Size always matter!

Det mener festivalkurator Jan Eberholst Olsen, som på fredag åpner den sjuende 70mm-festivalen på Cinemateket i Oslo med South Pacific i nyrestaurert utgave.

Det mener festivalkurator Jan Eberholst Olsen, som på fredag åpner den sjuende 70mm-festivalen på Cinemateket i Oslo med South Pacific i nyrestaurert utgave.

Det har gått 17 måneder siden forrige 70mm-festival. Tidspunktet er flyttet fra varme og lyse sommernetter, til januar og mørketid, kan festivalkurator Jan Eberholst Olsen fortelle på festivalens hjemmeside.

– En perfekt tid for å oppleve filmer som ikke lages lenger. Vi har brukt tiden godt, og kan presentere en rekke filmer som er svært vanskelige å få sett noe annet sted i verden.

Eberholst kan stolt fortelle at festivalen åpner med South Pacific (foto) i en nyrestaurert utgave, sammen med kortfilmen The Miracle of Todd-AO. Filmen var den første på 70mm i Europa, og den første 70mm-filmen som ble vist på Colosseum kino. Filmen ble en kjempesuksess verden over, og var avgjørende for oppgraderingen til 70mm på kinoer over hele Norge.

Da 70mm-festivalen gikk av stabelen for første gang i 2000, fantes det ingen 70mm-kopi av South Pacific i kjørbar stand i verden. Eberholst kan fortelle at man har lett overalt, og det har vært en hellig gral i 70mm-sammenheng. Han er derfor svært glad for 20th Century Fox i Hollywood sitt restaureringsarbeid for å tilgjengeliggjøre deres bredformatshistorie til nye generasjoner.

– Vi har også fått tak i tre meget sjeldne 70mm-produksjoner fra det tidligere Øst-Tyskland. Disse filmene har knapt vært vist utenfor jernteppets murer, og utnytter formatet på en helt annen måte enn vestlige produksjoner..

70mm-festivalen kan også by på action-epos som Indiana Jones and The Temple of Doom, Romerrikets fall, nyrestaurerte utgaver av Cleopatra og Dr. Dolittle, formel-1-filmen Grand Prix og mange flere.

NB! Visningen av South Pacific finner sted i morgen fredag kl. 19.00, Cinemateket, Oslo.

For mer info: Les mer om festivalen

Den 7. 70mm-festivalen: 5. januar – 16. januar 2007

Size always matter!

Det mener festivalkurator Jan Eberholst Olsen, som på fredag åpner den sjuende 70mm-festivalen på Cinemateket i Oslo med South Pacific i nyrestaurert utgave.

Det mener festivalkurator Jan Eberholst Olsen, som på fredag åpner den sjuende 70mm-festivalen på Cinemateket i Oslo med South Pacific i nyrestaurert utgave.

Det har gått 17 måneder siden forrige 70mm-festival. Tidspunktet er flyttet fra varme og lyse sommernetter, til januar og mørketid, kan festivalkurator Jan Eberholst Olsen fortelle på festivalens hjemmeside.

– En perfekt tid for å oppleve filmer som ikke lages lenger. Vi har brukt tiden godt, og kan presentere en rekke filmer som er svært vanskelige å få sett noe annet sted i verden.

Eberholst kan stolt fortelle at festivalen åpner med South Pacific (foto) i en nyrestaurert utgave, sammen med kortfilmen The Miracle of Todd-AO. Filmen var den første på 70mm i Europa, og den første 70mm-filmen som ble vist på Colosseum kino. Filmen ble en kjempesuksess verden over, og var avgjørende for oppgraderingen til 70mm på kinoer over hele Norge.

Da 70mm-festivalen gikk av stabelen for første gang i 2000, fantes det ingen 70mm-kopi av South Pacific i kjørbar stand i verden. Eberholst kan fortelle at man har lett overalt, og det har vært en hellig gral i 70mm-sammenheng. Han er derfor svært glad for 20th Century Fox i Hollywood sitt restaureringsarbeid for å tilgjengeliggjøre deres bredformatshistorie til nye generasjoner.

– Vi har også fått tak i tre meget sjeldne 70mm-produksjoner fra det tidligere Øst-Tyskland. Disse filmene har knapt vært vist utenfor jernteppets murer, og utnytter formatet på en helt annen måte enn vestlige produksjoner..

70mm-festivalen kan også by på action-epos som Indiana Jones and The Temple of Doom, Romerrikets fall, nyrestaurerte utgaver av Cleopatra og Dr. Dolittle, formel-1-filmen Grand Prix og mange flere.

NB! Visningen av South Pacific finner sted i morgen fredag kl. 19.00, Cinemateket, Oslo.

For mer info: Les mer om festivalen

Den 7. 70mm-festivalen: 5. januar – 16. januar 2007

MENY