Tapt filmverk vises

Fredag 22. september kl. 18:00 viser Cinemateket for første gang Kampf um Norwegen, den tyske dokumentaren fra invasjonen av Norge som har vært regnet som tapt.

Fredag 22. september kl. 18:00 viser Cinemateket for første gang Kampf um Norwegen, den tyske dokumentaren fra invasjonen av Norge som har vært regnet som tapt.

Dette blir den aller første offentlige visningen av den nyfunne filmen fra kampene i Norge under tyskernes invasjon i aprildagene 1940, kan Cinemateket fortelle.
Det var forsker John Saakvitne ved Høyskolen i Bergen som kom over Kampf um Norwegen på en tysk nettauksjon og fikk tilslaget. Stor var hans undring da det viste seg å være en hittil ukjent og meget påkostet produksjon, hvor en rekke nye bilder av kampene i Norge ble vist (hele 29 filmfotografer var involvert).

Grunnen til at denne filmen havnet i glemmeboka er ikke helt klart, men man har lenge trodd at den aldri ble ferdigstilt. Her er beviset på det motsatte. Særlig for historikere er dette høyst interessant materiale, men også for oss andre er det fascinerende å se hvordan krigen ble fremstilt i Tyskland. Her er det naturligvis de som er frigjørerne, som heltemodig står i mot overmakten, skriver Cinemateket i en pressemelding.

Professor Hans Fredrik Dahl vil introdusere filmen.

I tillegg til fredagens visning, vil Kampf um Norwegen få to ordinære visninger:
Tirsdag 26. september kl. 19:00
Onsdag 27. september kl. 19:00

Tapt filmverk vises

Fredag 22. september kl. 18:00 viser Cinemateket for første gang Kampf um Norwegen, den tyske dokumentaren fra invasjonen av Norge som har vært regnet som tapt.

Fredag 22. september kl. 18:00 viser Cinemateket for første gang Kampf um Norwegen, den tyske dokumentaren fra invasjonen av Norge som har vært regnet som tapt.

Dette blir den aller første offentlige visningen av den nyfunne filmen fra kampene i Norge under tyskernes invasjon i aprildagene 1940, kan Cinemateket fortelle.
Det var forsker John Saakvitne ved Høyskolen i Bergen som kom over Kampf um Norwegen på en tysk nettauksjon og fikk tilslaget. Stor var hans undring da det viste seg å være en hittil ukjent og meget påkostet produksjon, hvor en rekke nye bilder av kampene i Norge ble vist (hele 29 filmfotografer var involvert).

Grunnen til at denne filmen havnet i glemmeboka er ikke helt klart, men man har lenge trodd at den aldri ble ferdigstilt. Her er beviset på det motsatte. Særlig for historikere er dette høyst interessant materiale, men også for oss andre er det fascinerende å se hvordan krigen ble fremstilt i Tyskland. Her er det naturligvis de som er frigjørerne, som heltemodig står i mot overmakten, skriver Cinemateket i en pressemelding.

Professor Hans Fredrik Dahl vil introdusere filmen.

I tillegg til fredagens visning, vil Kampf um Norwegen få to ordinære visninger:
Tirsdag 26. september kl. 19:00
Onsdag 27. september kl. 19:00

MENY