Nye kinodokumentarer på Blått Lerret

Tre nye norske kinodokumentarer av tidligere Amandavinnere presenteres på Blått Lerret onsdag 15. november: Natural Born Star av Even Benestad, USA mot AL-ARIAN av Line Halvorsen og Jenter av Hanne Myhren.

Tre nye norske kinodokumentarer av tidligere Amandavinnere presenteres på Blått Lerret onsdag 15. november: Natural Born Star av Even Benestad, USA mot AL-ARIAN av Line Halvorsen og Jenter av Hanne Myhren.

Onsdag 15. november er Blått Lerret viet til tre nye norske kinodokumentarer som får premiere på nyåret:

Regissør Even Benestad kommer for å fortelle om prosessen bak Natural Born Star – om det norske kultfilm-ikonet Fred Robsahm og hans spesielle skjebne.

Regissør Line Halvorsen og produsent Jan Dalchow vil presentere USA mot AL-ARIAN. Det er en film om den politiske forfølgelsen av den muslimske familien Al-Arian og deres kamp mot terroranklager fra amerikanske myndigheter.

Regissør Hanne Myhren har fulgt to problemfylte jentegjenger ved Ruseløkka skole og vil fortelle om den lange prosessen fram til kinofilmen Jenter.

Det blir vist lengre sekvenser fra filmene.

Programleder er Kjetil Lismoen

Dørene åpner kl. 19.30
DJ, bar og filmquiz!
Inngang: kr 50,-

Arrangementet foregår på Parkteatret Scene, Olaf Ryes plass 11 på Grüneløkka i Oslo.

OM FILMENE:

«Natural Born Star – Balladen om Fred Robsahm»
I 1967 reiste den unge Fred Robsahm ut i verden for å tjene penger til en seilskute. På veien dro han innom Italia der hans søster bodde. Det er på filmsettet til kultfilmen Barbarella Freds filmeventyr starter. Fred var nordisk blond og bemerkelsesverdig vakker, og han fikk en bitteliten rolle der og da.
I løpet av de neste 15 årene spilte han i en haug med westernfilmer og historiske dramaer. Han møtte kvinnen i sitt liv og slo seg til ro. For en periode.
Målet hadde jo hele tiden vært å skaffe penger til en seilbåt. Pengene hadde han, men han hadde også en kjæreste og et lite gods av ett hjem. I et blåøyed øyeblikk tok han et dårlig valg og sa ja til å frakte en seilbåt fra Spania til Italia. Ingen spørsmål, bare seiling, hav og vind. Fred la båten til kai ved Roma, reiste hjem til huset og kjæresten. På natten kom politiet og hentet han. I det øyeblikket mistet Fred friheten sin, kjæresten sin, helsen og fremtiden sin.

I 1992 får 17 år gamle Even Benestad fatt i en VHS kopi av den italienske kultklassikeren Black Killer. Filmen er bannlyst i Norge og dermed også blitt ett klenodie blandt die-hard filmbuffere. Samtidig15 km lengre sør langs riksveien sitter skuespilleren i nettopp denne filmen i sin 15kvm store kommunale krypinn; HIV positive og ex-narkomane Fred Robsahm.

Til tross for den kort avstanden møtes de aldri, ikke før Even selv blir regissør og får høre historien om Fred. Historien er for utrolig til å være sann, men når han sjekker ut Fred og hans mange aliaser på nettet dukker filmene opp, en etter en: Peccati di Giuventu, Black Killer, Sepolta Viva, Flashback, Caramola, Barbarella.

Natural Born Star er filmen om Fred Robsahms liv, sett gjennom linsen til Even Benestad.

– Denne historien har potensiale til å bli en kritisk, personlig dokumentar om en karismatisk og ansvarsløs selvrealiserer. Underliggende teamer er italiensk filmbransje, spagettiwesterns, sterke familiekonflikter og HIV-smitte, sa Nikolaj Frobenius, langfilmkonsulent Norsk filmfond, da han bevilget støtte til kinolansering av filmen.

