Pål Jackman åpner TIFF

Jernanger_lite.jpgPål Jackmans kommende spillefilm Jernanger åpner den 19. filmfestivalen i Tromsø. – Jeg hadde et ønske om å lage en film om en kraftfull karakter, og ville se på bitterheten og staheten i den norske mannen, forteller regissøren.   

Jernanger_stort.jpg

Pål Jackmans kommende spillefilm Jernanger åpner den 19. filmfestivalen i Tromsø. – Jeg hadde et ønske om å lage en film om en kraftfull karakter, og ville se på bitterheten og staheten i den norske mannen, forteller regissøren.   

Jernanger er Jackmans første film siden debutfilmen Detektor for åtte år siden. Bjørn Sundquist og stjerneskuddet Pål Sverre Valheim Hagen (De Usynlige, Iskyss) har hovedrollene i filmen, som også har nordnorske navn som Nils Utsi og motocrosskjører Ailo Gaup på rollelista.

– Jeg synes det er kult å kunne åpne festivalen med en "nordnorsk" film fra Stavanger! Filmen rommer en rekke spennende kontraster: Tung erfaring og friskt talent, det lyse og det mørke, stillhet og støy. En vaskeekte TIFF-film av ypperste merke. Det lover en herlig start for festivalen, sier festivalsjef i Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) Martha Otte. 

– Vi har ventet lenge på film nr to fra Pål Jackman – og vi har venta lenge på å se Bjørn Sundquist i en saftig hovedrolle på det store lerretet. Nå blir våre forventninger innfridd i én og samme film. Jernanger er en ordentlig gavepakke på alle måter, legger hun til.

Jernanger er en fortelling om hissigproppen Eivind (Sundquist) som ikke er redd for noe – bortsett fra kjærligheten. Han bor og driver kafé på båten Jernanger som har ligget til kai i Stavanger de siste 30 årene. Eivind kan ikke glemme sin ungdoms Beatrice, langt der oppe i nord. Han skulle jo reise tilbake, men ville bare få skikk på livet sitt først.

Så dukker unge Kris (Valheim Hagen) opp. Han er en eventyrlysten mann med planer om jordomseiling, men har ikke kommet lenger enn til den andre siden av Vågen. De to mennene finner hverandre og sammen legger de en storslått plan.

– At filmfestivalen i Tromsø på et så tidlig tidspunkt har valgt Jernanger som åpningsfilm, viser at de har sett og forstått hva vi har jobbet så hardt med å skape, sier  Bjørn Sundquist.

– Det var et eventyr å være med på filminnspillingen. En sjelden gang opplever man at man er på nøyaktig samme, krystallklare frekvens som andre, og her skjedde det utrolige at både regissør Pål Jackman, skuespiller Pål Sverre Valheim Hagen, fotograf Jacob Ingimundarson og jeg befant oss på samme frekvens i en hel måned. Vi følte oss rett og slett som de fire musketerer, legger han til. 

– På grunn av filmens sterke tilknytning til Nord-Norge er vi er utrolig glade for å kunne presentere filmen akkurat her, sier regissør Pål Jackman.

Pål Jackman ble betegnet som et friskt pust fra den nye filmgenerasjonen da han presenterte debutfilmen Detektor for åtte år siden. Han har siden den gang jobbet med utvikling av filmprosjektet Jernanger.

– Jeg hadde et ønske om å lage en film om en kraftfull karakter, og ville se på bitterheten og staheten i den norske mannen. Resultatet ble manuset om Eivind og båten hans, Jernanger. Hva er vel bitrere enn kjærlighet som har gått galt? Og hva er vel mer melodramatisk og patetisk enn å prøve å vinne gammel kjærlighet tilbake? sier Jackman.

Produsent Maria Ekerhovd synes det er en stor ære å få komme til Tromsø og åpne festivalen med Jernanger.

– Vi har drømt om å få vise filmen i Tromsø siden vi startet prosjektet, det har vært veldig viktig for oss siden filmen har så stor tilknytning til Nord-Norge, både på grunn av filmens handling og fordi mange av skuespillerne er fra Nord-Norge, sier hun.


Tromsø Internasjonale Filmfestival er Norges største filmfestival, med et besøk på 47.500 i 2008. TIFF ’09 går av stabelen 13.-18. januar. Jernanger vil ha verdenspremiere på festivalens offisielle åpningsdag 14. januar.

