Trondheim med bransjeprofil

Trondheim internasjonale filmfestival flesker til med en egen filmbransje-pris og en storstilt nasjonal pitche-konkurranse i midten av april. Og Bent Hamer får æren av å åpne festivalen med verdenspremieren på Factotum.

Trondheim internasjonale filmfestival flesker til med en egen filmbransje-pris og en storstilt nasjonal pitche-konkurranse i midten av april. Og Bent Hamer får æren av å åpne festivalen med verdenspremieren på Factotum.

Det er fra 12. til 17.april at Norges siste tilskudd på filmfestivalfronten ser dagens lys i Trondheim. Festivalen har fått navnet Kosmorama, etter en av byens første storkinoer, Kosmorama Theater, og festivalprogrammet gjenspeiler navnets perspektivrike betydning. Festivalen skal vise rundt 80 internasjonale, nasjonale og regionale filmer – som er satt sammen av en rekke kuratorer. Men aller først skal Bent Hamer (se foto) åpne festivalen med verdenspremiere på Factotum, med en rekke amerikanske stjerner i sentrale roller. Det som likevel gjør festivalen annerledes enn mange andre norske filmfestivaler, er et tydelig ønske om å framstå med en bransjeprofil. Som for å vise at man mener alvor, har Solvor Amdal og festivalen tatt initiativ til etableringen av en ny bransjepris.

– Det er en fagpris for fagforbundenes medlemmer, og derfor et supplement til Amanda i Haugesund, kan hun fortelle. – Det er filmarbeiderne selv som skal stemme fram en vinner innen hver kategori. Manusforfatterne kårer beste manus, fotografene beste foto, regissørene beste regi, og så videre. Avstemmingen vil skje ved at fagforbundenes medlemmer får tilgang til en egen avstemningsside på nettet. Vinnerne flys opp til prisutdelingen lørdag 16. april, får en fin pris, en bra fest og den heder og ære som følger med å ha blitt valgt som den beste av sine egne.

Alle filmer som gikk på kino fra 01. 01. til 31.12. 2004 er nominert, forteller Amdal. Dette gjelder både dokumentar og fiksjon. Prisen deles ut i 8 kategorier – beste regi, beste produksjon, beste manus, beste foto, beste klipp, beste hovedrolle (uavhengig av kjønn) og beste birolle (også uavhengig av kjønn). Beste film vil bli kåret lokalt av publikum i Midt-Norge i samarbeid med Adresseavisa.

Amdal og festivalen inviterer dessuten til en nasjonal pitche-konkurranse der vinneren får 100 000 kr i utviklingsstøtte. Konkurransen gjelder langfilmprosjekter, det vil si fiksjon eller dokumentar beregnet for kino-distribusjon. Manusforfatter og tidligere spillefilmkonsulent Erlend Loe vil plukke ut de 15 prosjektene som får delta. Prosjektet presenteres i et synopsis på ca én side.

– Vi går ut med en spesiell invitasjon til Filmskolen og filmskapere i startgropa, men konkurransen retter seg mot både nye og etablerte filmskapere. Du kan melde på prosjekt både som filmstudent, manusforfatter, regissør og produsent, forteller Amdal.

I fagjuryen, som de 15 prosjektene skal pitches for, sitter filmkonsulentene Erlend Loe, Karin Julsrud og Harry Guttormsen. Målet er at alle de 15 prosjektene, ikke bare vinneren, skal komme et skritt videre etter Trondheim. Påmeldingsskjema ligger på festivalens hjemmeside wwww.kosmorama.no (Søknadsfrist: 15.mars).

Det vil også bli arrangert en storstilt HD-workshop under festivalen, kan Amdal fortelle.

– Aldri har så mye HD-utstyr vært samlet i Norge, og det gode er at alt utstyr vil være tilgjengelig for uttesting av interesserte i bransjen. Dette er med andre ord ikke en vanlig teknologi-stand, her kan du ta med kamera ut og teste det i ulike lysforhold, du kan klippe materialet ditt etterpå og ta det med deg hjem. For de som ikke har tatt steget ut i HD-verden ennå er dette en utmerket mulighet til ta et dypdykk å finne «noe som passer for meg».

