Nordisk Råds Filmpris til Roy Andersson

Du levande_lite.jpgEn enstemmig jury har kåret regissør og manusforfatter Roy Andersson og produsent Pernilla Sandström til Nordisk Råds Filmpris 2008 for filmen Du levande.  

Du levande_stort.jpg

En enstemmig jury har kåret regissør og manusforfatter Roy Andersson og produsent Pernilla Sandström til Nordisk Råds Filmpris 2008 for filmen Du levande.

I begrunnelsen for valget av årets prismottakere sammenfatter en enstemmig jury det slik:

"I sin mesterlige film Du Levande fokuserer Roy Andersson på livet, døden og menneskets skrøpelige lengsler. Med sin unike visuelle stil og fortellerrytme utfordrer denne symfonien om hverdagslivet våre tilvante forestillinger om film, samtidig som den gir sansene våre nye inntrykk.

I stedet for å fortelle en enkelt historie på den konvensjonelle måten fra begynnelse til slutt består Du Levande av gjennomkomponerte sekvenser fra en besynderlig verden, på en gang sørgelig og surrealistisk morsom. Disse humoristiske og tragiske tablåene utstiller oss på godt og vondt, de får oss til å le og de tvinger oss til å tenke. Kort sagt viser Du
Levande
oss de muligheter for sterkt personlige opplevelser som filmmediet rommer".

Du levande hadde premiere i Cannes i 2007 der den var representert i konkurransen Un Certain Regard. Samme år var filmen utvalgt som Sveriges Oscar-kandidat, den vant tre Gullbagger i 2008 (beste film, beste instruktør, beste manuskript), fikk en sølvpremie på Chicago International Filmfestival og ble senere nominert til European Film Award.

Du Levande fikk også Filmkritikerprisen under Den norske Filmfestivalen i Haugesund i 2007.

For prismottakeren Roy Andersson har prisen stor betydning.

-For meg betyr det veldig mye å motta denne ærefulle prisen. Jeg synes det er god grunn til å anerkjenne Nordisk Råd for deres anstrengelser med å bringe filmen opp på et høyt kulturelt nivå, akkurat som tilfellet er med de øvrige store prisene innenfor nordisk musikk og litteratur. Men utover æren har prisen også en meget konkret og praktisk betydning for meg, for prisens kontantverdi gir meg enestående gode  muligheter for å fremskynde researchen og manusarbeidet på den neste filmen min,
hvor jeg nå har mulighet for å arbeide med nye teknikker, sier han.

Nordisk Råds Filmpris utdeles av Nordisk Råd til filmens regissør, manusforfatter og produsent. Prisen er på 350 000 danske kroner og overrekkes til de to prismottakerne i forbindelse med Nordisk Råds sesjon i Helsingfors 28. oktober.

I år er det femte gang Nordisk Råd utdeler den ettertraktede prisen til en
filmproduksjon som utmerker seg ved sin nasjonale særegenhet og kunstneriske originalitet.

Første gang var i 2002, da prisen gikk til den finske filmen Mies
Vailla Menneisyytta(Mannen uten minne) (Aki Kaurismäki), i 2005 vant den danske filmen Drabet (Drapet) (Per Fly), i 2006 den svenske filmen Zozo (Josef Fares) og i 2007 den danske filmen Kunsten at græde i kor (Kunsten å gråte i kor) (Peter Schønau Fog).

Nordisk Råds Filmpris er bare en av flere priser som utdeles av Nordisk Råd. Hvert år utdeler rådet en litteraturpris, en musikkpris og en natur- og miljøpris. Tanken bak prisene er å øke interessen for litteratur, språk, musikk og film mellom de nordiske landene.

Les Rushprints intervju med Roy Anderson om Du levande her.

Dette melder Nordisk Film- og TV-fond.

Nordisk Råds Filmpris til Roy Andersson

Du levande_lite.jpgEn enstemmig jury har kåret regissør og manusforfatter Roy Andersson og produsent Pernilla Sandström til Nordisk Råds Filmpris 2008 for filmen Du levande.  

Du levande_stort.jpg

En enstemmig jury har kåret regissør og manusforfatter Roy Andersson og produsent Pernilla Sandström til Nordisk Råds Filmpris 2008 for filmen Du levande.

I begrunnelsen for valget av årets prismottakere sammenfatter en enstemmig jury det slik:

"I sin mesterlige film Du Levande fokuserer Roy Andersson på livet, døden og menneskets skrøpelige lengsler. Med sin unike visuelle stil og fortellerrytme utfordrer denne symfonien om hverdagslivet våre tilvante forestillinger om film, samtidig som den gir sansene våre nye inntrykk.

I stedet for å fortelle en enkelt historie på den konvensjonelle måten fra begynnelse til slutt består Du Levande av gjennomkomponerte sekvenser fra en besynderlig verden, på en gang sørgelig og surrealistisk morsom. Disse humoristiske og tragiske tablåene utstiller oss på godt og vondt, de får oss til å le og de tvinger oss til å tenke. Kort sagt viser Du
Levande
oss de muligheter for sterkt personlige opplevelser som filmmediet rommer".

Du levande hadde premiere i Cannes i 2007 der den var representert i konkurransen Un Certain Regard. Samme år var filmen utvalgt som Sveriges Oscar-kandidat, den vant tre Gullbagger i 2008 (beste film, beste instruktør, beste manuskript), fikk en sølvpremie på Chicago International Filmfestival og ble senere nominert til European Film Award.

Du Levande fikk også Filmkritikerprisen under Den norske Filmfestivalen i Haugesund i 2007.

For prismottakeren Roy Andersson har prisen stor betydning.

-For meg betyr det veldig mye å motta denne ærefulle prisen. Jeg synes det er god grunn til å anerkjenne Nordisk Råd for deres anstrengelser med å bringe filmen opp på et høyt kulturelt nivå, akkurat som tilfellet er med de øvrige store prisene innenfor nordisk musikk og litteratur. Men utover æren har prisen også en meget konkret og praktisk betydning for meg, for prisens kontantverdi gir meg enestående gode  muligheter for å fremskynde researchen og manusarbeidet på den neste filmen min,
hvor jeg nå har mulighet for å arbeide med nye teknikker, sier han.

Nordisk Råds Filmpris utdeles av Nordisk Råd til filmens regissør, manusforfatter og produsent. Prisen er på 350 000 danske kroner og overrekkes til de to prismottakerne i forbindelse med Nordisk Råds sesjon i Helsingfors 28. oktober.

I år er det femte gang Nordisk Råd utdeler den ettertraktede prisen til en
filmproduksjon som utmerker seg ved sin nasjonale særegenhet og kunstneriske originalitet.

Første gang var i 2002, da prisen gikk til den finske filmen Mies
Vailla Menneisyytta(Mannen uten minne) (Aki Kaurismäki), i 2005 vant den danske filmen Drabet (Drapet) (Per Fly), i 2006 den svenske filmen Zozo (Josef Fares) og i 2007 den danske filmen Kunsten at græde i kor (Kunsten å gråte i kor) (Peter Schønau Fog).

Nordisk Råds Filmpris er bare en av flere priser som utdeles av Nordisk Råd. Hvert år utdeler rådet en litteraturpris, en musikkpris og en natur- og miljøpris. Tanken bak prisene er å øke interessen for litteratur, språk, musikk og film mellom de nordiske landene.

Les Rushprints intervju med Roy Anderson om Du levande her.

Dette melder Nordisk Film- og TV-fond.

MENY