Dette melder Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Pål Jackman åpner TIFF

Jernanger_lite.jpgPål Jackmans kommende spillefilm Jernanger åpner den 19. filmfestivalen i Tromsø. – Jeg hadde et ønske om å lage en film om en kraftfull karakter, og ville se på bitterheten og staheten i den norske mannen, forteller regissøren.   

Jernanger_stort.jpg

Pål Jackmans kommende spillefilm Jernanger åpner den 19. filmfestivalen i Tromsø. – Jeg hadde et ønske om å lage en film om en kraftfull karakter, og ville se på bitterheten og staheten i den norske mannen, forteller regissøren.   

Jernanger er Jackmans første film siden debutfilmen Detektor for åtte år siden. Bjørn Sundquist og stjerneskuddet Pål Sverre Valheim Hagen (De Usynlige, Iskyss) har hovedrollene i filmen, som også har nordnorske navn som Nils Utsi og motocrosskjører Ailo Gaup på rollelista.

– Jeg synes det er kult å kunne åpne festivalen med en "nordnorsk" film fra Stavanger! Filmen rommer en rekke spennende kontraster: Tung erfaring og friskt talent, det lyse og det mørke, stillhet og støy. En vaskeekte TIFF-film av ypperste merke. Det lover en herlig start for festivalen, sier festivalsjef i Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) Martha Otte. 

– Vi har ventet lenge på film nr to fra Pål Jackman – og vi har venta lenge på å se Bjørn Sundquist i en saftig hovedrolle på det store lerretet. Nå blir våre forventninger innfridd i én og samme film. Jernanger er en ordentlig gavepakke på alle måter, legger hun til.

Jernanger er en fortelling om hissigproppen Eivind (Sundquist) som ikke er redd for noe – bortsett fra kjærligheten. Han bor og driver kafé på båten Jernanger som har ligget til kai i Stavanger de siste 30 årene. Eivind kan ikke glemme sin ungdoms Beatrice, langt der oppe i nord. Han skulle jo reise tilbake, men ville bare få skikk på livet sitt først.

Så dukker unge Kris (Valheim Hagen) opp. Han er en eventyrlysten mann med planer om jordomseiling, men har ikke kommet lenger enn til den andre siden av Vågen. De to mennene finner hverandre og sammen legger de en storslått plan.

– At filmfestivalen i Tromsø på et så tidlig tidspunkt har valgt Jernanger som åpningsfilm, viser at de har sett og forstått hva vi har jobbet så hardt med å skape, sier  Bjørn Sundquist.

– Det var et eventyr å være med på filminnspillingen. En sjelden gang opplever man at man er på nøyaktig samme, krystallklare frekvens som andre, og her skjedde det utrolige at både regissør Pål Jackman, skuespiller Pål Sverre Valheim Hagen, fotograf Jacob Ingimundarson og jeg befant oss på samme frekvens i en hel måned. Vi følte oss rett og slett som de fire musketerer, legger han til. 

– På grunn av filmens sterke tilknytning til Nord-Norge er vi er utrolig glade for å kunne presentere filmen akkurat her, sier regissør Pål Jackman.

Pål Jackman ble betegnet som et friskt pust fra den nye filmgenerasjonen da han presenterte debutfilmen Detektor for åtte år siden. Han har siden den gang jobbet med utvikling av filmprosjektet Jernanger.

– Jeg hadde et ønske om å lage en film om en kraftfull karakter, og ville se på bitterheten og staheten i den norske mannen. Resultatet ble manuset om Eivind og båten hans, Jernanger. Hva er vel bitrere enn kjærlighet som har gått galt? Og hva er vel mer melodramatisk og patetisk enn å prøve å vinne gammel kjærlighet tilbake? sier Jackman.

Produsent Maria Ekerhovd synes det er en stor ære å få komme til Tromsø og åpne festivalen med Jernanger.

– Vi har drømt om å få vise filmen i Tromsø siden vi startet prosjektet, det har vært veldig viktig for oss siden filmen har så stor tilknytning til Nord-Norge, både på grunn av filmens handling og fordi mange av skuespillerne er fra Nord-Norge, sier hun.


Tromsø Internasjonale Filmfestival er Norges største filmfestival, med et besøk på 47.500 i 2008. TIFF ’09 går av stabelen 13.-18. januar. Jernanger vil ha verdenspremiere på festivalens offisielle åpningsdag 14. januar.

Dette melder Tromsø Internasjonale Filmfestival.

MENY