Møt bosnisk Gullbjørn-vinner

Den bosniske filmskaperen Jasmila Zbanic vant helt sensasjonelt gullbjørnen i Berlin. Onsdag kveld kan du få møte henne i forbindelse med førpremieren i Oslo.

Den bosniske filmskaperen Jasmila Zbanic vant helt sensasjonelt gullbjørnen i Berlin. Onsdag kveld kan du få møte henne i forbindelse med førpremieren i Oslo.

Den bosniske debutanten Jasmila Zbanic vant sensasjonelt Gullbjørnen under årets filmfestivalen i Berlin for filmen Grbavica. Og i mars ble hun belønnet med Kosmoramaprisen, én av hovedprisene under Trondheim internasjonale filmfestival.

Onsdag neste uke kommer Jasmila Zbanic til Norge i forbindelse med lanseringen av filmen i Norge. Da kan du møte henne i samtale om filmen etter førpremieren samme kvelden.

Grbavica forteller historien om den bosniske alenemoren Esma og tenåringsdatteren Sara. Sara tror hun er datteren til en krigshelt som døde ved fronten, men sannheten viser seg å være en helt annen. For Esma er en av mange kvinner som ble offer for systematisk voldtekt under den grusomme borgerkrigen som herjet landet.

Gjennom Esmas historie avdekkes et stykke sannhet om hva bosniske kvinner ble utsatt for, hvor vanskelig det kan være å snakke om det som skjedde og den harde virkeligheten for mange av kvinnene over ti år etter av overgrepene skjedde.

At temaet fortsatt er politisert, viser reaksjonene filmen og regissøren har fått fra mange serbere, som ser i filmen som anti-serbisk propaganda. Jasmila Zbanic sa i sin takketale da hun mottok Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin 18. februar, at flere av de ansvarlige for serbernes krigsforbrytelser (deriblant Radovan Karadic og Ratko Mladic) fremdeles er på frifot.

For mer bakgrunnsinfo om filmen, anbefales professor Svein Mønneslands artikkel om filmen: Gbrbavica

Etter visningen leder Åse Meyer samtale/debatt med Jasmila Zbanic , Alisa Muratèauð som er leder for ACCTV (The Association of Concentration Camp Victim) og Inger Skjelsbøk, forsker ved PRIO.

Billetter på www.oslokino.no eller i Oslo Kinematografers billettluker. 3 dagers forsalg. Ordinær kinopremiere 12. mai.

Visningen arrangeres i samarbeid med Oslo kinematografer, Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål og den bosniske kvinneorganisasjonen NettBK. Filmen bidrar også til å synliggjøre arbeidet til organisasjonen The Association of Concentration Camp Torture Victim (ACCTC). Organisasjonen, som støttes av FOKUS med midler fra NRKs TV-aksjon 2005, er opptatt av sosial- og økonomisk rehabilitering for kvinner som har vært utsatt for tortur og/eller voldtekt. De arrangerer samtalegrupper for kvinner, som vist i filmen og fortellingen om Esma er nettopp basert på historien til en av kvinnene som er tilknyttet organisasjonen.

Møt bosnisk Gullbjørn-vinner

Den bosniske filmskaperen Jasmila Zbanic vant helt sensasjonelt gullbjørnen i Berlin. Onsdag kveld kan du få møte henne i forbindelse med førpremieren i Oslo.

Den bosniske filmskaperen Jasmila Zbanic vant helt sensasjonelt gullbjørnen i Berlin. Onsdag kveld kan du få møte henne i forbindelse med førpremieren i Oslo.

Den bosniske debutanten Jasmila Zbanic vant sensasjonelt Gullbjørnen under årets filmfestivalen i Berlin for filmen Grbavica. Og i mars ble hun belønnet med Kosmoramaprisen, én av hovedprisene under Trondheim internasjonale filmfestival.

Onsdag neste uke kommer Jasmila Zbanic til Norge i forbindelse med lanseringen av filmen i Norge. Da kan du møte henne i samtale om filmen etter førpremieren samme kvelden.

Grbavica forteller historien om den bosniske alenemoren Esma og tenåringsdatteren Sara. Sara tror hun er datteren til en krigshelt som døde ved fronten, men sannheten viser seg å være en helt annen. For Esma er en av mange kvinner som ble offer for systematisk voldtekt under den grusomme borgerkrigen som herjet landet.

Gjennom Esmas historie avdekkes et stykke sannhet om hva bosniske kvinner ble utsatt for, hvor vanskelig det kan være å snakke om det som skjedde og den harde virkeligheten for mange av kvinnene over ti år etter av overgrepene skjedde.

At temaet fortsatt er politisert, viser reaksjonene filmen og regissøren har fått fra mange serbere, som ser i filmen som anti-serbisk propaganda. Jasmila Zbanic sa i sin takketale da hun mottok Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin 18. februar, at flere av de ansvarlige for serbernes krigsforbrytelser (deriblant Radovan Karadic og Ratko Mladic) fremdeles er på frifot.

For mer bakgrunnsinfo om filmen, anbefales professor Svein Mønneslands artikkel om filmen: Gbrbavica

Etter visningen leder Åse Meyer samtale/debatt med Jasmila Zbanic , Alisa Muratèauð som er leder for ACCTV (The Association of Concentration Camp Victim) og Inger Skjelsbøk, forsker ved PRIO.

Billetter på www.oslokino.no eller i Oslo Kinematografers billettluker. 3 dagers forsalg. Ordinær kinopremiere 12. mai.

Visningen arrangeres i samarbeid med Oslo kinematografer, Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål og den bosniske kvinneorganisasjonen NettBK. Filmen bidrar også til å synliggjøre arbeidet til organisasjonen The Association of Concentration Camp Torture Victim (ACCTC). Organisasjonen, som støttes av FOKUS med midler fra NRKs TV-aksjon 2005, er opptatt av sosial- og økonomisk rehabilitering for kvinner som har vært utsatt for tortur og/eller voldtekt. De arrangerer samtalegrupper for kvinner, som vist i filmen og fortellingen om Esma er nettopp basert på historien til en av kvinnene som er tilknyttet organisasjonen.

MENY