Møt teamet bak Hvaler på web-tv

Hvaler_lite.jpgMøt serieskaper Arne Berggren og regissør Margret Bergheim i samtale om dramaserien Hvaler på Blått Lerret Web-TV.

Hvaler_stort.jpg

Møt serieskaper Arne Berggren og regissør Margret Bergheim i samtale om dramaserien Hvaler på Blått Lerret Web-TV.

I den tolv episoder lange dramaserien som hadde sendestart denne uken, møter vi Charlotte Frogner i rollen som den nyutdannede psykologen Maria Blix. Hun reiser til Hvaler for første gang på ti år for å overvære farens begravelse. Moren hennes døde som liten og faren var sterkt alkoholisert. Det som skulle bli et kort opphold, blir til et trassig ønske om å bli og hjelpe lokalbefolkningen.

– Maria går veldig inn i situasjoner. Hun klarer ikke helt å stoppe når hun ser et case og har stor tro på seg selv. På Hvaler møter hun flere mulige klienter, og derfor bestemmer hun seg for å bli, sier serieskaper Arne Berggren.

Sammen med fotograf Knut Aas har Margret Bergheim utviklet regikonseptet for hele serien. Hun kan forteller at hver episode er bygget rundt et case.

– Maria møter personer med forskjellige former for psykiske lidelser i hver episode, som hun forsøker å hjelpe. Caset er rammen for den enkelte episoden.

– Dette blir den beste serien for norske psykologer i år. De kommer de til å se på, og de kommer til å finne mange feil. Men vi har hatt flere psykologer inne som har lest manus, i tillegg til at jeg personlig har hatt min dose psykiatri, sier Berggren.

Som forteller at oppdraget fra TV2 hele tiden var å lage avsluttede episoder.

– Men, mer og mer ble vi interessert i de lange linjene. Karakterene ville noe annet, og vi hadde ikke noe annet valg enn å skrive inn enkelte karakterer som gjengangere i serien. Det å slippe å lage storyline har vært et løft. Der har TV2 vært modige. Vi har skrevet episode for episode. Det har gitt oss tid til å bli kjent med karakterene.

– Å få lov til å bearbeide scener før dialogen var skrevet, involvere regissøren på manusstadiet, i tillegg til å få lov å være med utover i prosessen – se på shot liste og dreiebok og høre hva fotografen tenker – det må være nøkkelen til å lage bedre dramaserier i Norge, legger han til.
 
– Jeg har villet ha med Arne på så mange leseprøver som mulig. Vi prøver ut scener, tråkker det på gulvet. Det gir en helt annen forståelse som scenen som regissør, forklarer Bergheim.

– I dag kom jeg fra innspilling på episode 8. Vi skriver fortsatt på episode 10, 11 og 12, legger hun til.

Møt serieskaper og forfatter Arne Berggren og konseptuell regissør Margret Bergheim i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen på Blått Lerret web-tv her.

Foto: Kristina Meyn Krogvold

Møt teamet bak Hvaler på web-tv

Hvaler_lite.jpgMøt serieskaper Arne Berggren og regissør Margret Bergheim i samtale om dramaserien Hvaler på Blått Lerret Web-TV.

Hvaler_stort.jpg

Møt serieskaper Arne Berggren og regissør Margret Bergheim i samtale om dramaserien Hvaler på Blått Lerret Web-TV.

I den tolv episoder lange dramaserien som hadde sendestart denne uken, møter vi Charlotte Frogner i rollen som den nyutdannede psykologen Maria Blix. Hun reiser til Hvaler for første gang på ti år for å overvære farens begravelse. Moren hennes døde som liten og faren var sterkt alkoholisert. Det som skulle bli et kort opphold, blir til et trassig ønske om å bli og hjelpe lokalbefolkningen.

– Maria går veldig inn i situasjoner. Hun klarer ikke helt å stoppe når hun ser et case og har stor tro på seg selv. På Hvaler møter hun flere mulige klienter, og derfor bestemmer hun seg for å bli, sier serieskaper Arne Berggren.

Sammen med fotograf Knut Aas har Margret Bergheim utviklet regikonseptet for hele serien. Hun kan forteller at hver episode er bygget rundt et case.

– Maria møter personer med forskjellige former for psykiske lidelser i hver episode, som hun forsøker å hjelpe. Caset er rammen for den enkelte episoden.

– Dette blir den beste serien for norske psykologer i år. De kommer de til å se på, og de kommer til å finne mange feil. Men vi har hatt flere psykologer inne som har lest manus, i tillegg til at jeg personlig har hatt min dose psykiatri, sier Berggren.

Som forteller at oppdraget fra TV2 hele tiden var å lage avsluttede episoder.

– Men, mer og mer ble vi interessert i de lange linjene. Karakterene ville noe annet, og vi hadde ikke noe annet valg enn å skrive inn enkelte karakterer som gjengangere i serien. Det å slippe å lage storyline har vært et løft. Der har TV2 vært modige. Vi har skrevet episode for episode. Det har gitt oss tid til å bli kjent med karakterene.

– Å få lov til å bearbeide scener før dialogen var skrevet, involvere regissøren på manusstadiet, i tillegg til å få lov å være med utover i prosessen – se på shot liste og dreiebok og høre hva fotografen tenker – det må være nøkkelen til å lage bedre dramaserier i Norge, legger han til.
 
– Jeg har villet ha med Arne på så mange leseprøver som mulig. Vi prøver ut scener, tråkker det på gulvet. Det gir en helt annen forståelse som scenen som regissør, forklarer Bergheim.

– I dag kom jeg fra innspilling på episode 8. Vi skriver fortsatt på episode 10, 11 og 12, legger hun til.

Møt serieskaper og forfatter Arne Berggren og konseptuell regissør Margret Bergheim i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen på Blått Lerret web-tv her.

Foto: Kristina Meyn Krogvold

MENY