Oscar utelukker film

BashirLiten.jpgFilm fra Sør-aktuelle Waltz with Bashir omtales som en av årets mest spennende dokumentarfilmer, men slipper ikke til som Oscarkandidat. Amerikanske filmskapere har nå satt i gang en underskriftskampanje som protest.  

BashirStor.jpg

Film fra Sør-aktuelle Waltz with Bashir omtales som en av årets mest spennende dokumentarfilmer, men slipper ikke til som Oscarkandidat. Amerikanske filmskapere har nå satt i gang en underskriftskampanje som protest.

Til tross for at filmen regnes som en av de mest spennende dokumentarfilmene i år, er ikke israelske Waltz with Bashir regnet som kvalifisert av Oscarakademiet. Årsaken er en liten, men avgjørende endring i regelverket, som krever at alle filmene skal minst ha gått en uke på kino både i Los Angeles og New York innen 31. august. Dermed er Waltz with Bashir kastet ut av nomineringsprosessen, melder Hollywood Reporter.

Avgjørelsen har utløst heftig diskusjon mellom det amerikanske filmmiljøet og Oscarakademiet som forvalter Oscarprisen. Tidligere var det slik at en film måtte vises en uke enten i Los Angeles eller New York, i tillegg til å gå på kino i minst 10 stater i minst tre dager.

Et hovedproblem er at den prestisjefylte New York film festival, der mange filmskapere håper å få vist filmene sin først, ikke begynner før i september, og den festivalen nekter å vise filmer som allerede har fått premiere i New York.

– Jeg kan ikke forstå hvorfor akademiet gjør det enda vanskeligere for dokumentarfilmer på denne måten, sier Richard Pena i New York film festival.

At distributører ikke vil vise filmer som skal ha høstpremiere i New York for tidlig, hjelper heller ikke filmskaperne. Thom Powers, som leder dokumentarprogrammet ved Toronto Internasjonale Film festival, ber om at regelverket endres slik at filmene slipper å forholde seg til august-fristen. Han har så langt fått med seg 75 filmregissører som har underskrevet på en kampanje.

Endringen kommer uansett for sent for Waltz with Bashir, som Rushprints Kjetil Lismoen omtalte som en bemerkelsesverdig dokumentarfilm da han så den i Cannes i mai:

"Jeg ble som de fleste forundret over regissør Ari Folmans beslutning om å fortelle om massakren av palestinere i Libanon i 1982 med animasjonsfilmens virkemidler. Stilens distanse gjør at vi opplever filmen som en mer tidløs fabel om krigens meningsløshet. Folman slipper her unna med et halsbrekkende sjangerstunt når animasjonen møter dokumentaren."

Waltz with Bashir vises under Film fra Sør-festivalen som starter denne uken. Det er norske Arthaus som skal distribuere filmen på norske kinoer.

Du kan se traileren her
: Waltz with Bashir.

Oscar utelukker film

BashirLiten.jpgFilm fra Sør-aktuelle Waltz with Bashir omtales som en av årets mest spennende dokumentarfilmer, men slipper ikke til som Oscarkandidat. Amerikanske filmskapere har nå satt i gang en underskriftskampanje som protest.  

BashirStor.jpg

Film fra Sør-aktuelle Waltz with Bashir omtales som en av årets mest spennende dokumentarfilmer, men slipper ikke til som Oscarkandidat. Amerikanske filmskapere har nå satt i gang en underskriftskampanje som protest.

Til tross for at filmen regnes som en av de mest spennende dokumentarfilmene i år, er ikke israelske Waltz with Bashir regnet som kvalifisert av Oscarakademiet. Årsaken er en liten, men avgjørende endring i regelverket, som krever at alle filmene skal minst ha gått en uke på kino både i Los Angeles og New York innen 31. august. Dermed er Waltz with Bashir kastet ut av nomineringsprosessen, melder Hollywood Reporter.

Avgjørelsen har utløst heftig diskusjon mellom det amerikanske filmmiljøet og Oscarakademiet som forvalter Oscarprisen. Tidligere var det slik at en film måtte vises en uke enten i Los Angeles eller New York, i tillegg til å gå på kino i minst 10 stater i minst tre dager.

Et hovedproblem er at den prestisjefylte New York film festival, der mange filmskapere håper å få vist filmene sin først, ikke begynner før i september, og den festivalen nekter å vise filmer som allerede har fått premiere i New York.

– Jeg kan ikke forstå hvorfor akademiet gjør det enda vanskeligere for dokumentarfilmer på denne måten, sier Richard Pena i New York film festival.

At distributører ikke vil vise filmer som skal ha høstpremiere i New York for tidlig, hjelper heller ikke filmskaperne. Thom Powers, som leder dokumentarprogrammet ved Toronto Internasjonale Film festival, ber om at regelverket endres slik at filmene slipper å forholde seg til august-fristen. Han har så langt fått med seg 75 filmregissører som har underskrevet på en kampanje.

Endringen kommer uansett for sent for Waltz with Bashir, som Rushprints Kjetil Lismoen omtalte som en bemerkelsesverdig dokumentarfilm da han så den i Cannes i mai:

"Jeg ble som de fleste forundret over regissør Ari Folmans beslutning om å fortelle om massakren av palestinere i Libanon i 1982 med animasjonsfilmens virkemidler. Stilens distanse gjør at vi opplever filmen som en mer tidløs fabel om krigens meningsløshet. Folman slipper her unna med et halsbrekkende sjangerstunt når animasjonen møter dokumentaren."

Waltz with Bashir vises under Film fra Sør-festivalen som starter denne uken. Det er norske Arthaus som skal distribuere filmen på norske kinoer.

Du kan se traileren her
: Waltz with Bashir.

MENY