Billettsalg avgjør Amandapris

Fatih Akin_lite.jpgDe kritikerroste filmene This is England, Den andre siden og 4 måneder, 3 uker og 2 dager får ikke være med å konkurrere om Amanda for årets utenlandske kinofilm. – Alle utenlandske filmer med norsk kinodistribusjon bør få delta i vurderingen, protesterer Svend B. Jensen i Arthaus.

Fatih Akin_stort.jpg
De kritikerroste filmene This is England, Den andre siden og 4 måneder, 3 uker og 2 dager får ikke være med å konkurrere om Amanda for årets utenlandsk kinofilm. – Alle utenlandske filmer med norsk kinodistribusjon bør få delta i vurderingen, protesterer Svend B. Jensen i Arthaus.

I år er det de 40 utenlandske filmene som har generert mest penger til kinoene i form av solgte kinobilletter, som ble vurdert i kategorien Årets utenlandske kinofilm under Den norske filmfestivalen i Haugesund. Dette fører til at de kritikerroste Arthausfilmene This is England, Den andre siden og 4 måneder, 3 uker og 2 dager er blant filmene som ikke får være med å konkurrere om Amanda i denne kategorien. Dette er filmer som av kritikerne regnes som det ypperste den europeiske filmen har produsert det siste året. Daglig leder i Arthaus, Svend B. Jensen, mener festivalen må ha fokus på å finne den beste filmen – også når det kommer til utenlandsk film.

– I alle de andre kategoriene som blir vurdert – med unntak av denne og Folkets Amanda- er det snakk om å kåre den beste filmen i hver kategori. Det hadde blitt et ramaskrik fra bransjen om dette ble endret. Når de utenlandske filmene skal vurderes, nøyer festivalen seg med å kalle kategorien "Årets utenlandske kinofilm". Likevel er det ingen som reagerer, sier han.

– Det er salgstallene som avgjør hvilke utenlandske filmer som vurderes. Argumentasjonen har vært at de utenlandske filmene som vurderes skal være kjent for et bredt publikum. Det burde være kvalitetskriteriene som avgjør, og alle filmer som har hatt norsk kinodistribusjon burde bli vurdert, legger han til.

Jensen forteller at han har hatt en muntlig dialog med Amandakomiteen i denne saken og fått gehør for innspillene, uten at det har resultert i noen endringer. Nå vurderer han å sende en formell, skriftlig henvendelse.

– Da jeg så at This is England, Den andre siden og 4 måneder, 3 uker og 2 dager var de tre nominerte filmene til årets svenske Guldbagge for beste utenlandske film, tenkte jeg at vi har en jobb å gjøre. Guldbaggen er den svenske ekvivalenten til Amanda. I Norge blir ikke filmene engang vurdert til Amanda – fordi de ikke var blant de 40 best besøkte utenlandske filmene, sier Jensen om de tre Arthausfilmene.

Til sammenlikning har de samme tre filmene vunnet en rekke store filmpriser. 4 måneder, 3 uker og 2 dager vant Gullpalmen i Cannes i fjor, This is England vant Bafta-prisen for beste britiske film, og Den andre siden vant prisen for beste manus i Cannes og spesialprisen Prix du Jury oecuménique.

– Kall kategorien "Beste utenlandske kinofilm" og ha tillitt til at juryen velger den beste filmen, uavhengig av hvorvidt filmen har hatt et marginalt kinopublikum eller ikke, oppfordrer Jensen.

– En styrking av prisen

PKF_Amanda2.jpg

Festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik (t.h.) synes det er merkelig at Jensen retter kritikk mot ordningen, som er i tråd med Byråforeningens ønsker.

– Årets ordning er en forbedring fra tidligere år. De siste 10 årene er det de 30 best besøkte filmene som har vært grunnlaget for nominasjonen. Vi har altså utvidet med 10 filmer, og kinosjefene har nominert et utvalg filmene på grunnlag av disse 40. I tillegg har vi en profesjonell jury som har juryert på grunnlag av nominasjonene kinosjefene har gjort. Dette er en sterk forbedring, og i tråd med det Byråforeningen – som Svend B. Jensen er medlem av – har ønsket, sier Løvvik.

