Drapet vant nordisk filmpris

Per Fly vant Nordisk råds filmpris 2005 for ”Drapet”. Men han fikk prisen kanskje like mye for hele sin klassetrilogi, der norske Harald Paalgard har hatt foto på både ”Arven” og ”Drapet”.

Per Fly vant Nordisk råds filmpris 2005 for ”Drapet”. Men han fikk prisen kanskje like mye for hele sin klassetrilogi, der norske Harald Paalgard har hatt foto på både ”Arven” og ”Drapet”.

Nordisk råds filmpris 2005 gikk til Per Flys film ”Drapet” (foto). Det er tredje filmen i Flys trilogi om det danske klassesystemet, etter suksessen med ”Benken” og ”Arven”, der han utforsket henholdsvis arbeiderklassen og overklassen.

I ”Drapet” er det middelklassen som står for tur. I filmen møter vi den 52-årige og gifte læreren Carsten (Jesper Christensen) som har et forhold til en tidligere elev, Pil (Beate Bille). Hun er en aktivist på venstresiden som en natt deltar i en demonstrasjon der en politimann blir drept. Når Pil blir arrestert, forlater Carsten sin familie for å støtte henne, men møtet med politimannens etterlatte blir ikke som han hadde trodd.

”Drapet” var en av åtte langfilmer og to dokumentarer som var nominert til prisen. Jurymedlemmene fra alle de nordiske landene ga følgende begrunnelse for sitt endelige valg:

“Kan höga ideal rättfärdiga brott? Utan att fördöma eller rentvå karaktärerna visar Dråpet att en handling alltid har följder. Filmen fokuserar på avståndet mellan abstrakta koncept och det verkliga livet. Den skapar ett universellt porträtt av en man som gått vilse i medelåldern och som måste göra vissa tuffa moraliska val för att kunna leva med sig själv. Filmen går igenom ett helt register av realism, berättar en tuff historia på ett enkelt sätt utan att kompromettera dess komplexitet. Varje dilemma visas klart i det kalla ljuset av ett dråp som inte kan tas tillbaka men som kan sonas. Dråpet är en sober film om att ta ansvar och följa sitt samvete. Filmen strider mot pragmatism och förtryck men belyser behovet av mänskligt engagemang. Detta är en stor nordisk film som från hjärtat berättar om tidlösa frågor men som gör det på ett språk som tillhör vår egen tid och på egna villkor.”

”Drapet” er produsert av Zentropa Entertainments og hadde internasjonal premiere under filmfestivalen i San Sebastian. Den har norsk premiere 18.november.

Per Fly har samarbeidet med den norske filmfotografen Harald Paalgard på både ”Arven” og ”Drapet”. Les RUSHPRINTs intervju med Paalgard der han forteller om samarbeidet med Fly på ”Arven”: BEGRENSNINGENS KUNST

Drapet vant nordisk filmpris

Per Fly vant Nordisk råds filmpris 2005 for ”Drapet”. Men han fikk prisen kanskje like mye for hele sin klassetrilogi, der norske Harald Paalgard har hatt foto på både ”Arven” og ”Drapet”.

Per Fly vant Nordisk råds filmpris 2005 for ”Drapet”. Men han fikk prisen kanskje like mye for hele sin klassetrilogi, der norske Harald Paalgard har hatt foto på både ”Arven” og ”Drapet”.

Nordisk råds filmpris 2005 gikk til Per Flys film ”Drapet” (foto). Det er tredje filmen i Flys trilogi om det danske klassesystemet, etter suksessen med ”Benken” og ”Arven”, der han utforsket henholdsvis arbeiderklassen og overklassen.

I ”Drapet” er det middelklassen som står for tur. I filmen møter vi den 52-årige og gifte læreren Carsten (Jesper Christensen) som har et forhold til en tidligere elev, Pil (Beate Bille). Hun er en aktivist på venstresiden som en natt deltar i en demonstrasjon der en politimann blir drept. Når Pil blir arrestert, forlater Carsten sin familie for å støtte henne, men møtet med politimannens etterlatte blir ikke som han hadde trodd.

”Drapet” var en av åtte langfilmer og to dokumentarer som var nominert til prisen. Jurymedlemmene fra alle de nordiske landene ga følgende begrunnelse for sitt endelige valg:

“Kan höga ideal rättfärdiga brott? Utan att fördöma eller rentvå karaktärerna visar Dråpet att en handling alltid har följder. Filmen fokuserar på avståndet mellan abstrakta koncept och det verkliga livet. Den skapar ett universellt porträtt av en man som gått vilse i medelåldern och som måste göra vissa tuffa moraliska val för att kunna leva med sig själv. Filmen går igenom ett helt register av realism, berättar en tuff historia på ett enkelt sätt utan att kompromettera dess komplexitet. Varje dilemma visas klart i det kalla ljuset av ett dråp som inte kan tas tillbaka men som kan sonas. Dråpet är en sober film om att ta ansvar och följa sitt samvete. Filmen strider mot pragmatism och förtryck men belyser behovet av mänskligt engagemang. Detta är en stor nordisk film som från hjärtat berättar om tidlösa frågor men som gör det på ett språk som tillhör vår egen tid och på egna villkor.”

”Drapet” er produsert av Zentropa Entertainments og hadde internasjonal premiere under filmfestivalen i San Sebastian. Den har norsk premiere 18.november.

Per Fly har samarbeidet med den norske filmfotografen Harald Paalgard på både ”Arven” og ”Drapet”. Les RUSHPRINTs intervju med Paalgard der han forteller om samarbeidet med Fly på ”Arven”: BEGRENSNINGENS KUNST

MENY