Festivalen skal også ha ”verdenspremiere” på Sonys siste digitale kinoprojektor som kan vise til det siste innen d-kino. Festivalens hjemmeside er operativ fra og med 17. februar: www.kosmorama.no

Trondheim med bransjeprofil

Trondheim internasjonale filmfestival flesker til med en egen filmbransje-pris og en storstilt nasjonal pitche-konkurranse i midten av april. Og Bent Hamer får æren av å åpne festivalen med verdenspremieren på Factotum.

Trondheim internasjonale filmfestival flesker til med en egen filmbransje-pris og en storstilt nasjonal pitche-konkurranse i midten av april. Og Bent Hamer får æren av å åpne festivalen med verdenspremieren på Factotum.

Det er fra 12. til 17.april at Norges siste tilskudd på filmfestivalfronten ser dagens lys i Trondheim. Festivalen har fått navnet Kosmorama, etter en av byens første storkinoer, Kosmorama Theater, og festivalprogrammet gjenspeiler navnets perspektivrike betydning. Festivalen skal vise rundt 80 internasjonale, nasjonale og regionale filmer – som er satt sammen av en rekke kuratorer. Men aller først skal Bent Hamer (se foto) åpne festivalen med verdenspremiere på Factotum, med en rekke amerikanske stjerner i sentrale roller. Det som likevel gjør festivalen annerledes enn mange andre norske filmfestivaler, er et tydelig ønske om å framstå med en bransjeprofil. Som for å vise at man mener alvor, har Solvor Amdal og festivalen tatt initiativ til etableringen av en ny bransjepris.

– Det er en fagpris for fagforbundenes medlemmer, og derfor et supplement til Amanda i Haugesund, kan hun fortelle. – Det er filmarbeiderne selv som skal stemme fram en vinner innen hver kategori. Manusforfatterne kårer beste manus, fotografene beste foto, regissørene beste regi, og så videre. Avstemmingen vil skje ved at fagforbundenes medlemmer får tilgang til en egen avstemningsside på nettet. Vinnerne flys opp til prisutdelingen lørdag 16. april, får en fin pris, en bra fest og den heder og ære som følger med å ha blitt valgt som den beste av sine egne.

Alle filmer som gikk på kino fra 01. 01. til 31.12. 2004 er nominert, forteller Amdal. Dette gjelder både dokumentar og fiksjon. Prisen deles ut i 8 kategorier – beste regi, beste produksjon, beste manus, beste foto, beste klipp, beste hovedrolle (uavhengig av kjønn) og beste birolle (også uavhengig av kjønn). Beste film vil bli kåret lokalt av publikum i Midt-Norge i samarbeid med Adresseavisa.

Amdal og festivalen inviterer dessuten til en nasjonal pitche-konkurranse der vinneren får 100 000 kr i utviklingsstøtte. Konkurransen gjelder langfilmprosjekter, det vil si fiksjon eller dokumentar beregnet for kino-distribusjon. Manusforfatter og tidligere spillefilmkonsulent Erlend Loe vil plukke ut de 15 prosjektene som får delta. Prosjektet presenteres i et synopsis på ca én side.

– Vi går ut med en spesiell invitasjon til Filmskolen og filmskapere i startgropa, men konkurransen retter seg mot både nye og etablerte filmskapere. Du kan melde på prosjekt både som filmstudent, manusforfatter, regissør og produsent, forteller Amdal.

I fagjuryen, som de 15 prosjektene skal pitches for, sitter filmkonsulentene Erlend Loe, Karin Julsrud og Harry Guttormsen. Målet er at alle de 15 prosjektene, ikke bare vinneren, skal komme et skritt videre etter Trondheim. Påmeldingsskjema ligger på festivalens hjemmeside wwww.kosmorama.no (Søknadsfrist: 15.mars).

Det vil også bli arrangert en storstilt HD-workshop under festivalen, kan Amdal fortelle.

– Aldri har så mye HD-utstyr vært samlet i Norge, og det gode er at alt utstyr vil være tilgjengelig for uttesting av interesserte i bransjen. Dette er med andre ord ikke en vanlig teknologi-stand, her kan du ta med kamera ut og teste det i ulike lysforhold, du kan klippe materialet ditt etterpå og ta det med deg hjem. For de som ikke har tatt steget ut i HD-verden ennå er dette en utmerket mulighet til ta et dypdykk å finne «noe som passer for meg».

Festivalen skal også ha ”verdenspremiere” på Sonys siste digitale kinoprojektor som kan vise til det siste innen d-kino. Festivalens hjemmeside er operativ fra og med 17. februar: www.kosmorama.no

MENY