Yrkesforbud for regissør

Den kinesiske regissøren Lou Ye har fått et fem år langt yrkesforbud fordi han viste Summer Palace i Cannes uten tillatelse fra kinesiske myndigheter.

Den kinesiske regissøren Lou Ye har fått et fem år langt yrkesforbud fordi han viste Summer Palace i Cannes uten tillatelse fra kinesiske myndigheter.

Den kinesiske filmen Summer Palace (foto) ble vist i Cannes i mai og fikk veldig god mottakelse av det internasjonale kritikerkorpset. Men den falt åpenbart ikke i god jord hos kinesiske myndigheter, som denne uken ga regissøren Lou Ye et yrkesforbud på fem år. Årsaken er at han ikke søkte myndighetene om tillatelse til å vise filmen utenfor Kina. Da filmen ble vist i Cannes, måtte produsenten fly tilbake til Kina for avhør, og straffen som nå er offentliggjort er svært hard. I tillegg til yrkesforbudet blir filmen konfiskert av kinesiske myndigheter sammen med alle inntektene produsenten må ha hatt fra filmen.

Summer Palace skildrer generasjonen av studenter som var med i demokratibevegelsen som ble meid ned av myndighetene i 1989, og den viser en åpenhet i forhold til sex som ikke er vanlig å se i kinesiske filmer. Filmen følger en intens kjærlighetsaffære som starter det skjelsettende året, og det er særlig Lou Ye’s bruk av arkivmateriale fra opptøyene på Tiananmen Square som har fått myndighetene til å reagere. Filmen framstiller de opprørske studentene som sympatiske idealister, noe som går på tvers av den offisielle framstillingen i Kina.

Dette er ikke første gangen Lou har fått problemer med kinesiske myndigheter. Han fikk yrkesforbud i to år etter at han laget Souzhou River i 2000.

Under filmfestivalen i Cannes hevdet han til Screen International at han gjerne ville komme kinesiske myndigheter i møte for å få filmen lansert i Kina. Men etter flere forhandlingsrunder så det ikke lyst ut:

– Det er såpass mange scener de oppfatter som provokative at det ikke lenger er sannsynlig.

Om de sensitive scenene fra Tianamen Square, sa han følgende:

– Jeg glemmer alltid hva som er bannlyst når jeg er ute på opptak. Nå har det blitt et personlig spørsmål og jeg må revurdere måten jeg jobber på.

Yrkesforbud for regissør

Den kinesiske regissøren Lou Ye har fått et fem år langt yrkesforbud fordi han viste Summer Palace i Cannes uten tillatelse fra kinesiske myndigheter.

Den kinesiske regissøren Lou Ye har fått et fem år langt yrkesforbud fordi han viste Summer Palace i Cannes uten tillatelse fra kinesiske myndigheter.

Den kinesiske filmen Summer Palace (foto) ble vist i Cannes i mai og fikk veldig god mottakelse av det internasjonale kritikerkorpset. Men den falt åpenbart ikke i god jord hos kinesiske myndigheter, som denne uken ga regissøren Lou Ye et yrkesforbud på fem år. Årsaken er at han ikke søkte myndighetene om tillatelse til å vise filmen utenfor Kina. Da filmen ble vist i Cannes, måtte produsenten fly tilbake til Kina for avhør, og straffen som nå er offentliggjort er svært hard. I tillegg til yrkesforbudet blir filmen konfiskert av kinesiske myndigheter sammen med alle inntektene produsenten må ha hatt fra filmen.

Summer Palace skildrer generasjonen av studenter som var med i demokratibevegelsen som ble meid ned av myndighetene i 1989, og den viser en åpenhet i forhold til sex som ikke er vanlig å se i kinesiske filmer. Filmen følger en intens kjærlighetsaffære som starter det skjelsettende året, og det er særlig Lou Ye’s bruk av arkivmateriale fra opptøyene på Tiananmen Square som har fått myndighetene til å reagere. Filmen framstiller de opprørske studentene som sympatiske idealister, noe som går på tvers av den offisielle framstillingen i Kina.

Dette er ikke første gangen Lou har fått problemer med kinesiske myndigheter. Han fikk yrkesforbud i to år etter at han laget Souzhou River i 2000.

Under filmfestivalen i Cannes hevdet han til Screen International at han gjerne ville komme kinesiske myndigheter i møte for å få filmen lansert i Kina. Men etter flere forhandlingsrunder så det ikke lyst ut:

– Det er såpass mange scener de oppfatter som provokative at det ikke lenger er sannsynlig.

Om de sensitive scenene fra Tianamen Square, sa han følgende:

– Jeg glemmer alltid hva som er bannlyst når jeg er ute på opptak. Nå har det blitt et personlig spørsmål og jeg må revurdere måten jeg jobber på.

MENY