Manus/Regi: Even Benestad
Produsent er Fredrik Pryser, Union Film.

«USA mot AL-ARIAN»
Den pågående norske produksjonen ”USA mot AL-ARIAN” er et nært møte med den muslimske familien Al-Arian og deres kamp mot terroranklager fra amerikanske myndigheter. Regissør Line Halvorsen og produsent Jan Dalchow har fått en unik mulighet til å følge familien Al-Arian på nært hold gjennom den vanskelige tiden i deres liv. Hun har som eneste journalist i verden fått filme og intervjue Sami Al-Arian i fengsel, og har fått vært med familien på innsiden gjennom hele rettssaken.

I over tre år har den palestinske universitetsprofessoren Sami Al-Arian sittet varetektsfengslet på isolat i Florida. Amerikanske myndigheter hevder at han og tre medtiltalte har gitt økonomisk støtte til palestinske Hellig Krig, en radikal gruppe som står bak terrorhandlinger i Israel og som ble erklært terroristorganisasjon av USA i 1995. Sami Al-Arian, en ivrig forkjemper av sivile rettigheter og motstander av Israels ulovlige okkupasjon, hevder han er fengslet og forsøkt kneblet på grunn av sin politiske aktivisme.

Rettssaken mot Sami Al-Arian startet i juni 2005, to og et halvt år etter hans arrestasjon. Den er omtalt som den mest profilerte testsaken på USA PATRIOT ACT. Det er en lov som ga amerikanske myndigheter større fullmakt til å overvåke og avlytte sine innbyggere. Rettssaken varte i 6 måneder, og endte med at juryen frikjente Sami Al-Arian på de alvorligste punktene i den 52 punkt lange tiltalen. To av hans medtiltalte ble frikjent på alle punkter. Dette var et sviende nederlag mot myndighetene som til tross for sin tilgang på ubegrensede midler, over 80 vitner, hundretusener av bevis og 450 000 avlyttede telefonsamtaler, ikke klarte å overbevise juryen om at Sami Al-Arian hadde støttet terrorisme.

Men for familien Al-Arian er ikke marerittet over til tross for det gledelige utfallet i rettssaken. Sami sitter fortsatt fengslet på isolat og myndighetene truer nå med en ny rettssak. Familien, som er slitne etter tre års kamp, må nå sette i gang en ny runde for å skaffe penger til advokater og forberede seg på nye dager i rettslokalet.

Produksjonsselskap: Dalchows verden, Oslo
Produsent: Jan Dalchow
Regi: Line Halvorsen
Manus: Line Halvorsen

Jenter
Jenter er en kinodokumentar om de tøffe jentene i 10.klasse; om ungdommelig overmot, vennskap, svik og feminine maktstrukturer i en alder der alt står på spill. Vi møter jentene i intriger, på fest og blant gutter, i en alder der alt skal gjøres for første gang. Regissør Hanne Myren følger to bestevenninner på 14 der kampen handler om å finne seg selv.

– Filmskaperen har greid å komme dypt inn under huden på en gjeng urbane og nesten skremmende tøffe jenter mellom 14 og 16 på en måte jeg ikke har sett før. Hun har fulgt dem gjennom kanskje den mest turbulente perioden jenter går gjennom, og det er blitt både rått og rørende, sa langfilmkonsulent Torun Lian da hun ga støtte til kinolansering.

Manus og regi: Hanne Myren
Produksjonsselskap: Medieoperatørene
Produsent: Øyvind Rostad
Lengde: 60-75 minutter
Samfinansiert med: NRK, YLE, Danmarksradio

Blått Lerret er et månedlig filmarrangement på Parkteatret Scene i Oslo. Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk filminstitutt, Norsk filmforbund, Dagbladet.no, RUSHPRINT, Zoomin og Parkteatret Scene.

Les mer om BLÅTT LERRET her:
BLÅTT LERRET WEB-TV

foto: Even Benestad under opptak med Fred Robsahm.

