Amos Gitai til Grimstad

Den anerkjente israelske filmskaperen Amos Gitai kommer til Kortfilmfestivalen i Grimstad for å se og kommentere norsk dokumentar og kortfilm.

Den anerkjente israelske filmskaperen Amos Gitai kommer til Kortfilmfestivalen i Grimstad for å se og kommentere norsk dokumentar og kortfilm.

Hvert år inviterer kortfilmfestivalen i Grimstad en utenlandsk filmskaper eller filmviter til å vurdere de norske filmene og holde en oppsummering av sine inntrykk. De fleste ender vanligvis med å undre seg over hvor konfliktløst og harmonisk det norske samfunnet fortoner seg gjennom filmene, langt fra verdens elendighet av fattigdom og krig.

Når Amos Gitai kommer til Grimstad i midten av juni vil han helt sikkert bli slått av den norske filmens mangel på store konflikter. For ingen annen filmskaper har som Gitai de siste 20 årene skildret undertrykkelse i religionens og politikkens navn i Midtøsten, og hvordan dette har påvirket israelsk identitet. Han har skildret undertrykte kvinner i tradisjonell religion (Kadosh, 1999), den eksistensielle opplevelsen av krig (Kippur, 2000) og den israelske sexindustrien (Promised Land, 2004). Gitai er kontroversiell i sitt hjemland, og bodde en lengre periode i selvvalgt eksil i Frankrike. Men han er samtidig en av Israels viktigste filmskapere.

Som årets oppsummerer vil Gitai holde et foredrag om de norske filmene i konkurranse. Han vil også presentere sin nyeste dokumentar News from Home/News from House (2006). Med denne filmen fullfører han en trilogi om et gammelt hus i Jerusalem og menneskene som bor der. Gitai utforsker forholdet mellom husets beboere, mellom fortid og nåtid, mellom israelere og palestinere.

Amos Gitai til Grimstad

Den anerkjente israelske filmskaperen Amos Gitai kommer til Kortfilmfestivalen i Grimstad for å se og kommentere norsk dokumentar og kortfilm.

Den anerkjente israelske filmskaperen Amos Gitai kommer til Kortfilmfestivalen i Grimstad for å se og kommentere norsk dokumentar og kortfilm.

Hvert år inviterer kortfilmfestivalen i Grimstad en utenlandsk filmskaper eller filmviter til å vurdere de norske filmene og holde en oppsummering av sine inntrykk. De fleste ender vanligvis med å undre seg over hvor konfliktløst og harmonisk det norske samfunnet fortoner seg gjennom filmene, langt fra verdens elendighet av fattigdom og krig.

Når Amos Gitai kommer til Grimstad i midten av juni vil han helt sikkert bli slått av den norske filmens mangel på store konflikter. For ingen annen filmskaper har som Gitai de siste 20 årene skildret undertrykkelse i religionens og politikkens navn i Midtøsten, og hvordan dette har påvirket israelsk identitet. Han har skildret undertrykte kvinner i tradisjonell religion (Kadosh, 1999), den eksistensielle opplevelsen av krig (Kippur, 2000) og den israelske sexindustrien (Promised Land, 2004). Gitai er kontroversiell i sitt hjemland, og bodde en lengre periode i selvvalgt eksil i Frankrike. Men han er samtidig en av Israels viktigste filmskapere.

Som årets oppsummerer vil Gitai holde et foredrag om de norske filmene i konkurranse. Han vil også presentere sin nyeste dokumentar News from Home/News from House (2006). Med denne filmen fullfører han en trilogi om et gammelt hus i Jerusalem og menneskene som bor der. Gitai utforsker forholdet mellom husets beboere, mellom fortid og nåtid, mellom israelere og palestinere.

MENY