Gatas Gynt på BLÅTT LERRET Web-tv

Gatas Gynt_ lite.jpgRegissør Hallvard Bræin har filmatisert Ibsen, med gatas folk i hovedrollene. Han presenterer Gatas Gynt på Blått Lerret, sammen med fotograf Kjell Vassdal. 

Gatas Gynt_ Stort.jpg

Regissør Hallvard Bræin har filmatisert Ibsen, med gatas folk i hovedrollene. Han presenterer Gatas Gynt på Blått Lerret, sammen med fotograf Kjell Vassdal.

Jeg var fast bestemt på at Gatas Gynt skulle bli en fiksjonsfilm, men produsenten kom med det gode forslaget å blande fiksjon og dokumentar. Det ble utfordrende i klippeprosessen; det er fort gjort at det ene formspråket slår det andre i hjel. Grepet vi gjorde, var at skuespillerne forblir i rollene sine, også når de blir intervjuet, sier regissør Hallvard Bræin.

Gatas Gynt er basert på femte og siste akt av Henrik Ibsens Peer Gynt, der Peer møter sine livsløgner og står helt alene. Filmen er en annerledes filmatisering av Peer Gynt, med gatas folk i rollene. Alle aktørene er amatører som er funnet gjennom Frelsesarmeens rusomsorg, og resultatet har blitt en en blanding mellom fiksjon og dokumentar.

– Det begynte med at jeg var med å lage kortfilmen Med freidig mot. Vi fikk en del av disse menneskene fra gata til å fremføre sangen "Vi vandrer med freidig mot". Meningen var å sette livet i perspektiv. I utgangspunkt er alle fordomsfrie og likestilte. Derfor oppsto det noe skjevt og rart når disse menneskene fra gata synger en barnesang. Av de 14 medvirkende, er det bare tre som er gjenlevende. Disse tre er med i Gatas Gynt, forklarer regissøren.

Som kan fortelle om en innspillingshverdag som bød på uforutsigbarhet og utfordringer.

– Vi sto overfor mange fysiske utfordringer, mange av skuespillerne har vært på kjøret i mange, mange år. I tillegg kommer de praktiske utfordringer. De fleste har mobiltelefoner, men mister dem hele tiden. Ganske ofte måtte vi lete etter skuespillerne, forteller Bræin.

Møt Hallvard Bræin og fotograf Kjell Vassdal i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen på BLÅTT LERRET WEB-TV.

Gatas Gynt vises på NRK1 klokken 20.25 1. påskedag, med reprise 2. påskedag klokka 15.00. NRK2 har den også på sendeplanen, nærmere bestemt lørdag 5. april klokka 22.40

Foto: Kristina Meyn Krogvold, Hallvard Bræin (t.v.) og Kjell Vassdal (t.v.)

Gatas Gynt på BLÅTT LERRET Web-tv

Gatas Gynt_ lite.jpgRegissør Hallvard Bræin har filmatisert Ibsen, med gatas folk i hovedrollene. Han presenterer Gatas Gynt på Blått Lerret, sammen med fotograf Kjell Vassdal. 

Gatas Gynt_ Stort.jpg

Regissør Hallvard Bræin har filmatisert Ibsen, med gatas folk i hovedrollene. Han presenterer Gatas Gynt på Blått Lerret, sammen med fotograf Kjell Vassdal.

Jeg var fast bestemt på at Gatas Gynt skulle bli en fiksjonsfilm, men produsenten kom med det gode forslaget å blande fiksjon og dokumentar. Det ble utfordrende i klippeprosessen; det er fort gjort at det ene formspråket slår det andre i hjel. Grepet vi gjorde, var at skuespillerne forblir i rollene sine, også når de blir intervjuet, sier regissør Hallvard Bræin.

Gatas Gynt er basert på femte og siste akt av Henrik Ibsens Peer Gynt, der Peer møter sine livsløgner og står helt alene. Filmen er en annerledes filmatisering av Peer Gynt, med gatas folk i rollene. Alle aktørene er amatører som er funnet gjennom Frelsesarmeens rusomsorg, og resultatet har blitt en en blanding mellom fiksjon og dokumentar.

– Det begynte med at jeg var med å lage kortfilmen Med freidig mot. Vi fikk en del av disse menneskene fra gata til å fremføre sangen "Vi vandrer med freidig mot". Meningen var å sette livet i perspektiv. I utgangspunkt er alle fordomsfrie og likestilte. Derfor oppsto det noe skjevt og rart når disse menneskene fra gata synger en barnesang. Av de 14 medvirkende, er det bare tre som er gjenlevende. Disse tre er med i Gatas Gynt, forklarer regissøren.

Som kan fortelle om en innspillingshverdag som bød på uforutsigbarhet og utfordringer.

– Vi sto overfor mange fysiske utfordringer, mange av skuespillerne har vært på kjøret i mange, mange år. I tillegg kommer de praktiske utfordringer. De fleste har mobiltelefoner, men mister dem hele tiden. Ganske ofte måtte vi lete etter skuespillerne, forteller Bræin.

Møt Hallvard Bræin og fotograf Kjell Vassdal i samtale med Rushprint-redaktør Kjetil Lismoen på BLÅTT LERRET WEB-TV.

Gatas Gynt vises på NRK1 klokken 20.25 1. påskedag, med reprise 2. påskedag klokka 15.00. NRK2 har den også på sendeplanen, nærmere bestemt lørdag 5. april klokka 22.40

Foto: Kristina Meyn Krogvold, Hallvard Bræin (t.v.) og Kjell Vassdal (t.v.)

MENY