TIFF goes Hollywood?

Sære filmer. Smale filmer. Og svært mange av dem er amerikanske. Det er hva festivalleder Martha Otte kan love under årets Tromsø Internasjonale film festival som starter om halvannen uke.

Sære filmer. Smale filmer. Og svært mange av dem er amerikanske. Det er hva festivalleder Martha Otte kan love under årets Tromsø Internasjonale film festival som starter om halvannen uke.

”Det særeste med TIFF07 er ikke at vi har filmer fra et rekordantall land i programmet – selv om det faktisk er sant”, skriver festivalleder Otte i en pressemelding. ”Det særeste av alt er at det er USA som er sterkest representert i årets program. Hva skjer? Er festivalprofilen i ferd med å rakne? Skulle ikke TIFF være et alternativ til Hollywood-dominansen? Ser vi ikke nok amerikansk film resten av året?”

”Jo, det gjør vi sikkert, men de amerikanske filmene vi har valgt å vise på TIFF07 er helt spesielle, hver for seg, hver på sin måte.”

”I Spike Lee’s nådeløse dokumentarfilm WHEN THE LEVEES BROKE: A REQUIEM IN FOUR ACTS (foto), får vi høre om hvordan orkanen Katrina forvandla seg fra en naturkatastrofe til en politisk katastrofe som også etterlater seg et stort arr i det kulturelle landskapet. Og livet til den hjemløse japansk-amerikanske kunstneren Jimmy Mirikitani i filmen THE CATS OF MIRIKITANI ser helt annerledes ut enn livet til Nick Noltes rollefigur i PÅ BOMMEN I BEVERLY HILLS (som vi ikke viser!), selv om begge filmene har en lykkelig slutt. Jimmys livshistorie favner blant annet om et mørkt kapittel i amerikansk historie – internering av japanere i California under Andre Verdenskrig, med klare paralleller til dagens raseprofilering av arabere i USA».

«I kritikerprogrammet finner vi en barsk samtidswestern regissert av en annen Hollywood-stjerne, Tommy Lee Jones, er også på plass: THE THREE BURIALS OF MELQUIADES ESTRADA. Denne filmen ser ut som en western, men forteller om ulovlig immigrasjon om maktmisbruk i det moderne ville og brutale vesten.”

”Blant de amerikanske filmene på TIFF07 finner vi også en moderne Hollywood klassiker fra 1976: ALL THE PRESIDENT’S MEN med Robert Redford og Dustin Hoffman. Dette er historien om avdekkinga av Watergate-skandalen som felte en president er et ukjent kapittel for dem født etter 1970, og med sin fornyet aktualitet bør filmen gjøres tilgjengelig for dette publikummet. Det er kanskje også noe å lære fra 70-tallet i fotballfilmen ONCE IN A LIFETIME: THE EXTRAORDINARY STORY OF THE NEW YORK COSMOS. Filmen kobler sammen historien om hvordan fotballen (altså soccer) kom til Nord-Amerika med en uimotståelig portrett av en fargerik tidsepoke – 1970 tallet. Det er det rene eventyret og en moralsk fabel samtidig, og viser at den sanne historien kan være meget underholdende – spesielt når de impliserte er uenige om hvordan ting egentlig gikk for seg. !

Les om hele programmet her: TIFF

TIFF goes Hollywood?

Sære filmer. Smale filmer. Og svært mange av dem er amerikanske. Det er hva festivalleder Martha Otte kan love under årets Tromsø Internasjonale film festival som starter om halvannen uke.

Sære filmer. Smale filmer. Og svært mange av dem er amerikanske. Det er hva festivalleder Martha Otte kan love under årets Tromsø Internasjonale film festival som starter om halvannen uke.

”Det særeste med TIFF07 er ikke at vi har filmer fra et rekordantall land i programmet – selv om det faktisk er sant”, skriver festivalleder Otte i en pressemelding. ”Det særeste av alt er at det er USA som er sterkest representert i årets program. Hva skjer? Er festivalprofilen i ferd med å rakne? Skulle ikke TIFF være et alternativ til Hollywood-dominansen? Ser vi ikke nok amerikansk film resten av året?”

”Jo, det gjør vi sikkert, men de amerikanske filmene vi har valgt å vise på TIFF07 er helt spesielle, hver for seg, hver på sin måte.”

”I Spike Lee’s nådeløse dokumentarfilm WHEN THE LEVEES BROKE: A REQUIEM IN FOUR ACTS (foto), får vi høre om hvordan orkanen Katrina forvandla seg fra en naturkatastrofe til en politisk katastrofe som også etterlater seg et stort arr i det kulturelle landskapet. Og livet til den hjemløse japansk-amerikanske kunstneren Jimmy Mirikitani i filmen THE CATS OF MIRIKITANI ser helt annerledes ut enn livet til Nick Noltes rollefigur i PÅ BOMMEN I BEVERLY HILLS (som vi ikke viser!), selv om begge filmene har en lykkelig slutt. Jimmys livshistorie favner blant annet om et mørkt kapittel i amerikansk historie – internering av japanere i California under Andre Verdenskrig, med klare paralleller til dagens raseprofilering av arabere i USA».

«I kritikerprogrammet finner vi en barsk samtidswestern regissert av en annen Hollywood-stjerne, Tommy Lee Jones, er også på plass: THE THREE BURIALS OF MELQUIADES ESTRADA. Denne filmen ser ut som en western, men forteller om ulovlig immigrasjon om maktmisbruk i det moderne ville og brutale vesten.”

”Blant de amerikanske filmene på TIFF07 finner vi også en moderne Hollywood klassiker fra 1976: ALL THE PRESIDENT’S MEN med Robert Redford og Dustin Hoffman. Dette er historien om avdekkinga av Watergate-skandalen som felte en president er et ukjent kapittel for dem født etter 1970, og med sin fornyet aktualitet bør filmen gjøres tilgjengelig for dette publikummet. Det er kanskje også noe å lære fra 70-tallet i fotballfilmen ONCE IN A LIFETIME: THE EXTRAORDINARY STORY OF THE NEW YORK COSMOS. Filmen kobler sammen historien om hvordan fotballen (altså soccer) kom til Nord-Amerika med en uimotståelig portrett av en fargerik tidsepoke – 1970 tallet. Det er det rene eventyret og en moralsk fabel samtidig, og viser at den sanne historien kan være meget underholdende – spesielt når de impliserte er uenige om hvordan ting egentlig gikk for seg. !

Les om hele programmet her: TIFF

MENY