Nye kinodokumentarer på Blått Lerret

Tre nye norske kinodokumentarer av tidligere Amandavinnere presenteres på Blått Lerret onsdag 15. november: Natural Born Star av Even Benestad, USA mot AL-ARIAN av Line Halvorsen og Jenter av Hanne Myhren.

Tre nye norske kinodokumentarer av tidligere Amandavinnere presenteres på Blått Lerret onsdag 15. november: Natural Born Star av Even Benestad, USA mot AL-ARIAN av Line Halvorsen og Jenter av Hanne Myhren.

Onsdag 15. november er Blått Lerret viet til tre nye norske kinodokumentarer som får premiere på nyåret:

Regissør Even Benestad kommer for å fortelle om prosessen bak Natural Born Star – om det norske kultfilm-ikonet Fred Robsahm og hans spesielle skjebne.

Regissør Line Halvorsen og produsent Jan Dalchow vil presentere USA mot AL-ARIAN. Det er en film om den politiske forfølgelsen av den muslimske familien Al-Arian og deres kamp mot terroranklager fra amerikanske myndigheter.

Regissør Hanne Myhren har fulgt to problemfylte jentegjenger ved Ruseløkka skole og vil fortelle om den lange prosessen fram til kinofilmen Jenter.

Det blir vist lengre sekvenser fra filmene.

Programleder er Kjetil Lismoen

Dørene åpner kl. 19.30
DJ, bar og filmquiz!
Inngang: kr 50,-

Arrangementet foregår på Parkteatret Scene, Olaf Ryes plass 11 på Grüneløkka i Oslo.

OM FILMENE:

«Natural Born Star – Balladen om Fred Robsahm»
I 1967 reiste den unge Fred Robsahm ut i verden for å tjene penger til en seilskute. På veien dro han innom Italia der hans søster bodde. Det er på filmsettet til kultfilmen Barbarella Freds filmeventyr starter. Fred var nordisk blond og bemerkelsesverdig vakker, og han fikk en bitteliten rolle der og da.
I løpet av de neste 15 årene spilte han i en haug med westernfilmer og historiske dramaer. Han møtte kvinnen i sitt liv og slo seg til ro. For en periode.
Målet hadde jo hele tiden vært å skaffe penger til en seilbåt. Pengene hadde han, men han hadde også en kjæreste og et lite gods av ett hjem. I et blåøyed øyeblikk tok han et dårlig valg og sa ja til å frakte en seilbåt fra Spania til Italia. Ingen spørsmål, bare seiling, hav og vind. Fred la båten til kai ved Roma, reiste hjem til huset og kjæresten. På natten kom politiet og hentet han. I det øyeblikket mistet Fred friheten sin, kjæresten sin, helsen og fremtiden sin.

I 1992 får 17 år gamle Even Benestad fatt i en VHS kopi av den italienske kultklassikeren Black Killer. Filmen er bannlyst i Norge og dermed også blitt ett klenodie blandt die-hard filmbuffere. Samtidig15 km lengre sør langs riksveien sitter skuespilleren i nettopp denne filmen i sin 15kvm store kommunale krypinn; HIV positive og ex-narkomane Fred Robsahm.

Til tross for den kort avstanden møtes de aldri, ikke før Even selv blir regissør og får høre historien om Fred. Historien er for utrolig til å være sann, men når han sjekker ut Fred og hans mange aliaser på nettet dukker filmene opp, en etter en: Peccati di Giuventu, Black Killer, Sepolta Viva, Flashback, Caramola, Barbarella.

Natural Born Star er filmen om Fred Robsahms liv, sett gjennom linsen til Even Benestad.

– Denne historien har potensiale til å bli en kritisk, personlig dokumentar om en karismatisk og ansvarsløs selvrealiserer. Underliggende teamer er italiensk filmbransje, spagettiwesterns, sterke familiekonflikter og HIV-smitte, sa Nikolaj Frobenius, langfilmkonsulent Norsk filmfond, da han bevilget støtte til kinolansering av filmen.

