Anja Breien i alle kanaler

Anja Breien hedres denne uken med en retrospektiv i Grimstad, lansering på DVD og på Filmarkivet.no.

Anja Breien hedres denne uken med en retrospektiv i Grimstad, lansering på DVD og på Filmarkivet.no.

DVD-samlingen «Ansikter – 11 kortfilmer av Anja Breien» er en unik samling med kortfilmer av en av våre fremste filmkunstnere, skriver Norsk filminstitutt i sin pressemelding. DVD-en lanseres 16. juni under Kortfilmfestivalen i Grimstad, der Breien også er viet en egen retrospektiv, i tillegg til å være representert med kortfilm i det norske hovedprogrammet.

Anja Breien er en av våre mest kjente internasjonale regissør, sier direktør Vigdis Lian i Norsk filminstitutt.
– Få er klar over at hun hele tiden, ved siden av spillefilmene sine, også har laget kortfilmer. Fra den første kortfilmen ”Vokse opp” (1967), til den siste ”Uten tittel – Sans tître” (2005), ser vi hennes tydelige fingeravtrykk som regissør, fortsetter Lian.

Anja Breien veksler mellom ulike genre som fiksjon og dokumentar, spillefilm og kortfilm. Hun har i 9 spillefilmer og 11 kortfilmer vist at hun er en av Norges fremste aktive filmregissører. Hun var første norske kvinne som tok regi-linjen på en filmskole. På Den franske filmskolen i Paris var hun eneste kvinne blant 19 mannlige regi-studenter, blant dem Theo Angelopoulos og Jean-Jaques Annaud. Breien var med på å innlede den «nye norske bølgen» i 1970, 10 -12 år etter den franske, med den sosialt kommenterende filmen «Voldtekt» og kortfilmen «17 mai – en film om ritualer».

Filmene som nå er samlet på DVD er hentet frem fra Norsk filminstitutts arkiv. Flere av filmene er fremfunnet og digitalt restaurert for utgivelsen. DVD-en inneholder en del ekstramateriale, blant annet en boklett med en kort biografi over Anja Breiens liv og verk.

Filmene er tilgjengelige i Norsk filminstitutts filmbutikk og de kan ses via nett på Filmarkivet.no fra 16. juni.

Titlene på DVDen og Filmarkivet.no er:
Vokse opp (basert på sagnet om Jostedalsrypa) – 1967
17.mai – en film om ritualer – 1969
Ansikter (om Edvard Munchs portrettmalerier til dikt lest av Claes Gill) – 1971
Murer rundt fengslet (dokumentar om innsattes kår i Norge) – 1972
Herbergistene (dokumentar om de husløse i Oslo) – 1973
Mine søsken, goddag (portrett av kunstneren Arne Bendik Sjur) – 1974
Gamle (dokumentar om eldres situasjon i Norge) – 1975
Fjellet (dokumentar og portrett av Anja Breiens far) – 1979
Solvorn (dokumentar om Anja Breiens bestemor og fotograf) – 1997
Å se en båt med seil (poetisk erindring om en seilbåt på et fjellvann, om tiden som går og verdier som endrer seg) – 2001
Uten tittel – Sans tître (helt ny kortfilm – premiere på Kortfilmfestivalen i hovedprogrammet der) – 2005

Anja Breien i alle kanaler

Anja Breien hedres denne uken med en retrospektiv i Grimstad, lansering på DVD og på Filmarkivet.no.

Anja Breien hedres denne uken med en retrospektiv i Grimstad, lansering på DVD og på Filmarkivet.no.

DVD-samlingen «Ansikter – 11 kortfilmer av Anja Breien» er en unik samling med kortfilmer av en av våre fremste filmkunstnere, skriver Norsk filminstitutt i sin pressemelding. DVD-en lanseres 16. juni under Kortfilmfestivalen i Grimstad, der Breien også er viet en egen retrospektiv, i tillegg til å være representert med kortfilm i det norske hovedprogrammet.

Anja Breien er en av våre mest kjente internasjonale regissør, sier direktør Vigdis Lian i Norsk filminstitutt.
– Få er klar over at hun hele tiden, ved siden av spillefilmene sine, også har laget kortfilmer. Fra den første kortfilmen ”Vokse opp” (1967), til den siste ”Uten tittel – Sans tître” (2005), ser vi hennes tydelige fingeravtrykk som regissør, fortsetter Lian.

Anja Breien veksler mellom ulike genre som fiksjon og dokumentar, spillefilm og kortfilm. Hun har i 9 spillefilmer og 11 kortfilmer vist at hun er en av Norges fremste aktive filmregissører. Hun var første norske kvinne som tok regi-linjen på en filmskole. På Den franske filmskolen i Paris var hun eneste kvinne blant 19 mannlige regi-studenter, blant dem Theo Angelopoulos og Jean-Jaques Annaud. Breien var med på å innlede den «nye norske bølgen» i 1970, 10 -12 år etter den franske, med den sosialt kommenterende filmen «Voldtekt» og kortfilmen «17 mai – en film om ritualer».

Filmene som nå er samlet på DVD er hentet frem fra Norsk filminstitutts arkiv. Flere av filmene er fremfunnet og digitalt restaurert for utgivelsen. DVD-en inneholder en del ekstramateriale, blant annet en boklett med en kort biografi over Anja Breiens liv og verk.

Filmene er tilgjengelige i Norsk filminstitutts filmbutikk og de kan ses via nett på Filmarkivet.no fra 16. juni.

Titlene på DVDen og Filmarkivet.no er:
Vokse opp (basert på sagnet om Jostedalsrypa) – 1967
17.mai – en film om ritualer – 1969
Ansikter (om Edvard Munchs portrettmalerier til dikt lest av Claes Gill) – 1971
Murer rundt fengslet (dokumentar om innsattes kår i Norge) – 1972
Herbergistene (dokumentar om de husløse i Oslo) – 1973
Mine søsken, goddag (portrett av kunstneren Arne Bendik Sjur) – 1974
Gamle (dokumentar om eldres situasjon i Norge) – 1975
Fjellet (dokumentar og portrett av Anja Breiens far) – 1979
Solvorn (dokumentar om Anja Breiens bestemor og fotograf) – 1997
Å se en båt med seil (poetisk erindring om en seilbåt på et fjellvann, om tiden som går og verdier som endrer seg) – 2001
Uten tittel – Sans tître (helt ny kortfilm – premiere på Kortfilmfestivalen i hovedprogrammet der) – 2005

MENY