Gullpalmen til rumensk film

Den høythengende Gullpalmen ble i kveld tildelt den rumenske regissøren Cristian Mungius kritikerroste drama 4 luni, 3 saptamini si 2 zile.

Den høythengende Gullpalmen ble i kveld tildelt den rumenske regissøren Cristian Mungius kritikerroste drama 4 luni, 3 saptamini si 2 zile.

Så har Cannes-juryene delt ut store og små priser under kveldens seremoni. Og den høythengende Gullpalmen, som må kunne sies å være en av filmverdenens viktigste utmerkelser, ble tildelt den rumenske regissøren Cristian Mungius kritikerroste drama 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (”4 måneder, 3 uker og 2 dager”). Filmen er allerede kjøpt inn for norsk kinodistribusjon av Arthaus, og jeg håper de ikke venter helt til 2008 med å vise oss den (dog er det nok sannsynlig at den får festivalvisning i Tromsø i januar…).

Videre fulgte den andre store prisen, Le Grand Prix, som gikk til japanske Naomi Kawases Mogari No Mori (”The Mourning Forest”). Regissøren vant Camera d’Or (debutprisen) i 1997, og deltok i konkurransen også i 2003. Den såkalte tredjeprisen ved festivalen, Prix du Jury, ble delt mellom to filmer; iranske Marjane Satrapis animasjonsfilm Persepolis og meksikanske Carlos Reygadas’ Luz silenciosa (”Silent Light”). Men verdens viktigste filmfestivalgir seg ikke med det – her følger resten av prisene:

Les mer på bloggen: RUSHBLOGG

Gullpalmen til rumensk film

Den høythengende Gullpalmen ble i kveld tildelt den rumenske regissøren Cristian Mungius kritikerroste drama 4 luni, 3 saptamini si 2 zile.

Den høythengende Gullpalmen ble i kveld tildelt den rumenske regissøren Cristian Mungius kritikerroste drama 4 luni, 3 saptamini si 2 zile.

Så har Cannes-juryene delt ut store og små priser under kveldens seremoni. Og den høythengende Gullpalmen, som må kunne sies å være en av filmverdenens viktigste utmerkelser, ble tildelt den rumenske regissøren Cristian Mungius kritikerroste drama 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (”4 måneder, 3 uker og 2 dager”). Filmen er allerede kjøpt inn for norsk kinodistribusjon av Arthaus, og jeg håper de ikke venter helt til 2008 med å vise oss den (dog er det nok sannsynlig at den får festivalvisning i Tromsø i januar…).

Videre fulgte den andre store prisen, Le Grand Prix, som gikk til japanske Naomi Kawases Mogari No Mori (”The Mourning Forest”). Regissøren vant Camera d’Or (debutprisen) i 1997, og deltok i konkurransen også i 2003. Den såkalte tredjeprisen ved festivalen, Prix du Jury, ble delt mellom to filmer; iranske Marjane Satrapis animasjonsfilm Persepolis og meksikanske Carlos Reygadas’ Luz silenciosa (”Silent Light”). Men verdens viktigste filmfestivalgir seg ikke med det – her følger resten av prisene:

Les mer på bloggen: RUSHBLOGG

MENY