Han legger til at det ikke kom inn noen innsigelser mot ordningen da den ble presentert for Byråforeningen i Hagesund for en stund tilbake.

– Ordningen er basert på distributørenes eget forslag, og Byråforeningen har blitt informert om dette. Derfor synes jeg det er rart at Jensen kommer med denne kritikken nå.

Løvvik sier at ingen ordninger er perfekte, men at festivalen dessverre ikke har apparat til å vurdere alle utenlandske filmer som har blitt vist på kino.

– Det har vært et ønske fra distributørene at filmene som er gjenstand for nominasjon har et visst publikumstilfang. Det er på grunnlag av dette at vi nå vurderer de 40 mest sette utenlandske kinofilmene, avslutter han.

De nominerte filmene i kategorien Årets utenlandske kinofilm er Jason Reitmans film Juno (Fox Film), Coen-brødrenes No Country for Old Men (United International Pictures) og Paul Thomas Andersons There Will Be Blood (Walt Disney Studios Motion Pictures). Juryen har bestått av Harry Guttormsen, Christin Berg, Asle Vatn, Sirin Eide, Monica Boracco Borring og Audun Engelstad. Sommerhuset, regissert av Ole Giæver, er den eneste Arthaus-spillefilmen som er Amanda-nominert i år – i kategorien for beste manus og Beste kvinnelige skuespiller.

Les mer om Amanda-nominasjonene her.
Foto: Fatih Akin, regissøren bak Den andre siden.

1 kommentar til Billettsalg avgjør Amandapris

  1. Euforia Film støtter Arthaus her. Denne prisen er slik den står frem i dag fullstendig meningsløs OG uinteressant. Faktisk hadde beste Video/DVD-film bedre grunnlag for vurdering i fjor en denne tilsvarende kategori …

Billettsalg avgjør Amandapris

Fatih Akin_lite.jpgDe kritikerroste filmene This is England, Den andre siden og 4 måneder, 3 uker og 2 dager får ikke være med å konkurrere om Amanda for årets utenlandske kinofilm. – Alle utenlandske filmer med norsk kinodistribusjon bør få delta i vurderingen, protesterer Svend B. Jensen i Arthaus.

Fatih Akin_stort.jpg
De kritikerroste filmene This is England, Den andre siden og 4 måneder, 3 uker og 2 dager får ikke være med å konkurrere om Amanda for årets utenlandsk kinofilm. – Alle utenlandske filmer med norsk kinodistribusjon bør få delta i vurderingen, protesterer Svend B. Jensen i Arthaus.

I år er det de 40 utenlandske filmene som har generert mest penger til kinoene i form av solgte kinobilletter, som ble vurdert i kategorien Årets utenlandske kinofilm under Den norske filmfestivalen i Haugesund. Dette fører til at de kritikerroste Arthausfilmene This is England, Den andre siden og 4 måneder, 3 uker og 2 dager er blant filmene som ikke får være med å konkurrere om Amanda i denne kategorien. Dette er filmer som av kritikerne regnes som det ypperste den europeiske filmen har produsert det siste året. Daglig leder i Arthaus, Svend B. Jensen, mener festivalen må ha fokus på å finne den beste filmen – også når det kommer til utenlandsk film.

– I alle de andre kategoriene som blir vurdert – med unntak av denne og Folkets Amanda- er det snakk om å kåre den beste filmen i hver kategori. Det hadde blitt et ramaskrik fra bransjen om dette ble endret. Når de utenlandske filmene skal vurderes, nøyer festivalen seg med å kalle kategorien "Årets utenlandske kinofilm". Likevel er det ingen som reagerer, sier han.

– Det er salgstallene som avgjør hvilke utenlandske filmer som vurderes. Argumentasjonen har vært at de utenlandske filmene som vurderes skal være kjent for et bredt publikum. Det burde være kvalitetskriteriene som avgjør, og alle filmer som har hatt norsk kinodistribusjon burde bli vurdert, legger han til.

