En åpning mot verden

ffs_lite.jpgI år har Film fra Sør-festivalen fokus på brasiliansk og meksikansk film. – Film fra Sør er den eneste festivalen i Nord- Europa i sitt slag, publikum skal oppleve at verden står ved dørterskelen, sier programsjef Julie Ova.  

ffs_stort.jpg

I år har Film fra Sør-festivalen fokus på brasiliansk og meksikansk film. – Film fra Sør er den eneste festivalen i Nord- Europa i sitt slag, publikum skal oppleve at verden står ved dørterskelen, sier programsjef Julie Ova.  

Når Film fra Sør går av stabelen i Oslo neste uke (9.-19. oktober) , skal det vises om lag 140 spillefilmer, dokumentarer og kortfilmer fordelt på ti festivaldager og 370 visninger. I år har festivalen et eget Brasil-program, med hele 11 samtidskildringer.

– I år har festivalen et spesielt fokus på brasiliansk film. Latinamerikansk film var i en bølgedal på 90-tallet, men har kommet opp igjen. Nå virker det enklere for filmskapere i flere latinamerikanske land å få økonomisk og politisk støtte til å lage film. Støtteordningene er bedre organisert og det virker som om folk i Latin-Amerika er beredt til å bearbeide de politiske traumene de har vært igjennom. Tendensen vi så på begynnelsen av 2000-tallet, med mye film konsentrert rundt oppvekstskildringer, katolisisme og hore/madonna-perspektiver, synes jeg er over, sier programsjef Julie Ova.

Men Contemporary Brazil, New Mexican Cinema og panoramaprogrammene fra henholdsvis Afrika, Asia og Latin- Amerika er bare noen av smakebitene Film fra Sør-publikummet kan vente seg. Nytt av året er blant annet festivalens samarbeid med Litteraturhuset og Oslo World Music Festival.

– Vi skal også vise dokumentarer om fire av artister som skal opptre under Oslo World Music Festival. Og på Litteraturhuset skal det vises film og holdes seminarer med fokus på litteratur og film som kunstuttrykk hver dag fra mandag til fredag. Det viktigste har ikke vært å legge vekt på adaptasjon, men heller å legge vekt på møter mellom kunstformer. Vi har invitert fem forfattere til å velge hver sin film. Det eneste kriteriet som ble gitt var at filmen skulle være relatert til Afrika, Asia eller Latin Amerika, slik som festivalens øvrige repertoar, sier programsjefen og lover et variert knippe filmer.

Film fra sør har også invitert flere gjester til festivalen. Blant dem er manusforfatter, filmregissør og produsent Raoul Peck. Hele hans produksjons som filmskaper vil bli presentert i en retrospektiv under festivalen.

– Da jeg begynte i Film fra Sør, var Raoul Peck en mann som festivalsjef Lasse Skagen så veldig opp til. Han var blant annet i Cannes med filmen The Man by the Shore, som var den første karibiske filmen som ble vist i konkurranseprogrammet der. Peck kommer fra Haiti, men er oppvokst i Kongo, er en av få filmskapere som angriper problemstillinger fra Afrika, sett fra ikke-vestlig side, sier Ova.

Film fra Sør favner bredt og plukker opp film som regnes som ikke-vestlig. Selv om programsjefen kan fortelle at argentinerne stilte seg uforstående til at Film fra Sør ikke så på deres filmer som vestlige, og at japanerne ble indignert for å bli betegnet som et land fra sør.

– Vi er opptatt av at publikum som går på Film fra Sør skal oppleve at verden står ved dørterskelen. Vår oppgave er å vise kvalitetsfilm fra de tre kontinentene Asia, Afrika og Latin- Amerika – som ikke hadde vært lett tilgjengelige for publikum ellers, sier programsjefen.

Som forteller at Film fra Sør er en festival som appellerer til mange forskjellige mennesker på tvers av kulturer og aldersgrupper.

– I motsetning til andre festivaler med et nisjepublikum, har vi stor spredning i publikummet. Vi har sett at vi appellerer til mange i aldersgruppen 40- 60, gjerne kvinner. Men interessen fra de unge er påtagende. Dvd-eksplosjonen vi har sett de siste årene har åpnet unge menneskers interesser for asiatisk film. Vi appellerer like gjerne til flerkulturell ungdom som til vestkantfruer. At vi er en flerkulturell arena hvor mennesker møtes, er noe vi er stolte av, avslutter hun.

Les mer om Film fra sør her.

Du kan lese om programsjef Julie Ovas festivalfavoritter her.

