Pirater kopierer norsk film

Mens 150 000 mennesker hadde sett Pitbullterje før jul, hadde noen tusen sett den ulovlig fra nettet. Det er første gang en større norsk spillefilm er tilgjengelig i piratversjon mens filmen fortsatt går på kino.

Mens 150 000 mennesker hadde sett Pitbullterje før jul, hadde noen tusen sett den ulovlig fra nettet. Det er første gang en større norsk spillefilm er tilgjengelig i piratversjon mens filmen fortsatt går på kino.

Det måtte jo skje før eller senere. Med den norske filmens popularitet følger også risikoen for piratkopiering. Mens 150 000 mennesker hadde sett Pitbullterje før jul, hadde noen tusen sett den ulovlig fra nettet. Det er første gang en større norsk spillefilm er tilgjengelig i piratversjon mens filmen fortsatt går på kino, skriver Dagsavisen.

– Vi vet hva som er kilden til kopien, vi vet hvordan det er blitt gjort – og hvem som står bak, sier Stein B. Kvae i produksjonsselskapet Paradox.
– Dette er alvorlig for oss, og vi vurderer å politianmelde. Det kan bli en interessant sak å følge. Det er en viktig prinsippsak, og vi er ikke fremmed for tanken om å kjøre saken for retten, sier «Pitbullterje»-produsenten, som har konkret mistanke til en enkeltperson.

1. juli trådde den nye åndverksloven i kraft, og med dette ble det ulovlig både å gjøre tilgjengelig og laste ned rettighetsbeskyttet materiale. Men ingen nye saker har blitt prøvd for retten etter at den nye loven ble innført. En eventuell «Pitbullterje»-anmeldelse kan derfor bli prinsipielt viktig.

– Det er flere i filmbransjen som sikkert kan ha interesse at saken prøves for retten, men hvem som eventuelt går videre med saken er for tidlig å si, sier Kvae

Jurist for Antipiratgruppen Norge, Helge Olav Bergan, sier til Dagbladet.no at han vil bli overrasket hvis en anmeldelse ikke får konsekvenser.

– Det ville vært oppsiktsvekkende hvis det ikke kom en reaksjon fra politiet dersom dette blir anmeldt. Det tar jeg nærmest for gitt. Min erfaring er at politi og domstol har vist økende vilje til å gripe fatt i disse sakene, og i mye større grad enn før anerkjenner viktigheten av opphavsrett, sier Bergan.

Dagsavisen kan fortelle at avisen har vært i kontakt med en som har lastet ned filmen fra nettet via fildelingsteknologien Bit Torrent. Vedkommende ønsker ikke å stå fram med navn, men forteller til Dagsavisen at han kom over filmen ved en tilfeldighet. Resultatet var to glade unger søndag ettermiddag som fikk se den norske kinosuksessen hjemme i stua på TV, via en s-kabel koblet til pappas PC:

– Først var jeg bare nysgjerrig på å finne ut hva som lå ute på nettet, og om det var noe norsk. Først fant jeg «Terkel i Knipe» med norsk tale, så lurte jeg på om det var noe nytt og tenkte at det hadde vært kult å se noe som gikk på kino. Jeg slo opp i avisa og fant «Pitbullterje». Søkte på den, fant den og lastet den ned. Veldig enkelt, og bra nok kvalitet, sier tobarnsfaren.

Produsent Kvae tror ikke det at filmen ligger på nett vil skade kinobesøket.

– Jeg kjenner ikke til andre norske filmer som har opplevd dette, så effekten av det er vanskelig å anslå. Men DVD-salget kan bli rammet, og jeg er uansett helt sikker på at dette ikke gavner filmen på noe vis, sier Kvae.

Pirater kopierer norsk film

Mens 150 000 mennesker hadde sett Pitbullterje før jul, hadde noen tusen sett den ulovlig fra nettet. Det er første gang en større norsk spillefilm er tilgjengelig i piratversjon mens filmen fortsatt går på kino.

Mens 150 000 mennesker hadde sett Pitbullterje før jul, hadde noen tusen sett den ulovlig fra nettet. Det er første gang en større norsk spillefilm er tilgjengelig i piratversjon mens filmen fortsatt går på kino.

Det måtte jo skje før eller senere. Med den norske filmens popularitet følger også risikoen for piratkopiering. Mens 150 000 mennesker hadde sett Pitbullterje før jul, hadde noen tusen sett den ulovlig fra nettet. Det er første gang en større norsk spillefilm er tilgjengelig i piratversjon mens filmen fortsatt går på kino, skriver Dagsavisen.

– Vi vet hva som er kilden til kopien, vi vet hvordan det er blitt gjort – og hvem som står bak, sier Stein B. Kvae i produksjonsselskapet Paradox.
– Dette er alvorlig for oss, og vi vurderer å politianmelde. Det kan bli en interessant sak å følge. Det er en viktig prinsippsak, og vi er ikke fremmed for tanken om å kjøre saken for retten, sier «Pitbullterje»-produsenten, som har konkret mistanke til en enkeltperson.

1. juli trådde den nye åndverksloven i kraft, og med dette ble det ulovlig både å gjøre tilgjengelig og laste ned rettighetsbeskyttet materiale. Men ingen nye saker har blitt prøvd for retten etter at den nye loven ble innført. En eventuell «Pitbullterje»-anmeldelse kan derfor bli prinsipielt viktig.

– Det er flere i filmbransjen som sikkert kan ha interesse at saken prøves for retten, men hvem som eventuelt går videre med saken er for tidlig å si, sier Kvae

Jurist for Antipiratgruppen Norge, Helge Olav Bergan, sier til Dagbladet.no at han vil bli overrasket hvis en anmeldelse ikke får konsekvenser.

– Det ville vært oppsiktsvekkende hvis det ikke kom en reaksjon fra politiet dersom dette blir anmeldt. Det tar jeg nærmest for gitt. Min erfaring er at politi og domstol har vist økende vilje til å gripe fatt i disse sakene, og i mye større grad enn før anerkjenner viktigheten av opphavsrett, sier Bergan.

Dagsavisen kan fortelle at avisen har vært i kontakt med en som har lastet ned filmen fra nettet via fildelingsteknologien Bit Torrent. Vedkommende ønsker ikke å stå fram med navn, men forteller til Dagsavisen at han kom over filmen ved en tilfeldighet. Resultatet var to glade unger søndag ettermiddag som fikk se den norske kinosuksessen hjemme i stua på TV, via en s-kabel koblet til pappas PC:

– Først var jeg bare nysgjerrig på å finne ut hva som lå ute på nettet, og om det var noe norsk. Først fant jeg «Terkel i Knipe» med norsk tale, så lurte jeg på om det var noe nytt og tenkte at det hadde vært kult å se noe som gikk på kino. Jeg slo opp i avisa og fant «Pitbullterje». Søkte på den, fant den og lastet den ned. Veldig enkelt, og bra nok kvalitet, sier tobarnsfaren.

Produsent Kvae tror ikke det at filmen ligger på nett vil skade kinobesøket.

– Jeg kjenner ikke til andre norske filmer som har opplevd dette, så effekten av det er vanskelig å anslå. Men DVD-salget kan bli rammet, og jeg er uansett helt sikker på at dette ikke gavner filmen på noe vis, sier Kvae.

MENY