Hva er en god Oscar-kandidat?

I år var valget av norsk kandidat enkelt, ifølge juryen ved NFI, som har stor tro på at ”Vinterkyss” skal appellere også til Oscar-akademiets eldre garde. Det er nemlig pensjonistene i akademiet som har best tid til å se de utenlandske filmene.

I år var valget av norsk kandidat enkelt, ifølge juryen ved NFI, som har stor tro på at ”Vinterkyss” skal appellere også til Oscar-akademiets eldre garde. Det er nemlig pensjonistene i akademiet som har best tid til å se de utenlandske filmene.

Sara Johnsens spillefilmdebut ”Vinterkyss” er årets norske kandidat til Oscar for beste utenlandske film – ”Best Foreign Language Film Award”. Filmen er valgt ut av Norsk filminstitutt, ved direktør Vigdis Lian, avdelingsdirektør Jan Erik Holst og utlandsansvarlig for spillefilm Stine Oppegaard. Begrunnelsen for utvelgelsen lyder:

– ”Vinterkyss” har alle de kvaliteter en nasjonal Oscar-kandidat skal ha. Den er fascinerende, spennende, dyptloddende og vakker, samtidig som historien engasjerer og provoserer. Filmen har betydelige skuespillerprestasjoner, samtidig som foto, klipp, lyd og musikk styrker filmens dramaturgi i vesentlig grad.

Videre har det vært avgjørende for valget at filmen kulturelt skiller seg fra den amerikanske mainstream-filmen, og at den forhåpentligvis matcher akademi-medlemmenes antatte preferanser når det gjelder utenlandsk filmkunst.

– Det handler om å finne den rette filmen til akkurat denne juryen, sier Stine Oppegaard ved NFI.

– Det er litt vagt hvem som sitter og stemmer fram beste utenlandske film, men vi prøver å treffe deres preferanser. Vi har inntrykk av at det er pensjonistene som har tid til å se de internasjonale filmene, og de har gjerne en mer konservativ filmsmak. Likevel er det ikke alltid enkelt å finne fram til hva de foretrekker, og hvilke forhold som spiller inn. Vi hadde for eksempel stor tro på Salmer fra kjøkkenet, men den nådde ikke opp det året den var vår kandidat. Elling, som derimot endte opp med å bli Oscar-nominert, hadde et visst feelgood-preg, som tydeligvis appellerte til juryen.

Men utvelgelsen innebærer langt mer enn å finne fram til den amerikanske juryens smak.

– Vi vurderer alle de norske aktuelle filmene underveis i løpet av året. Vi tester dem ut på utlendinger, følger med i festivaloversikter og tolker signalene – går filmen hjem hos publikum eller ikke, sier Oppegaard.

Og her har ”Vinterkyss” vist seg å være lovende. Filmen har deltatt på en rekke festivaler i løpet av året, og ifølge juryen var valget av film i år relativt opplagt. Kan filmen føye seg inn i den ærefulle rekka av norske Oscar-nominasjoner, etter Ni liv, Veiviseren, Søndagsengler og Elling?

– Vi tror absolutt at ”Vinterkyss” har store sjanser. Vi vurderer også å kjøre den til Golden Globe, hvor utenlandske korrespondenter bosatt i Hollywood nominerer før jul. Golden Globe-prisene gir gjerne signaler om hvilke Oscar-nominasjoner vi kan vente oss, sier Oppegaard.

Oscar-kappløpet avgjøres med nominasjoner den 31. januar kr 14.30 norsk tid og kåring av vinner den 5. mars. Det er 21. gang Norsk filminstitutt utpeker en spillefilm som Norges kandidat til Oscar-vurdering. NFI finansierer, og administerer i samarbeid med produsenten, profileringskampanjen kandidaten trenger i konkurranse med rundt 50 kandidater fra det ikke-engelske språkområdet. Kontrakt med amerikansk pr-agent vil bli signert i løpet av få dager.