En åpning mot verden

ffs_lite.jpgI år har Film fra Sør-festivalen fokus på brasiliansk og meksikansk film. – Film fra Sør er den eneste festivalen i Nord- Europa i sitt slag, publikum skal oppleve at verden står ved dørterskelen, sier programsjef Julie Ova.  

ffs_stort.jpg

I år har Film fra Sør-festivalen fokus på brasiliansk og meksikansk film. – Film fra Sør er den eneste festivalen i Nord- Europa i sitt slag, publikum skal oppleve at verden står ved dørterskelen, sier programsjef Julie Ova.  

Når Film fra Sør går av stabelen i Oslo neste uke (9.-19. oktober) , skal det vises om lag 140 spillefilmer, dokumentarer og kortfilmer fordelt på ti festivaldager og 370 visninger. I år har festivalen et eget Brasil-program, med hele 11 samtidskildringer.

– I år har festivalen et spesielt fokus på brasiliansk film. Latinamerikansk film var i en bølgedal på 90-tallet, men har kommet opp igjen. Nå virker det enklere for filmskapere i flere latinamerikanske land å få økonomisk og politisk støtte til å lage film. Støtteordningene er bedre organisert og det virker som om folk i Latin-Amerika er beredt til å bearbeide de politiske traumene de har vært igjennom. Tendensen vi så på begynnelsen av 2000-tallet, med mye film konsentrert rundt oppvekstskildringer, katolisisme og hore/madonna-perspektiver, synes jeg er over, sier programsjef Julie Ova.

Men Contemporary Brazil, New Mexican Cinema og panoramaprogrammene fra henholdsvis Afrika, Asia og Latin- Amerika er bare noen av smakebitene Film fra Sør-publikummet kan vente seg. Nytt av året er blant annet festivalens samarbeid med Litteraturhuset og Oslo World Music Festival.

– Vi skal også vise dokumentarer om fire av artister som skal opptre under Oslo World Music Festival. Og på Litteraturhuset skal det vises film og holdes seminarer med fokus på litteratur og film som kunstuttrykk hver dag fra mandag til fredag. Det viktigste har ikke vært å legge vekt på adaptasjon, men heller å legge vekt på møter mellom kunstformer. Vi har invitert fem forfattere til å velge hver sin film. Det eneste kriteriet som ble gitt var at filmen skulle være relatert til Afrika, Asia eller Latin Amerika, slik som festivalens øvrige repertoar, sier programsjefen og lover et variert knippe filmer.

Film fra sør har også invitert flere gjester til festivalen. Blant dem er manusforfatter, filmregissør og produsent Raoul Peck. Hele hans produksjons som filmskaper vil bli presentert i en retrospektiv under festivalen.

– Da jeg begynte i Film fra Sør, var Raoul Peck en mann som festivalsjef Lasse Skagen så veldig opp til. Han var blant annet i Cannes med filmen The Man by the Shore, som var den første karibiske filmen som ble vist i konkurranseprogrammet der. Peck kommer fra Haiti, men er oppvokst i Kongo, er en av få filmskapere som angriper problemstillinger fra Afrika, sett fra ikke-vestlig side, sier Ova.

Film fra Sør favner bredt og plukker opp film som regnes som ikke-vestlig. Selv om programsjefen kan fortelle at argentinerne stilte seg uforstående til at Film fra Sør ikke så på deres filmer som vestlige, og at japanerne ble indignert for å bli betegnet som et land fra sør.

– Vi er opptatt av at publikum som går på Film fra Sør skal oppleve at verden står ved dørterskelen. Vår oppgave er å vise kvalitetsfilm fra de tre kontinentene Asia, Afrika og Latin- Amerika – som ikke hadde vært lett tilgjengelige for publikum ellers, sier programsjefen.

Som forteller at Film fra Sør er en festival som appellerer til mange forskjellige mennesker på tvers av kulturer og aldersgrupper.

– I motsetning til andre festivaler med et nisjepublikum, har vi stor spredning i publikummet. Vi har sett at vi appellerer til mange i aldersgruppen 40- 60, gjerne kvinner. Men interessen fra de unge er påtagende. Dvd-eksplosjonen vi har sett de siste årene har åpnet unge menneskers interesser for asiatisk film. Vi appellerer like gjerne til flerkulturell ungdom som til vestkantfruer. At vi er en flerkulturell arena hvor mennesker møtes, er noe vi er stolte av, avslutter hun.

Les mer om Film fra sør her.

Du kan lese om programsjef Julie Ovas festivalfavoritter her.

MENY