– Negativt å tjene penger

– Norsk film er en statsstøttet industri, og tjener du penger, er det negativt, konstaterer Dag Alveberg i Maipo. Hans selskap Elsk meg i morgen AS omsatte for 43 millioner i fjor.

– Norsk film er en statsstøttet industri, og tjener du penger, er det negativt, konstaterer Dag Alveberg i Maipo. Hans selskap Elsk meg i morgen AS omsatte for 43 millioner i fjor.

Det er til VG at Alveberg kommer med dette hjertesukket i forbindelse med avisens omtale av regnskapstallene til selskapet. Det er særlig den tredje og siste Elling-filmen Elsk meg i morgen (foto) – som bærer samme navn som selskapet – som har gitt selskapet gode inntekter.
Selskapet fikk inn 7 millioner i rettighetsinntekter og 16,7 millioner kroner i billettstøtte, ifølge regnskapet. Elsk meg i morgen AS fikk et resultat før skatt på 7,4 millioner kroner – og Alveberg har tatt ut et utbytte på 5,3 millioner kroner som han har kjørt inn i morselskapet Opiam AS, ifølge VG.

Dag Alveberg opplyser at inntektene hovedsakelig stammer fra kinobesøk, DVD-salg og TV-visning.

Overskuddet på 7,9 millioner kroner er overført til selskapets egenkapital for å sikre fremtidige produksjoner.

– Vi har flyttet oss fra 90 prosent statsstøtte til nesten 50 prosent i løpet av fire-fem år. Det har vært en enorm forandring, og behovet for egenkapital er blitt desto større, sier Alveberg.

Produksjonsselskapet Maipo AS, som Alveberg eier sammen med Synnøve Hørsdal og Tove A. Mar, omsatte for 7,3 millioner kroner og fikk et resultat på drøyt 400000 kroner før skatt.

Datterselskapet Maipo Film- og TV-produksjon AS gikk ikke fullt så bra og fikk et overskudd på 25000 kroner. Den negative egenkapitalen på 125000 skal ifølge årsregnskapet dekkes opp med inntekter fra fjorårets «Svein & Rotta» og «Marias menn».

– Vi har «Marias menn» i september, og så har vi «Kunsten å tenke negativt» i november. Så er vi i produksjon med den andre filmen om «Svein & Rotta», sier Alveberg, som mener det er vanskelig å tjene penger på film.

– Det er nesten ingen som klarer det. Da må man være flink, holde lave budsjetter og lage gode filmer, sier han.

Alveberg er ikke helt fornøyd med oppmerksomheten som følger av å tjene penger på film.

– Jeg opplever det litt trist, for det vi trenger er å vise at det går an å tjene penger slik at vi kan få inn ny egenkapital. Staten legger mer og mer krav på egenkapital, samtidig som du ikke skal tjene penger. Men pressen er med på å legge et negativ fortegn. Det er en statsstøttet industri, og tjener du penger, er det negativt, sier han.

– Negativt å tjene penger

– Norsk film er en statsstøttet industri, og tjener du penger, er det negativt, konstaterer Dag Alveberg i Maipo. Hans selskap Elsk meg i morgen AS omsatte for 43 millioner i fjor.

– Norsk film er en statsstøttet industri, og tjener du penger, er det negativt, konstaterer Dag Alveberg i Maipo. Hans selskap Elsk meg i morgen AS omsatte for 43 millioner i fjor.

Det er til VG at Alveberg kommer med dette hjertesukket i forbindelse med avisens omtale av regnskapstallene til selskapet. Det er særlig den tredje og siste Elling-filmen Elsk meg i morgen (foto) – som bærer samme navn som selskapet – som har gitt selskapet gode inntekter.
Selskapet fikk inn 7 millioner i rettighetsinntekter og 16,7 millioner kroner i billettstøtte, ifølge regnskapet. Elsk meg i morgen AS fikk et resultat før skatt på 7,4 millioner kroner – og Alveberg har tatt ut et utbytte på 5,3 millioner kroner som han har kjørt inn i morselskapet Opiam AS, ifølge VG.

Dag Alveberg opplyser at inntektene hovedsakelig stammer fra kinobesøk, DVD-salg og TV-visning.

Overskuddet på 7,9 millioner kroner er overført til selskapets egenkapital for å sikre fremtidige produksjoner.

– Vi har flyttet oss fra 90 prosent statsstøtte til nesten 50 prosent i løpet av fire-fem år. Det har vært en enorm forandring, og behovet for egenkapital er blitt desto større, sier Alveberg.

Produksjonsselskapet Maipo AS, som Alveberg eier sammen med Synnøve Hørsdal og Tove A. Mar, omsatte for 7,3 millioner kroner og fikk et resultat på drøyt 400000 kroner før skatt.

Datterselskapet Maipo Film- og TV-produksjon AS gikk ikke fullt så bra og fikk et overskudd på 25000 kroner. Den negative egenkapitalen på 125000 skal ifølge årsregnskapet dekkes opp med inntekter fra fjorårets «Svein & Rotta» og «Marias menn».

– Vi har «Marias menn» i september, og så har vi «Kunsten å tenke negativt» i november. Så er vi i produksjon med den andre filmen om «Svein & Rotta», sier Alveberg, som mener det er vanskelig å tjene penger på film.

– Det er nesten ingen som klarer det. Da må man være flink, holde lave budsjetter og lage gode filmer, sier han.

Alveberg er ikke helt fornøyd med oppmerksomheten som følger av å tjene penger på film.

– Jeg opplever det litt trist, for det vi trenger er å vise at det går an å tjene penger slik at vi kan få inn ny egenkapital. Staten legger mer og mer krav på egenkapital, samtidig som du ikke skal tjene penger. Men pressen er med på å legge et negativ fortegn. Det er en statsstøttet industri, og tjener du penger, er det negativt, sier han.

MENY