Prisdryss i Haugesund

Slipp Jimmy fri fikk årets Amanda for beste kinofilm, mens Den brysomme mannen vant hele tre priser for beste regi, mannlige skuespiller og manus. Kinosjefenes Sølvklump gikk til Pitbullterje og Årets Gledesspreder ble Gunhild Astings It`s hard to be a rock’n roller.

Slipp Jimmy fri fikk årets Amanda for beste kinofilm, mens Den brysomme mannen vant hele tre priser for beste regi, mannlige skuespiller og manus. Kinosjefenes Sølvklump gikk til Pitbullterje og Årets Gledesspreder ble Gunhild Astings It`s hard to be a rock’n roller.

Som de fleste har fått med seg ble årets store Amandavinner Jens Liens Den brysomme mannen som vant hele tre priser for henholdsvis beste regi, mannlige skuespiller og manus (for komplett liste: AMANDAVINNERNE)

Men også en rekke priser ble delt ut på onsdag og i går kveld:

Sølvklumpen
Sølvklumpen, som deles ut av Norske kinosjefers forbund, ble delt ut onsdag til Pitbullterje. Juryens begrunnelse er som følger:

Pitbullterje er både vanlig film og animasjon.Hovedkarakterene i filmen er Jim og Terje, spilt av henholdsvis Petrus A. Christensen og Jørgen Foss. De viser begge store talenter og evnen til å leve seg inn i rollene, noe som gir filmen stor troverdighet. Det er egentlig en film som både er tøysete og alvorlig på samme tid. Den tar opp aktuelle temaer som alkoholisme og mobbing og den er både realistisk og aktuell på en slik måte at en kjenner seg igjen i de mange figurene filmen presenterer.”

Sølvklumpen for beste utenlandske film gikk til den biografiske dramatiseringen av livet til Johnny Cash i Walk the line.

Gledessprederen
Gledesprederprisen gikk til Gunhild Astings dokumentar It’s hard to be a rock’n roller (foto) som har premiere denne fredagen. En jury utgått av norske kinosjefers forbund har vurdert filmene på årets festival, og gir følgende begrunnelse:
 
 ”Årets vinner er en film som handler om vennskap, omsorg og om kjærlighet til musikk. I filmen møter vi karakterer som tør forfølge sine drømmer.  Regissøren av denne filmen har klart å skildre personene med varme, nærhet og respekt. Gjennom humor og litt tårer tar filmen oss med på en reise som gir nye erkjennelser for personene i filmen og oss som ser den.”
 
Filmen er regissert av Gunhild Asting og distribuert av Oro Film.

Kritikerprisen
Den norske filmkritikerprisen for 2006 (som ikke er samme prisen som filmkritikernes årlige kåring av den beste norske filmen) gikk til Das leben der anderen (De andres liv) som kanskje kommer på norske kinoer til høsten/vinteren.
Juryen mente vinneren er ”konvensjonell i ordets beste forstand. Gjennom solide skuespillerprestasjoner beveger den seg rett inn i kjernen av et politisk system vi så gjerne skulle kunne si er passé, men som det er mange grunner til å spørre om ikke er i ferd med å blusse opp igjen, i en annen form. Årets prisvinner setter spor hos publikummet sitt, setter i gang samtaler, og er fremfor alt et sterkt drama regissert av en debutant.”

Juryen har bestått av Audun Bråten (Klassekampen), Alf Kjetil Walgermo (Vårt Land), Anne Mari Waagaard (Romerikes Blad) og juryleder Øyvor Dalan Vik (Dagens Næringsliv).

Publikumsprisen
Haugesunds Avis´ Publikumsjury deler ut Filmfestivalens Publikumspris. Juryen har i år valgt å trekke fram to filmer som på hver sin måte er en oppvisning i god filmkunst: Das leben der anderen og 12:08 East of Bucaresti. Men selve prisen går til den amerikanske independentfilmen Thank you for smoking. Og begrunnelsen er som følger:

”Vinneren er en film som tar opp evig aktuelle temaer som moral og hykleri, og stiller spørsmål til publikums oppfatning av styresmakter og media. Filmen har klart det kunststykket å få til god og provoserende satire som bevisstgjør og utfordrer publikum. Dette er en underholdende film i mange lag hvor budskapet fester seg og latteren sitter løst under hele visningen.”

Andreasprisen
Andreasprisen er en økumenisk filmpris som deles ut av Den norske filmfestivalen, Film&Kino og avisen Vårt Land. Årets pris går til den amerikanske dokumentaren En ubehagelig sannhet («An Inconvenient Truth»), regissert av Davis Guggenheim.
”Årets prisvinner er et oppgjør med likegyldigheten. Miljøvern handler om vår felles framtid”, uttaler juryens leder, Alf Kjetil Walgermo.

Juryen kan bare dele ut én pris, men vil også gi hederlig omtale til Das leben der anderen av regissør Florian Henckel von Donnersmarck.

Andreasprisen ble opprettet i 1985 og er oppkalt etter filmkritikeren, teologen og skolemannen Andreas Borch Sandsdalen, som drev et årelangt arbeid for kvalitetsfilm.

