Fantefilm kan få fantepris

Norske tatere har reagert kraftig på at filmprisen under filmfestivalen i Trondheim har fått navnet ”Fant”. Som en skjebnens ironi er «Tradra», dokumentarfilmen om overgrepene mot taterne, nominert i to kategorier.

Norske tatere har reagert kraftig på at filmprisen under filmfestivalen i Trondheim har fått navnet ”Fant”. Som en skjebnens ironi er «Tradra», dokumentarfilmen om overgrepene mot taterne, nominert i to kategorier.

Den nye filmprisen ”Fant” skal deles ut under filmfestivalen i Trondheim lørdag 16. april. Nominert i kategoriene beste regi og beste produksjon er Karoline Frogner og dokumentarfilmen ”Tradra – i går ble jeg tater”. Filmen tar opp taternes vanskelige kår i Norge opp gjennom historien. Derfor er det ikke uten ironi at Frogner nå konstaterer at hun er nominert.

– Da vi hørte det, var vår første tanke at vi er jo de eneste som kan få denne prisen. Det er i grunnen helt på sin plass at fanteprisen går til ”Tradra”, smiler regissør Karoline Frogner før hun blir alvorlig og fortsetter:
– For meg blir navnet ”Fant” umiddelbart negativt, når det er assosiert med filmen ”Fant” fra 1937. Det er en film som er klart rasistisk, på linje med de andre taterfilmene som ble laget i mellomkrigstiden der moralen er enkel: hvis fantene ikke blir gode kristne nordmenn, dør de i siste bilde. Men jeg forstår hvordan de tenker i Trondheim, de tenker at denne filmen er god, og den har jo mye bra rent filmatisk. En rasistisk film trenger ikke å være dårlig som film.

Frogner har forståelse for taternes holdning, men stiller seg ikke negativ til selve filmprisen av den grunn.

– Jeg skjønner godt at dette kan vekke sterke reaksjoner blant taterne, sier hun. – ”Fant” er fortsatt et svært negativt ladet ord for mange av dem, verre enn ordet ”tater”, som jeg da jeg lagde ”Tradra” ikke kunne bruke overfor dem. Men allerede i dag har dette uttrykket blitt mer stuereint, og taterne bruker det om seg selv. Nå heter det for eksempel Taternes Landsforening.

Frogner håper at det samme vil skje med ordet ”fant”; at ordet kan bli positivt ladet, også for dem det gjelder. Hun utfordrer festivalen i Trondheim til å ta grep om dette og utnytte reaksjonene positivt.

– Dette er en mulighet til å sette rasisme i norsk film opp på dagsorden, mener hun. – Her er det en del ting å gripe fatt i, og jeg foreslår for arrangørene å ha et seminar om dette i Trondheim. Rasisme i norsk film er vi ikke ferdig med, se bare på hvordan de mørke menneskene i ”Uno” blir framstilt som en gjeng endimensjonale, litt dumme voldsmenn.

Siste nytt: Ifølge Adresseavisen vurderer festivalledelsen nå å lete etter et nytt navn på filmprisen.

Filmfestivalen i Trondheim arrangeres for første gang 12. -17. april i år. Prisen ”Fant” deles ut i kategoriene beste regi, manus, foto, klipp, produksjon, hovedrolle og birolle, og det er medlemmene i de respektive fagforbundene som stemmer fram vinnerne.
”Tradra – i går ble jeg tater” lanseres på DVD under festivalen i Trondheim

Fantefilm kan få fantepris

Norske tatere har reagert kraftig på at filmprisen under filmfestivalen i Trondheim har fått navnet ”Fant”. Som en skjebnens ironi er «Tradra», dokumentarfilmen om overgrepene mot taterne, nominert i to kategorier.

Norske tatere har reagert kraftig på at filmprisen under filmfestivalen i Trondheim har fått navnet ”Fant”. Som en skjebnens ironi er «Tradra», dokumentarfilmen om overgrepene mot taterne, nominert i to kategorier.

Den nye filmprisen ”Fant” skal deles ut under filmfestivalen i Trondheim lørdag 16. april. Nominert i kategoriene beste regi og beste produksjon er Karoline Frogner og dokumentarfilmen ”Tradra – i går ble jeg tater”. Filmen tar opp taternes vanskelige kår i Norge opp gjennom historien. Derfor er det ikke uten ironi at Frogner nå konstaterer at hun er nominert.

– Da vi hørte det, var vår første tanke at vi er jo de eneste som kan få denne prisen. Det er i grunnen helt på sin plass at fanteprisen går til ”Tradra”, smiler regissør Karoline Frogner før hun blir alvorlig og fortsetter:
– For meg blir navnet ”Fant” umiddelbart negativt, når det er assosiert med filmen ”Fant” fra 1937. Det er en film som er klart rasistisk, på linje med de andre taterfilmene som ble laget i mellomkrigstiden der moralen er enkel: hvis fantene ikke blir gode kristne nordmenn, dør de i siste bilde. Men jeg forstår hvordan de tenker i Trondheim, de tenker at denne filmen er god, og den har jo mye bra rent filmatisk. En rasistisk film trenger ikke å være dårlig som film.

Frogner har forståelse for taternes holdning, men stiller seg ikke negativ til selve filmprisen av den grunn.

– Jeg skjønner godt at dette kan vekke sterke reaksjoner blant taterne, sier hun. – ”Fant” er fortsatt et svært negativt ladet ord for mange av dem, verre enn ordet ”tater”, som jeg da jeg lagde ”Tradra” ikke kunne bruke overfor dem. Men allerede i dag har dette uttrykket blitt mer stuereint, og taterne bruker det om seg selv. Nå heter det for eksempel Taternes Landsforening.

Frogner håper at det samme vil skje med ordet ”fant”; at ordet kan bli positivt ladet, også for dem det gjelder. Hun utfordrer festivalen i Trondheim til å ta grep om dette og utnytte reaksjonene positivt.

– Dette er en mulighet til å sette rasisme i norsk film opp på dagsorden, mener hun. – Her er det en del ting å gripe fatt i, og jeg foreslår for arrangørene å ha et seminar om dette i Trondheim. Rasisme i norsk film er vi ikke ferdig med, se bare på hvordan de mørke menneskene i ”Uno” blir framstilt som en gjeng endimensjonale, litt dumme voldsmenn.

Siste nytt: Ifølge Adresseavisen vurderer festivalledelsen nå å lete etter et nytt navn på filmprisen.

Filmfestivalen i Trondheim arrangeres for første gang 12. -17. april i år. Prisen ”Fant” deles ut i kategoriene beste regi, manus, foto, klipp, produksjon, hovedrolle og birolle, og det er medlemmene i de respektive fagforbundene som stemmer fram vinnerne.
”Tradra – i går ble jeg tater” lanseres på DVD under festivalen i Trondheim

MENY