Asphaug med comeback

Etter sin suksess som en av Sveriges fremste regissører av TV-krim er Martin Asphaug tilbake i norsk film med den premiereklare thrilleren Andreaskorset.

Etter sin suksess som en av Sveriges fremste regissører av TV-krim er Martin Asphaug tilbake i norsk film med den premiereklare thrilleren Andreaskorset.

Martin Asphaug regisserte En håndfull tid, Svampe og Giftige Løgner før han forsvant til Sverige. Der skulle han i løpet av 1990-tallet bli en sentral regissør av svensk kvalitetskrim på TV, og opplevde stor suksess med sine adaptasjoner av Håkan Nessers krimbøker (blant annet ”Det grovmaskede nettet” og ”Kvinnen med fødselsmerke”).

Andreaskorset markerer derfor et spennende og etterlengtet comeback i norsk langfilm-sammenheng for Asphaug. Under høstens første Blått Lerret-arrangement kunne Aspahug fortelle at det var den uvanlige kombinasjonen av humor og tragedie som tiltrakk ham ved historien som manusforfatter Eirik Ildahl har skrevet. Selv om han har laget mye tv-krim, var denne spesielle thrilleren en ny utfordring.

– Det er mye svart humor i filmen, og balansegangen mellom det tragiske og det absurde er fin. Jeg er blitt veldig fornøyd med hvordan filmen ser ut, mye takket være filmfotograf Phillip Øgaards foto. Filmen hadde et budsjett på 14 millioner, men den ser faktisk dyrere ut. Så det er jeg veldig fornøyd med.

Asphaug er travlere enn noen gang, og var i Oslo på befaring i forbindelse med sin første norske tv-krim – tv-serien ”Slangebæreren”, som er basert på Unni Lindells kjente roman. Asphaug synes det skjer mye spennende i norsk film og fjernsyn for tiden, og mener at den vitaliteten som Sveriges Televisjon opplevde på drama-fronten på 1990-tallet ikke gjør seg like gjeldende i dag.

– Det skjer ikke så mye i svensk tv-dramatikk nå for tiden. Men jeg er veldig glad for at jeg kom inn i svensk tv-produksjon i en svært spennende periode. Det var da Bille August lagde ”Ondskan”, og en rekke tv-serier som ”Skjærgårdsdoktoren” akkurat hadde startet. Det har betydd mye for meg.

Isteden har Asphaug kastet seg over svensk langfilm. Allerede i februar har han svensk premiere på Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen, som er en svensk-norsk produsert langfilm basert på Håkan Nessers svært populære roman. Den filmen er det stilt store forventninger til, både fra svenske Nesser-fans og Asphaug selv. Den norske bokversjonen vil bli lansert i Norge samtidig med den norske filmpremieren en gang neste år.

– Det er en film jeg er veldig spent på. Den representerer noe helt annet i mitt samarbeid med Nesser. I motsetning til Nessers andre krimbøker, som var veldig vanskelige å lage film av, så er Kim Novak en mer poetisk fortelling. Den er samtidig noe helt annet enn Andreaskorset.

Asphaug med comeback

Etter sin suksess som en av Sveriges fremste regissører av TV-krim er Martin Asphaug tilbake i norsk film med den premiereklare thrilleren Andreaskorset.

Etter sin suksess som en av Sveriges fremste regissører av TV-krim er Martin Asphaug tilbake i norsk film med den premiereklare thrilleren Andreaskorset.

Martin Asphaug regisserte En håndfull tid, Svampe og Giftige Løgner før han forsvant til Sverige. Der skulle han i løpet av 1990-tallet bli en sentral regissør av svensk kvalitetskrim på TV, og opplevde stor suksess med sine adaptasjoner av Håkan Nessers krimbøker (blant annet ”Det grovmaskede nettet” og ”Kvinnen med fødselsmerke”).

Andreaskorset markerer derfor et spennende og etterlengtet comeback i norsk langfilm-sammenheng for Asphaug. Under høstens første Blått Lerret-arrangement kunne Aspahug fortelle at det var den uvanlige kombinasjonen av humor og tragedie som tiltrakk ham ved historien som manusforfatter Eirik Ildahl har skrevet. Selv om han har laget mye tv-krim, var denne spesielle thrilleren en ny utfordring.

– Det er mye svart humor i filmen, og balansegangen mellom det tragiske og det absurde er fin. Jeg er blitt veldig fornøyd med hvordan filmen ser ut, mye takket være filmfotograf Phillip Øgaards foto. Filmen hadde et budsjett på 14 millioner, men den ser faktisk dyrere ut. Så det er jeg veldig fornøyd med.

Asphaug er travlere enn noen gang, og var i Oslo på befaring i forbindelse med sin første norske tv-krim – tv-serien ”Slangebæreren”, som er basert på Unni Lindells kjente roman. Asphaug synes det skjer mye spennende i norsk film og fjernsyn for tiden, og mener at den vitaliteten som Sveriges Televisjon opplevde på drama-fronten på 1990-tallet ikke gjør seg like gjeldende i dag.

– Det skjer ikke så mye i svensk tv-dramatikk nå for tiden. Men jeg er veldig glad for at jeg kom inn i svensk tv-produksjon i en svært spennende periode. Det var da Bille August lagde ”Ondskan”, og en rekke tv-serier som ”Skjærgårdsdoktoren” akkurat hadde startet. Det har betydd mye for meg.

Isteden har Asphaug kastet seg over svensk langfilm. Allerede i februar har han svensk premiere på Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen, som er en svensk-norsk produsert langfilm basert på Håkan Nessers svært populære roman. Den filmen er det stilt store forventninger til, både fra svenske Nesser-fans og Asphaug selv. Den norske bokversjonen vil bli lansert i Norge samtidig med den norske filmpremieren en gang neste år.

– Det er en film jeg er veldig spent på. Den representerer noe helt annet i mitt samarbeid med Nesser. I motsetning til Nessers andre krimbøker, som var veldig vanskelige å lage film av, så er Kim Novak en mer poetisk fortelling. Den er samtidig noe helt annet enn Andreaskorset.

MENY