 000 kroner. 

Juryen besto av regissør Eva Isaksen, regissør Bobby Peers og manusforfatter Thomas Moldestad.

Juryens begrunnelse:

"Vi har valgt en film som skildrer en menneskelig reise over to tidsplan, med to forskjellige samfunn som bakteppe, et undertrykkende kommunistregime og et moderne Europa i endring.Filmen spenner over et vidt register av temaer og motiver, og håndterer disse med en selvsikkerhet som får det avanserte filmhåndverket til å virke naturlig og enkelt. Det er en historie som er både gripende, underholdende og morsom, og filmskaperne takler små, personlige øyeblikk og store konflikter med like stor overbevisning. Den personlige historien om en mann som hjelper sin sønnesønn med å overkomme et hukommelsestap etter en traumatisk ulykke, fungerer som en superb metafor for et Europa som prosesserer sin egen turbulente fortid samtidig som det forsøker å legge en grunnmur for fremtiden. Det er en film vi vil anbefale alle vi kjenner å se".

I tillegg gav juryen hederlig omtale til de to filmene Kaptein Abu Raed og Ballast.

Juryens begrunnelse:

"Vi vil fremheve Kaptein Abu Raed for sitt samtidig optimistiske og vemodige budskapet om verdien av – og prisen for å hjelpe sine medmennesker. Regi: Amin Matalqa, Jordan.

Vi vil også trekke frem Ballast, for sitt intime, usminkede og virkelighetstro portrett av et selvmord og tre etterlatte. Regi: Lance Hammer, USA".

Dokumentarfilmprisen

I BIFFs dokumentarprogram ble det vist 72 filmer, hvorav 15 av disse var i konkurranse. Dokumentarfilmprisen på kr. 50.000 skal sikre DVD-distribusjon gjennom Film&Kinos S-filmordning.

Prisen for beste dokumentarfilm gikk til War Child, regissert av Christian Karim Chrobog. Årets hederlige omtale gikk til filmen Yong@Heart, regissert av Stephen Walker.

Warchild.jpg
                                                                            Foto: Warchild

Filmene ble kåret av en jury bestående av filmregissør Maria Warsinski, produsent Elin Sander og Vebjørn Hagen, prosjektkleder for dokumentar- og faktaprogram i Programavdelingen, TV 2.

Juryens begrunnelse:

"Juryens hederlige omtale går til en humanistisk film som både berører og forfører. Den gir oss innblikk i et menneskelig fellesskap preget av hjertevarme og livsglede, på tross av at hovedpersonene opplever sorg og død. Filmen utmerker seg med sitt solide håndverk, gode dramaturgi og fine karaktertegninger. Tilskuerne får oppleve en verden der eldre mennesker lever sine liv til fulle, med musikken som en frigjørende kraft. Filmen er full av sjarm og humor. Årets hederlige omtale går derfor til filmen Yong@Heart, regissert av Stephen Walker.

Likeledes i årets vinnerfilm spiller musikken en avgjørende rolle. Det er en film som gir oss innsikt i og kunnskap om et av verdens verste konfliktområder, men som samtidig gjennom filmens usedvanlige hovedkarakter åpner veien til hjertet og gir oss håp for fremtiden. Gjennom blant annet historiske opptak får vi en enestående mulighet til å følge hovedkarakteren fra barndommen som offer i en krig, til nåtiden hvor han bruker sin egen historie for å hjelpe andre. Filmskaperen klarer gjennom sitt nære portrett, sin filmatiske sikre vinkling og struktur å skape en medrivende og klar fortelling om et ellers komplekst og vanskelig tema som omhandler krigen i Sudan. Det er en hjerteskjærende film som likevel klarer å løfte oss ut av håpløsheten gjennom hovedkarakterens kraft og livsmot, og hvor musikken har en legende og livsviktig rolle. Prisen for beste dokumentarfilm 2008 går til War Child, regissert av Christian Karim Chrobog."

For øvrig gikk Publikumsprisen til filmen Young@Heart. Visjon Vests pris til ungt talent gikk til Olav Øyehaug. Ungdommens dokumentarpris gikk til Yodok Stories, og Hederlig omtale i samme kategori til Man on Wire. Norsk kortfilmpris gikk til Ekornet, og Hederlig omtale i samme kategori gikk til Den gamle mannen.

Les mer om prisvinnerne hos Bergen Internasjonale Filmfestival.

MENY