Stor nordisk mønstring

Neste uke åpner det største nordiske filmmarkedet i Norden under filmfestivalen i Haugesund. New Nordic Films er et stadig mer populært møtested.

Neste uke åpner det største nordiske filmmarkedet i Norden under filmfestivalen i Haugesund. New Nordic Films er et stadig mer populært møtested.

19.-22. august går den 11. New Nordic Films av stabelen i Haugesund, filmfestivalens marked for nordisk film. Programmet er nå klart, og i år vises det 25 filmer, hvorav tre dokumentarer.

– Det vil si tre dager fullstappet med helt ferske nordiske filmer, sier Gyda Velvin Myklebust i New Nordic Films. – Det har vært snakk om å utvide New Nordic Films med en dag for å få plass til flere filmer, ettersom det er så populært og veletablert. Vi får flere og flere deltagere, og det er lett å få europeiske distributører til å komme.

Hun forteller at i år kommer blant annet representanter fra Sundance og Berlin filmfestival, og distributører fra alle europeiske land minus Spania. Produsenter, agenter, TV-stasjoner, kinosjefer, filmskapere, filminstitusjoner og presse er også godt representert.

Fra programmet framhever Myklebust finske ”Mother of Mine” av Klaus Härö som et høydepunkt. Härös andre spillefilm etter gjennombruddet ”Elina” i 2002 handler om en ni år gammel finsk gutt som etter farens død ved fronten blir sendt over til det nøytrale Sverige under 2. verdenskrig. Her finner han seg ikke til rette i det fremmede landet og den nye fosterfamilien, men nærmer seg gradvis fostermoren etter at moren i Finland vurderer å la ham bli igjen i Sverige.

– Det er en nydelig film, og min favoritt blant filmene. Den har ikke hatt premiere i hjemlandet ennå, forteller Myklebust. – Vi viser også de nordiske filmene som var i Cannes, som ”Dark Horse” (Dagur Kari) og ”Manderlay” (Lars von Trier). ”Nordkraft” (Ole Kristian Madsen) vises også for første gang, og vi viser ”Harrys döttrar” (Richard Hobert) og ”Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen”, Martin Asphaugs siste film.

I år er også tre nordiske kortfilmer med på programmet.

– De tre er av høy klasse, mener Myklebust. – Istedenfor å ha et større kortfilmprogram, har vi valgt ut tre kortfilmer vi synes er veldig bra. De er ”Slavek the Shit” (Grímur Håkonarson) fra Island, ”Strike Back” (Jonas Embring) fra Sverige og ”Bawke” (Hisham Zaman) fra Norge.

Nytt av året er arrangementet ”Work in progress”, der fire nordiske langfilmer som er i produksjon ennå presenteres. Alle har planlagt premiere i vinter: Annette K. Olesens siste film ”Den der sover”, Christopher Nielsens animasjon ”Free Jimmy”, Susanne Ostens ”Walter & Virginia” og den islandske ”Ordinary Day”. Her kan man møte filmenes produsenter og/eller regissører i samtale med den svenske filmkritikeren Gunnar Rehlin (Variety), og man får se filmklipp fra filmene.

Norske filmer på årets New Nordic Films er ”Factotum”, ”Naboer”(foto), ”Import Eksport”, ”Tommys inferno”, ”Le regard – Blikket”, ”Giganten”, ”Nå skal du høre” og ”Ungdommens råskap”.

Stor nordisk mønstring

Neste uke åpner det største nordiske filmmarkedet i Norden under filmfestivalen i Haugesund. New Nordic Films er et stadig mer populært møtested.

Neste uke åpner det største nordiske filmmarkedet i Norden under filmfestivalen i Haugesund. New Nordic Films er et stadig mer populært møtested.

19.-22. august går den 11. New Nordic Films av stabelen i Haugesund, filmfestivalens marked for nordisk film. Programmet er nå klart, og i år vises det 25 filmer, hvorav tre dokumentarer.

– Det vil si tre dager fullstappet med helt ferske nordiske filmer, sier Gyda Velvin Myklebust i New Nordic Films. – Det har vært snakk om å utvide New Nordic Films med en dag for å få plass til flere filmer, ettersom det er så populært og veletablert. Vi får flere og flere deltagere, og det er lett å få europeiske distributører til å komme.

Hun forteller at i år kommer blant annet representanter fra Sundance og Berlin filmfestival, og distributører fra alle europeiske land minus Spania. Produsenter, agenter, TV-stasjoner, kinosjefer, filmskapere, filminstitusjoner og presse er også godt representert.

Fra programmet framhever Myklebust finske ”Mother of Mine” av Klaus Härö som et høydepunkt. Härös andre spillefilm etter gjennombruddet ”Elina” i 2002 handler om en ni år gammel finsk gutt som etter farens død ved fronten blir sendt over til det nøytrale Sverige under 2. verdenskrig. Her finner han seg ikke til rette i det fremmede landet og den nye fosterfamilien, men nærmer seg gradvis fostermoren etter at moren i Finland vurderer å la ham bli igjen i Sverige.

– Det er en nydelig film, og min favoritt blant filmene. Den har ikke hatt premiere i hjemlandet ennå, forteller Myklebust. – Vi viser også de nordiske filmene som var i Cannes, som ”Dark Horse” (Dagur Kari) og ”Manderlay” (Lars von Trier). ”Nordkraft” (Ole Kristian Madsen) vises også for første gang, og vi viser ”Harrys döttrar” (Richard Hobert) og ”Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen”, Martin Asphaugs siste film.

I år er også tre nordiske kortfilmer med på programmet.

– De tre er av høy klasse, mener Myklebust. – Istedenfor å ha et større kortfilmprogram, har vi valgt ut tre kortfilmer vi synes er veldig bra. De er ”Slavek the Shit” (Grímur Håkonarson) fra Island, ”Strike Back” (Jonas Embring) fra Sverige og ”Bawke” (Hisham Zaman) fra Norge.

Nytt av året er arrangementet ”Work in progress”, der fire nordiske langfilmer som er i produksjon ennå presenteres. Alle har planlagt premiere i vinter: Annette K. Olesens siste film ”Den der sover”, Christopher Nielsens animasjon ”Free Jimmy”, Susanne Ostens ”Walter & Virginia” og den islandske ”Ordinary Day”. Her kan man møte filmenes produsenter og/eller regissører i samtale med den svenske filmkritikeren Gunnar Rehlin (Variety), og man får se filmklipp fra filmene.

Norske filmer på årets New Nordic Films er ”Factotum”, ”Naboer”(foto), ”Import Eksport”, ”Tommys inferno”, ”Le regard – Blikket”, ”Giganten”, ”Nå skal du høre” og ”Ungdommens råskap”.

MENY