Jensen forteller at han har hatt en muntlig dialog med Amandakomiteen i denne saken og fått gehør for innspillene, uten at det har resultert i noen endringer. Nå vurderer han å sende en formell, skriftlig henvendelse.

– Da jeg så at This is England, Den andre siden og 4 måneder, 3 uker og 2 dager var de tre nominerte filmene til årets svenske Guldbagge for beste utenlandske film, tenkte jeg at vi har en jobb å gjøre. Guldbaggen er den svenske ekvivalenten til Amanda. I Norge blir ikke filmene engang vurdert til Amanda – fordi de ikke var blant de 40 best besøkte utenlandske filmene, sier Jensen om de tre Arthausfilmene.

Til sammenlikning har de samme tre filmene vunnet en rekke store filmpriser. 4 måneder, 3 uker og 2 dager vant Gullpalmen i Cannes i fjor, This is England vant Bafta-prisen for beste britiske film, og Den andre siden vant prisen for beste manus i Cannes og spesialprisen Prix du Jury oecuménique.

– Kall kategorien "Beste utenlandske kinofilm" og ha tillitt til at juryen velger den beste filmen, uavhengig av hvorvidt filmen har hatt et marginalt kinopublikum eller ikke, oppfordrer Jensen.

– En styrking av prisen

PKF_Amanda2.jpg

Festivaldirektør Gunnar Johan Løvvik (t.h.) synes det er merkelig at Jensen retter kritikk mot ordningen, som er i tråd med Byråforeningens ønsker.

– Årets ordning er en forbedring fra tidligere år. De siste 10 årene er det de 30 best besøkte filmene som har vært grunnlaget for nominasjonen. Vi har altså utvidet med 10 filmer, og kinosjefene har nominert et utvalg filmene på grunnlag av disse 40. I tillegg har vi en profesjonell jury som har juryert på grunnlag av nominasjonene kinosjefene har gjort. Dette er en sterk forbedring, og i tråd med det Byråforeningen – som Svend B. Jensen er medlem av – har ønsket, sier Løvvik.

Han legger til at det ikke kom inn noen innsigelser mot ordningen da den ble presentert for Byråforeningen i Hagesund for en stund tilbake.

– Ordningen er basert på distributørenes eget forslag, og Byråforeningen har blitt informert om dette. Derfor synes jeg det er rart at Jensen kommer med denne kritikken nå.

Løvvik sier at ingen ordninger er perfekte, men at festivalen dessverre ikke har apparat til å vurdere alle utenlandske filmer som har blitt vist på kino.

– Det har vært et ønske fra distributørene at filmene som er gjenstand for nominasjon har et visst publikumstilfang. Det er på grunnlag av dette at vi nå vurderer de 40 mest sette utenlandske kinofilmene, avslutter han.

De nominerte filmene i kategorien Årets utenlandske kinofilm er Jason Reitmans film Juno (Fox Film), Coen-brødrenes No Country for Old Men (United International Pictures) og Paul Thomas Andersons There Will Be Blood (Walt Disney Studios Motion Pictures). Juryen har bestått av Harry Guttormsen, Christin Berg, Asle Vatn, Sirin Eide, Monica Boracco Borring og Audun Engelstad. Sommerhuset, regissert av Ole Giæver, er den eneste Arthaus-spillefilmen som er Amanda-nominert i år – i kategorien for beste manus og Beste kvinnelige skuespiller.

Les mer om Amanda-nominasjonene her.
Foto: Fatih Akin, regissøren bak Den andre siden.

One Response to Billettsalg avgjør Amandapris

  1. Euforia Film støtter Arthaus her. Denne prisen er slik den står frem i dag fullstendig meningsløs OG uinteressant. Faktisk hadde beste Video/DVD-film bedre grunnlag for vurdering i fjor en denne tilsvarende kategori …

MENY