Satser på kortfilm

Kortfilmen har lenge hatt begrensete distribusjonsmuligheter. Nå lanserer Oslo kinematografer sin nye satsing ”45 – en omgang kortfilm”, og oppfordrer filmmiljøet til økt samarbeid.

Kortfilmen har lenge hatt begrensete distribusjonsmuligheter. Nå lanserer Oslo kinematografer sin nye satsing ”45 – en omgang kortfilm”, og oppfordrer filmmiljøet til økt samarbeid.

Fredag kveld går kortfilmprogrammet ”45 – en omgang kortfilm” av stabelen i Klingenbergkjelleren i Oslo, for så å settes opp hver kveld framover. Filmsjef Christin Berg i Oslo kinematografer mener at denne satsingen fyller et klart behov i norsk film.

– Det lages ekstremt mye kortfilm, mer og mer, og vi klarer ikke å bruke kortfilmene så mye som vi ønsker. Dessuten har vi hatt problemer med å finne en god form som passer til kortfilmen. Vi har hatt kortfilmer som forfilm på kino, og det vil vi fortsatt gjøre, men det er mange av filmene som har et format som ikke passer til det. I disse kortfilmkveldene vil også lengre formater kunne finne sin plass, sier Berg, som understreker at Oslo kinematografer trenger filmmiljøets medvirkning for å lykkes med satsingen.

– Nå starter vi, og ønsker å bygge opp en arena for kortfilmen i Oslo. Men vi er avhengige av et godt samarbeid med kortfilmmiljøet – Norsk filminstitutt, Norsk filmfond, og kortfilmskaperne selv. Kravet vi stiller til filmene er at de er på 35mm og er under 45 minutter, og selvsagt at de er av en viss kvalitet.

Kortfilmprogrammet kjøres hver kveld i to uker til en måned, så byttes det ut med nye filmer. Dette markeres med blant annet regissørbesøk og temakvelder. Inngangsbilletten er gratis.

– Tanken er at dette skal bli et sosialt møtested for kortfilmmiljøet, og vi ønsker å skape et miljø også i kafeen. Derfor bestemte vi oss for å ha gratis adgang. Det er ingen penger å tjene på dette for oss. Men vi ser på det som en investering – for det første i form av å kunne gi publikum noe ekstra, åpne dørene og vise hva som rører seg. For det andre ønsker vi å la morgendagens filmskapere utvikle seg og få vise seg fram på det store lerretet. Vi er opptatt av å være vårt kulturelle ansvar bevisst, både overfor publikum og når det gjelder å stimulere til kortfilmskaping, sier filmsjefen.

Det første programmet består av den Oscar-nominerte kortfilmen Den danske dikteren (Torill Kove), Snill (Astrid Aakra), Inbetween now (Lilja Ingolfsdottir), Usynlig (Bjørn Abelson) og Asylsøkere (Kaja Wright Polmar).

Foto: ”Den danske dikteren”

”45 – en omgang kortfilm”: Klingenbergkjelleren, fredag 2. februar kl 17.30

Relaterte artikler:

Kortfilmen – en vernet sandkasse?

Kortfilmens evolusjon

Satser på kortfilm

Kortfilmen har lenge hatt begrensete distribusjonsmuligheter. Nå lanserer Oslo kinematografer sin nye satsing ”45 – en omgang kortfilm”, og oppfordrer filmmiljøet til økt samarbeid.

Kortfilmen har lenge hatt begrensete distribusjonsmuligheter. Nå lanserer Oslo kinematografer sin nye satsing ”45 – en omgang kortfilm”, og oppfordrer filmmiljøet til økt samarbeid.

Fredag kveld går kortfilmprogrammet ”45 – en omgang kortfilm” av stabelen i Klingenbergkjelleren i Oslo, for så å settes opp hver kveld framover. Filmsjef Christin Berg i Oslo kinematografer mener at denne satsingen fyller et klart behov i norsk film.

– Det lages ekstremt mye kortfilm, mer og mer, og vi klarer ikke å bruke kortfilmene så mye som vi ønsker. Dessuten har vi hatt problemer med å finne en god form som passer til kortfilmen. Vi har hatt kortfilmer som forfilm på kino, og det vil vi fortsatt gjøre, men det er mange av filmene som har et format som ikke passer til det. I disse kortfilmkveldene vil også lengre formater kunne finne sin plass, sier Berg, som understreker at Oslo kinematografer trenger filmmiljøets medvirkning for å lykkes med satsingen.

– Nå starter vi, og ønsker å bygge opp en arena for kortfilmen i Oslo. Men vi er avhengige av et godt samarbeid med kortfilmmiljøet – Norsk filminstitutt, Norsk filmfond, og kortfilmskaperne selv. Kravet vi stiller til filmene er at de er på 35mm og er under 45 minutter, og selvsagt at de er av en viss kvalitet.

Kortfilmprogrammet kjøres hver kveld i to uker til en måned, så byttes det ut med nye filmer. Dette markeres med blant annet regissørbesøk og temakvelder. Inngangsbilletten er gratis.

– Tanken er at dette skal bli et sosialt møtested for kortfilmmiljøet, og vi ønsker å skape et miljø også i kafeen. Derfor bestemte vi oss for å ha gratis adgang. Det er ingen penger å tjene på dette for oss. Men vi ser på det som en investering – for det første i form av å kunne gi publikum noe ekstra, åpne dørene og vise hva som rører seg. For det andre ønsker vi å la morgendagens filmskapere utvikle seg og få vise seg fram på det store lerretet. Vi er opptatt av å være vårt kulturelle ansvar bevisst, både overfor publikum og når det gjelder å stimulere til kortfilmskaping, sier filmsjefen.

Det første programmet består av den Oscar-nominerte kortfilmen Den danske dikteren (Torill Kove), Snill (Astrid Aakra), Inbetween now (Lilja Ingolfsdottir), Usynlig (Bjørn Abelson) og Asylsøkere (Kaja Wright Polmar).

Foto: ”Den danske dikteren”

”45 – en omgang kortfilm”: Klingenbergkjelleren, fredag 2. februar kl 17.30

Relaterte artikler:

Kortfilmen – en vernet sandkasse?

Kortfilmens evolusjon

MENY