Prisdryss i Haugesund

Slipp Jimmy fri fikk årets Amanda for beste kinofilm, mens Den brysomme mannen vant hele tre priser for beste regi, mannlige skuespiller og manus. Kinosjefenes Sølvklump gikk til Pitbullterje og Årets Gledesspreder ble Gunhild Astings It`s hard to be a rock’n roller.

Slipp Jimmy fri fikk årets Amanda for beste kinofilm, mens Den brysomme mannen vant hele tre priser for beste regi, mannlige skuespiller og manus. Kinosjefenes Sølvklump gikk til Pitbullterje og Årets Gledesspreder ble Gunhild Astings It`s hard to be a rock’n roller.

Som de fleste har fått med seg ble årets store Amandavinner Jens Liens Den brysomme mannen som vant hele tre priser for henholdsvis beste regi, mannlige skuespiller og manus (for komplett liste: AMANDAVINNERNE)

Men også en rekke priser ble delt ut på onsdag og i går kveld:

Sølvklumpen
Sølvklumpen, som deles ut av Norske kinosjefers forbund, ble delt ut onsdag til Pitbullterje. Juryens begrunnelse er som følger:

Pitbullterje er både vanlig film og animasjon.Hovedkarakterene i filmen er Jim og Terje, spilt av henholdsvis Petrus A. Christensen og Jørgen Foss. De viser begge store talenter og evnen til å leve seg inn i rollene, noe som gir filmen stor troverdighet. Det er egentlig en film som både er tøysete og alvorlig på samme tid. Den tar opp aktuelle temaer som alkoholisme og mobbing og den er både realistisk og aktuell på en slik måte at en kjenner seg igjen i de mange figurene filmen presenterer.”

Sølvklumpen for beste utenlandske film gikk til den biografiske dramatiseringen av livet til Johnny Cash i Walk the line.

Gledessprederen
Gledesprederprisen gikk til Gunhild Astings dokumentar It’s hard to be a rock’n roller (foto) som har premiere denne fredagen. En jury utgått av norske kinosjefers forbund har vurdert filmene på årets festival, og gir følgende begrunnelse:
 
 ”Årets vinner er en film som handler om vennskap, omsorg og om kjærlighet til musikk. I filmen møter vi karakterer som tør forfølge sine drømmer.  Regissøren av denne filmen har klart å skildre personene med varme, nærhet og respekt. Gjennom humor og litt tårer tar filmen oss med på en reise som gir nye erkjennelser for personene i filmen og oss som ser den.”
 
Filmen er regissert av Gunhild Asting og distribuert av Oro Film.

Kritikerprisen
Den norske filmkritikerprisen for 2006 (som ikke er samme prisen som filmkritikernes årlige kåring av den beste norske filmen) gikk til Das leben der anderen (De andres liv) som kanskje kommer på norske kinoer til høsten/vinteren.
Juryen mente vinneren er ”konvensjonell i ordets beste forstand. Gjennom solide skuespillerprestasjoner beveger den seg rett inn i kjernen av et politisk system vi så gjerne skulle kunne si er passé, men som det er mange grunner til å spørre om ikke er i ferd med å blusse opp igjen, i en annen form. Årets prisvinner setter spor hos publikummet sitt, setter i gang samtaler, og er fremfor alt et sterkt drama regissert av en debutant.”

Juryen har bestått av Audun Bråten (Klassekampen), Alf Kjetil Walgermo (Vårt Land), Anne Mari Waagaard (Romerikes Blad) og juryleder Øyvor Dalan Vik (Dagens Næringsliv).

Publikumsprisen
Haugesunds Avis´ Publikumsjury deler ut Filmfestivalens Publikumspris. Juryen har i år valgt å trekke fram to filmer som på hver sin måte er en oppvisning i god filmkunst: Das leben der anderen og 12:08 East of Bucaresti. Men selve prisen går til den amerikanske independentfilmen Thank you for smoking. Og begrunnelsen er som følger:

”Vinneren er en film som tar opp evig aktuelle temaer som moral og hykleri, og stiller spørsmål til publikums oppfatning av styresmakter og media. Filmen har klart det kunststykket å få til god og provoserende satire som bevisstgjør og utfordrer publikum. Dette er en underholdende film i mange lag hvor budskapet fester seg og latteren sitter løst under hele visningen.”

Andreasprisen
Andreasprisen er en økumenisk filmpris som deles ut av Den norske filmfestivalen, Film&Kino og avisen Vårt Land. Årets pris går til den amerikanske dokumentaren En ubehagelig sannhet («An Inconvenient Truth»), regissert av Davis Guggenheim.
”Årets prisvinner er et oppgjør med likegyldigheten. Miljøvern handler om vår felles framtid”, uttaler juryens leder, Alf Kjetil Walgermo.

Juryen kan bare dele ut én pris, men vil også gi hederlig omtale til Das leben der anderen av regissør Florian Henckel von Donnersmarck.

Andreasprisen ble opprettet i 1985 og er oppkalt etter filmkritikeren, teologen og skolemannen Andreas Borch Sandsdalen, som drev et årelangt arbeid for kvalitetsfilm.

MENY