Hva er en god Oscar-kandidat?

I år var valget av norsk kandidat enkelt, ifølge juryen ved NFI, som har stor tro på at ”Vinterkyss” skal appellere også til Oscar-akademiets eldre garde. Det er nemlig pensjonistene i akademiet som har best tid til å se de utenlandske filmene.

I år var valget av norsk kandidat enkelt, ifølge juryen ved NFI, som har stor tro på at ”Vinterkyss” skal appellere også til Oscar-akademiets eldre garde. Det er nemlig pensjonistene i akademiet som har best tid til å se de utenlandske filmene.

Sara Johnsens spillefilmdebut ”Vinterkyss” er årets norske kandidat til Oscar for beste utenlandske film – ”Best Foreign Language Film Award”. Filmen er valgt ut av Norsk filminstitutt, ved direktør Vigdis Lian, avdelingsdirektør Jan Erik Holst og utlandsansvarlig for spillefilm Stine Oppegaard. Begrunnelsen for utvelgelsen lyder:

– ”Vinterkyss” har alle de kvaliteter en nasjonal Oscar-kandidat skal ha. Den er fascinerende, spennende, dyptloddende og vakker, samtidig som historien engasjerer og provoserer. Filmen har betydelige skuespillerprestasjoner, samtidig som foto, klipp, lyd og musikk styrker filmens dramaturgi i vesentlig grad.

Videre har det vært avgjørende for valget at filmen kulturelt skiller seg fra den amerikanske mainstream-filmen, og at den forhåpentligvis matcher akademi-medlemmenes antatte preferanser når det gjelder utenlandsk filmkunst.

– Det handler om å finne den rette filmen til akkurat denne juryen, sier Stine Oppegaard ved NFI.

– Det er litt vagt hvem som sitter og stemmer fram beste utenlandske film, men vi prøver å treffe deres preferanser. Vi har inntrykk av at det er pensjonistene som har tid til å se de internasjonale filmene, og de har gjerne en mer konservativ filmsmak. Likevel er det ikke alltid enkelt å finne fram til hva de foretrekker, og hvilke forhold som spiller inn. Vi hadde for eksempel stor tro på Salmer fra kjøkkenet, men den nådde ikke opp det året den var vår kandidat. Elling, som derimot endte opp med å bli Oscar-nominert, hadde et visst feelgood-preg, som tydeligvis appellerte til juryen.

Men utvelgelsen innebærer langt mer enn å finne fram til den amerikanske juryens smak.

– Vi vurderer alle de norske aktuelle filmene underveis i løpet av året. Vi tester dem ut på utlendinger, følger med i festivaloversikter og tolker signalene – går filmen hjem hos publikum eller ikke, sier Oppegaard.

Og her har ”Vinterkyss” vist seg å være lovende. Filmen har deltatt på en rekke festivaler i løpet av året, og ifølge juryen var valget av film i år relativt opplagt. Kan filmen føye seg inn i den ærefulle rekka av norske Oscar-nominasjoner, etter Ni liv, Veiviseren, Søndagsengler og Elling?

– Vi tror absolutt at ”Vinterkyss” har store sjanser. Vi vurderer også å kjøre den til Golden Globe, hvor utenlandske korrespondenter bosatt i Hollywood nominerer før jul. Golden Globe-prisene gir gjerne signaler om hvilke Oscar-nominasjoner vi kan vente oss, sier Oppegaard.

Oscar-kappløpet avgjøres med nominasjoner den 31. januar kr 14.30 norsk tid og kåring av vinner den 5. mars. Det er 21. gang Norsk filminstitutt utpeker en spillefilm som Norges kandidat til Oscar-vurdering. NFI finansierer, og administerer i samarbeid med produsenten, profileringskampanjen kandidaten trenger i konkurranse med rundt 50 kandidater fra det ikke-engelske språkområdet. Kontrakt med amerikansk pr-agent vil bli signert i løpet av få dager.

MENY