Manus/Regi: Even Benestad
Produsent er Fredrik Pryser, Union Film.

«USA mot AL-ARIAN»
Den pågående norske produksjonen ”USA mot AL-ARIAN” er et nært møte med den muslimske familien Al-Arian og deres kamp mot terroranklager fra amerikanske myndigheter. Regissør Line Halvorsen og produsent Jan Dalchow har fått en unik mulighet til å følge familien Al-Arian på nært hold gjennom den vanskelige tiden i deres liv. Hun har som eneste journalist i verden fått filme og intervjue Sami Al-Arian i fengsel, og har fått vært med familien på innsiden gjennom hele rettssaken.

I over tre år har den palestinske universitetsprofessoren Sami Al-Arian sittet varetektsfengslet på isolat i Florida. Amerikanske myndigheter hevder at han og tre medtiltalte har gitt økonomisk støtte til palestinske Hellig Krig, en radikal gruppe som står bak terrorhandlinger i Israel og som ble erklært terroristorganisasjon av USA i 1995. Sami Al-Arian, en ivrig forkjemper av sivile rettigheter og motstander av Israels ulovlige okkupasjon, hevder han er fengslet og forsøkt kneblet på grunn av sin politiske aktivisme.

Rettssaken mot Sami Al-Arian startet i juni 2005, to og et halvt år etter hans arrestasjon. Den er omtalt som den mest profilerte testsaken på USA PATRIOT ACT. Det er en lov som ga amerikanske myndigheter større fullmakt til å overvåke og avlytte sine innbyggere. Rettssaken varte i 6 måneder, og endte med at juryen frikjente Sami Al-Arian på de alvorligste punktene i den 52 punkt lange tiltalen. To av hans medtiltalte ble frikjent på alle punkter. Dette var et sviende nederlag mot myndighetene som til tross for sin tilgang på ubegrensede midler, over 80 vitner, hundretusener av bevis og 450 000 avlyttede telefonsamtaler, ikke klarte å overbevise juryen om at Sami Al-Arian hadde støttet terrorisme.

Men for familien Al-Arian er ikke marerittet over til tross for det gledelige utfallet i rettssaken. Sami sitter fortsatt fengslet på isolat og myndighetene truer nå med en ny rettssak. Familien, som er slitne etter tre års kamp, må nå sette i gang en ny runde for å skaffe penger til advokater og forberede seg på nye dager i rettslokalet.

Produksjonsselskap: Dalchows verden, Oslo
Produsent: Jan Dalchow
Regi: Line Halvorsen
Manus: Line Halvorsen

Jenter
Jenter er en kinodokumentar om de tøffe jentene i 10.klasse; om ungdommelig overmot, vennskap, svik og feminine maktstrukturer i en alder der alt står på spill. Vi møter jentene i intriger, på fest og blant gutter, i en alder der alt skal gjøres for første gang. Regissør Hanne Myren følger to bestevenninner på 14 der kampen handler om å finne seg selv.

– Filmskaperen har greid å komme dypt inn under huden på en gjeng urbane og nesten skremmende tøffe jenter mellom 14 og 16 på en måte jeg ikke har sett før. Hun har fulgt dem gjennom kanskje den mest turbulente perioden jenter går gjennom, og det er blitt både rått og rørende, sa langfilmkonsulent Torun Lian da hun ga støtte til kinolansering.

Manus og regi: Hanne Myren
Produksjonsselskap: Medieoperatørene
Produsent: Øyvind Rostad
Lengde: 60-75 minutter
Samfinansiert med: NRK, YLE, Danmarksradio

Blått Lerret er et månedlig filmarrangement på Parkteatret Scene i Oslo. Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk filminstitutt, Norsk filmforbund, Dagbladet.no, RUSHPRINT, Zoomin og Parkteatret Scene.

Les mer om BLÅTT LERRET her:
BLÅTT LERRET WEB-TV

foto: Even Benestad under opptak med Fred Robsahm.

MENY