Askeladden i norsk film

Det er 50 år siden Karius og Baktus hadde kinopremiere og 30 år siden ”Flåklypa Grand Prix” tok norsk kinopublikum med storm. Norsk filminstitutt feirer anledningen med en utstilling av foto, effekter og kulisser fra kjente og kjære Caprino-filmer.

Det er 50 år siden Karius og Baktus hadde kinopremiere og 30 år siden ”Flåklypa Grand Prix” tok norsk kinopublikum med storm. Norsk filminstitutt feirer anledningen med en utstilling av foto, effekter og kulisser fra kjente og kjære Caprino-filmer.

I morgen, fredag 4.november åpner Norsk filminstitutt utstillingen ”Ivo Caprino – Askeladden i norsk film. Det er ifølge en pressemelding fra NFI ikke bare for å markere en av norsk films visjonære filmskapere, men også fordi jubileene står i kø: Det er i år 50 år siden Karius og Baktus hadde kinopremiere og 30 år siden ”Flåklypa Grand Prix” tok norsk kinopublikum med storm. Dessuten ville Caprino selv fylt 85 år.
– Norsk filminstitutt har lenge arbeidet med å restaurere filmer, filmeffekter og dukker fra Caprinos univers, og vi er nå glade for å kunne vise fram effekter som tanna til Karius og Baktus og dukkene fra ”Musikk på loftet”, en av Caprinos mer ukjente filmer, uttaler direktør ved Norsk filminstitutt, Vigdis Lian.
– ”Musikk på loftet” har inntil nylig vært ansett som tapt, men takket være digital teknologi har vi nå lykkes i å restaurere filmen, sier Lian som også kan fortelle at innsiden av tanna til Karius og Baktus har blitt rekonstruert, slik at store og små kan få et inntrykk av hvordan Karius og Baktus levde.

Mange av Caprinos dukker og kulisser ble ødelagt etter at de ble benyttet i filmene. Det er derfor unike gjenstander som blir vist for publikum i utstillingsperioden 4. november og fram til 10. januar. Utstillingen rommer også tekster og sjeldne fotografier fra Ivo Caprinos kreative virke og filmproduksjoner. Som en del av utstillingen vises også et hittil upublisert intervju med Caprino.

Solan og Ludvig vil selv være til stede under utstillingsåpningen fredag 4. november kl 18.00.

Askeladden i norsk film

Det er 50 år siden Karius og Baktus hadde kinopremiere og 30 år siden ”Flåklypa Grand Prix” tok norsk kinopublikum med storm. Norsk filminstitutt feirer anledningen med en utstilling av foto, effekter og kulisser fra kjente og kjære Caprino-filmer.

Det er 50 år siden Karius og Baktus hadde kinopremiere og 30 år siden ”Flåklypa Grand Prix” tok norsk kinopublikum med storm. Norsk filminstitutt feirer anledningen med en utstilling av foto, effekter og kulisser fra kjente og kjære Caprino-filmer.

I morgen, fredag 4.november åpner Norsk filminstitutt utstillingen ”Ivo Caprino – Askeladden i norsk film. Det er ifølge en pressemelding fra NFI ikke bare for å markere en av norsk films visjonære filmskapere, men også fordi jubileene står i kø: Det er i år 50 år siden Karius og Baktus hadde kinopremiere og 30 år siden ”Flåklypa Grand Prix” tok norsk kinopublikum med storm. Dessuten ville Caprino selv fylt 85 år.
– Norsk filminstitutt har lenge arbeidet med å restaurere filmer, filmeffekter og dukker fra Caprinos univers, og vi er nå glade for å kunne vise fram effekter som tanna til Karius og Baktus og dukkene fra ”Musikk på loftet”, en av Caprinos mer ukjente filmer, uttaler direktør ved Norsk filminstitutt, Vigdis Lian.
– ”Musikk på loftet” har inntil nylig vært ansett som tapt, men takket være digital teknologi har vi nå lykkes i å restaurere filmen, sier Lian som også kan fortelle at innsiden av tanna til Karius og Baktus har blitt rekonstruert, slik at store og små kan få et inntrykk av hvordan Karius og Baktus levde.

Mange av Caprinos dukker og kulisser ble ødelagt etter at de ble benyttet i filmene. Det er derfor unike gjenstander som blir vist for publikum i utstillingsperioden 4. november og fram til 10. januar. Utstillingen rommer også tekster og sjeldne fotografier fra Ivo Caprinos kreative virke og filmproduksjoner. Som en del av utstillingen vises også et hittil upublisert intervju med Caprino.

Solan og Ludvig vil selv være til stede under utstillingsåpningen fredag 4. november kl 18.00.

MENY