Når en pris blir katastrofal

Den kinesiske filmen Lost in Beijing burde ha vunnet Gullbjørnen i Berlin, mente noen. Men for regissøren og produsenten ville prisen vært katastrofal.

Den kinesiske filmen Lost in Beijing burde ha vunnet Gullbjørnen i Berlin, mente noen. Men for regissøren og produsenten ville prisen vært katastrofal.

Under filmfestivalen i Cannes i fjor fikk som kjent den kinesiske filmen Summer Palace problemer med kinesiske myndigheter. Årsaken var at regissøren ikke hadde søkt myndighetene om tillatelse til å vise filmen utenfor Kina. Derfor måtte produsenten fly tilbake til Kina for avhør, og straffen ble svært hard: I tillegg til yrkesforbudet ble filmen konfiskert av kinesiske myndigheter sammen med alle inntektene produsenten må ha hatt fra filmen.

Det mange spør seg nå er om den kinesiske filmen Lost in Beijing vil lide samme skjebne som Summer Palace. I likhet med den filmen inneholder Lost in Beijing nærgående sexskildringer. Men ikke bare det: Den skildrer et forhold mellom en yngre mann og eldre kvinne og kombinerer pikante scener med beskrivelse av korrupsjon i det moderne Kina.

Kinesiske sensurmyndigheter krevde derfor at hele 15 scener måtte klippes vekk. Likevel viste regissøren Li Yu og produsenten Fang Li en usensurert versjon av filmen under filmfestivalen i Berlin. Til Financial Times kan de fortelle at de nå frykter for hvilke reaksjoner som kan komme fra kinesiske myndigheter. Men de setter sin lit til at sensuren vil bli mindre streng etter at kommunistpartiet har arrangert sin nasjonalkongress i 2007. De mener å se en gradvis, nesten umerkelig oppmykning av sensuren etter som den økonomiske liberaliserengen øker. Men det er fortsatt slik at enkelte filmskapere som går for langt, vil bli straffet. Og viser man filmen sin usensurert på en internasjonal festival, og skulle være så heldig å vinne en pris, så blir straffen desto hardere.

– Hvis vår film vinner en pris, så vil statsministeren eller en annen høyerestående person ønske å se filmen for å finne ut hva som er så spesielt med den. Det ville være en katastrofe., sier Fang.

Foto: De to sentrale skuespillerne Tong Da Wei og Fan Bing Bing, samt regissør Li Yu and produsent Fang Li.

Når en pris blir katastrofal

Den kinesiske filmen Lost in Beijing burde ha vunnet Gullbjørnen i Berlin, mente noen. Men for regissøren og produsenten ville prisen vært katastrofal.

Den kinesiske filmen Lost in Beijing burde ha vunnet Gullbjørnen i Berlin, mente noen. Men for regissøren og produsenten ville prisen vært katastrofal.

Under filmfestivalen i Cannes i fjor fikk som kjent den kinesiske filmen Summer Palace problemer med kinesiske myndigheter. Årsaken var at regissøren ikke hadde søkt myndighetene om tillatelse til å vise filmen utenfor Kina. Derfor måtte produsenten fly tilbake til Kina for avhør, og straffen ble svært hard: I tillegg til yrkesforbudet ble filmen konfiskert av kinesiske myndigheter sammen med alle inntektene produsenten må ha hatt fra filmen.

Det mange spør seg nå er om den kinesiske filmen Lost in Beijing vil lide samme skjebne som Summer Palace. I likhet med den filmen inneholder Lost in Beijing nærgående sexskildringer. Men ikke bare det: Den skildrer et forhold mellom en yngre mann og eldre kvinne og kombinerer pikante scener med beskrivelse av korrupsjon i det moderne Kina.

Kinesiske sensurmyndigheter krevde derfor at hele 15 scener måtte klippes vekk. Likevel viste regissøren Li Yu og produsenten Fang Li en usensurert versjon av filmen under filmfestivalen i Berlin. Til Financial Times kan de fortelle at de nå frykter for hvilke reaksjoner som kan komme fra kinesiske myndigheter. Men de setter sin lit til at sensuren vil bli mindre streng etter at kommunistpartiet har arrangert sin nasjonalkongress i 2007. De mener å se en gradvis, nesten umerkelig oppmykning av sensuren etter som den økonomiske liberaliserengen øker. Men det er fortsatt slik at enkelte filmskapere som går for langt, vil bli straffet. Og viser man filmen sin usensurert på en internasjonal festival, og skulle være så heldig å vinne en pris, så blir straffen desto hardere.

– Hvis vår film vinner en pris, så vil statsministeren eller en annen høyerestående person ønske å se filmen for å finne ut hva som er så spesielt med den. Det ville være en katastrofe., sier Fang.

Foto: De to sentrale skuespillerne Tong Da Wei og Fan Bing Bing, samt regissør Li Yu and produsent Fang Li.

MENY