BBC-sensur av norsk film

Sultbløffen_lite.jpgPer Christian Magnus og Robert Reinlunds dokumentar Sultbløffen er kritisk til BBCs dekning av sultkatastrofen i Niger i 2005. Nå vil BBC stoppe den internasjonale visningen av dokumentaren. – Uetisk av BBC, sier Magnus. 

Sultbløffen_stort.jpg

Per Christian Magnus og Robert Reinlunds dokumentar Sultbløffen er kritisk til BBCs dekning av sultkatastrofen i Niger i 2005. Nå vil BBC stoppe den internasjonale visningen av dokumentaren. – Uetisk av BBC, sier Magnus.

I mai ble Sultbløffen nominert til Golden Nymph-prisen for beste nyhetsdokumentar, og i forrige uke landet dokumentaren på tredjeplass i den prestisjetunge prisutdelingen i Monte Carlo.

– Dokumentaren ble svært godt mottatt, med unntak av jurymedlemmet fra BBC, som var uenig i filmens fremstilling av BBCs dekning av hendelsene i Niger i 2005, forteller Mats Ektvedt.

Flere internasjonale tv-kanaler har vist interesse for filmen, som stiller spørsmål om det virkelig var en sultkatastrofe i Niger, slik BBC rapporterte. Men det har foreløpig vært umulig å distribuere dokumentaren, fordi BBC nekter TV 2 å bruke BBCs arkivmateriale i dokumentaren.

– Problemet er at mye av arkivmaterialet i dokumentaren kommer fra BBC. De har blokkert internasjonal distribusjon. Jeg synes dette er uetisk av BBC. For oss handler dette om sitatretten. På tv må du betale for arkivmateriale du kjøper fra andre kanaler, fordi det har en egenverdi. Samtidig gjelder de samme presseetiske grunnpremissene for oss som andre journalister. Vi mener de bryter disse når de prøver å stoppe oss, sier Per Christian Magnus til Bergens Tidende.

Magnus, som lagde dokumentaren sammen med Robert Reinlund, sier at det er en dårlig løsning å klippe om dokumentaren for å få den vist i andre land.

– En av bærebjelkene i historien er jo BBCs dekning. Vi må heller håpe at den ekstra oppmerksomheten filmen får med denne tredjeplassen bidrar til å legge press på dem, legger Magnus til.

BBC Worlds nyhetsredaktør John Williams vil overfor Bergens Tidende ikke kommentere dokumentaren Sultbløffen eller forsøkene på å stanse distribusjonen. Han forteller til avisen at hvis de har flere spørsmål, må de rettes til BBCs PR-avdeling.

BBC sendte i mars ut en erklæring der de svarer på kanalens dekning av hendelsene i Niger i 2005.

Gullnymfevinneren i konkurransen for dokumentarfilmer var den tyske Oscarvinneren Taxi to the Dark Side. Over 280 filmer var påmeldt.

– Når du tenker på ressursene som ligger bak mange av disse produksjonene, er det nesten ubegripelig at vi nådde så høyt opp, sier Mats Ektvedt til Bergens Tidende.

Dette melder TV2/Bergens tidende.

BBC-sensur av norsk film

Sultbløffen_lite.jpgPer Christian Magnus og Robert Reinlunds dokumentar Sultbløffen er kritisk til BBCs dekning av sultkatastrofen i Niger i 2005. Nå vil BBC stoppe den internasjonale visningen av dokumentaren. – Uetisk av BBC, sier Magnus. 

Sultbløffen_stort.jpg

Per Christian Magnus og Robert Reinlunds dokumentar Sultbløffen er kritisk til BBCs dekning av sultkatastrofen i Niger i 2005. Nå vil BBC stoppe den internasjonale visningen av dokumentaren. – Uetisk av BBC, sier Magnus.

I mai ble Sultbløffen nominert til Golden Nymph-prisen for beste nyhetsdokumentar, og i forrige uke landet dokumentaren på tredjeplass i den prestisjetunge prisutdelingen i Monte Carlo.

– Dokumentaren ble svært godt mottatt, med unntak av jurymedlemmet fra BBC, som var uenig i filmens fremstilling av BBCs dekning av hendelsene i Niger i 2005, forteller Mats Ektvedt.

Flere internasjonale tv-kanaler har vist interesse for filmen, som stiller spørsmål om det virkelig var en sultkatastrofe i Niger, slik BBC rapporterte. Men det har foreløpig vært umulig å distribuere dokumentaren, fordi BBC nekter TV 2 å bruke BBCs arkivmateriale i dokumentaren.

– Problemet er at mye av arkivmaterialet i dokumentaren kommer fra BBC. De har blokkert internasjonal distribusjon. Jeg synes dette er uetisk av BBC. For oss handler dette om sitatretten. På tv må du betale for arkivmateriale du kjøper fra andre kanaler, fordi det har en egenverdi. Samtidig gjelder de samme presseetiske grunnpremissene for oss som andre journalister. Vi mener de bryter disse når de prøver å stoppe oss, sier Per Christian Magnus til Bergens Tidende.

Magnus, som lagde dokumentaren sammen med Robert Reinlund, sier at det er en dårlig løsning å klippe om dokumentaren for å få den vist i andre land.

– En av bærebjelkene i historien er jo BBCs dekning. Vi må heller håpe at den ekstra oppmerksomheten filmen får med denne tredjeplassen bidrar til å legge press på dem, legger Magnus til.

BBC Worlds nyhetsredaktør John Williams vil overfor Bergens Tidende ikke kommentere dokumentaren Sultbløffen eller forsøkene på å stanse distribusjonen. Han forteller til avisen at hvis de har flere spørsmål, må de rettes til BBCs PR-avdeling.

BBC sendte i mars ut en erklæring der de svarer på kanalens dekning av hendelsene i Niger i 2005.

Gullnymfevinneren i konkurransen for dokumentarfilmer var den tyske Oscarvinneren Taxi to the Dark Side. Over 280 filmer var påmeldt.

– Når du tenker på ressursene som ligger bak mange av disse produksjonene, er det nesten ubegripelig at vi nådde så høyt opp, sier Mats Ektvedt til Bergens Tidende.

Dette melder TV2/Bergens tidende.

MENY