Mellom billedkunsten og filmen

Vinneren av ”1 minutt av ditt liv”, Nicholas Provost, er en prisbelønt billedskaper som veksler mellom billedkunst og film. Med ”Oh Dear” ønsket han å utnytte kortformatets enkelhet.

Vinneren av ”1 minutt av ditt liv”, Nicholas Provost, er en prisbelønt billedskaper som veksler mellom billedkunst og film. Med ”Oh Dear” ønsket han å utnytte kortformatets enkelhet.

Det var opprinnelig Rotterdam Internasjonale filmfestival som i fjor kommisjonerte en kortfilm på ett minutt av en rekke filmskapere, deriblant Provost. Formålet var å kunne vise egne ”festivalfilmer” utenfor konkurranse. Det resulterte i en film som til slutt fant veien innom Rush Prints kortfilmkonkurranse ”1 minutt av ditt liv”, og som juryen falt pladask for. Juryen berømmer filmens uttrykksfulle enkelhet og mener den er ”en oppsiktsvekkende og formsikker kortfilm med barn i uvanlige roller”. Selv ble Provost tiltrukket av det korte formatet nettopp fordi han måtte gjøre noe enkelt.

– Min utfordring var å se om jeg kunne berøre publikum i løpet av det minuttet filmen varer. Jeg tenkte at det kunne være noe med barn, en slags fantasi som både er surrealistisk og veldig uskyldig. En forutsetning var selvsagt å gjøre det enkelt. Jeg bestemte meg for å skyte filmen på en Cocart-bane for barn. Der ble utfordringen at jeg måtte gjøre opptakene unna på et par timer.

Nicholas Provost tilbrakte et år i Norge som utvekslingsstudent for noen år tilbake, og siden har han pendlet mellom hjemlandet Belgia og Norge. Men etter en periode med stillstand i Norge, der ingen av filmprosjektene hans lot seg realisere, fant han ut at Belgia tross alt hadde flere muligheter å by på. De siste årene har Provost vekslet uanstrengt mellom film og billedkunst, og er blitt en prisbelønt kortfilmskaper. Hans siste film ‘Papillon d’amour’ (“Kjærlighetens Sommerfugl”) ble valgt ut til den internasjonale kortfilmkonkurransen på den prestisjetunge Sundance Film Festival, der den fikk hederlig omtale. Filmen ble plukket ut etter å ha vunnet en pris på Cinematexas Film Festival i Houston. ”Papillon d’amour” er en kunstfilm hvor Provost speiler noen fragmenter av Rashomon, en film av Akira Kurosawa. I filmen er ene halvdelen av bildet speilvendt av det andre, ifølge Provost, og skaper på den måten ”en ny audiovisuell erfaring hvor en kvinne imploderer til en sommerfugl på en hjerteskjærende måte”.

Provost kan også fortelle at han er netopp ferdig med en halvtimes fiksjonsfilm, filmet i Oslo for tre år siden. Han fikk aldri støtte til å lage den i Norge, men fikk gjort den ferdig i Belgia. Filmen handler om en flyktning fra Burkina Faso og hans møte med Norge.

Se Provost vinner film: Oh Dear

Oh Dear (høyoppløselig)

Oh Dear (lavoppløselig)

Nicolas Provost

Mellom billedkunsten og filmen

Vinneren av ”1 minutt av ditt liv”, Nicholas Provost, er en prisbelønt billedskaper som veksler mellom billedkunst og film. Med ”Oh Dear” ønsket han å utnytte kortformatets enkelhet.

Vinneren av ”1 minutt av ditt liv”, Nicholas Provost, er en prisbelønt billedskaper som veksler mellom billedkunst og film. Med ”Oh Dear” ønsket han å utnytte kortformatets enkelhet.

Det var opprinnelig Rotterdam Internasjonale filmfestival som i fjor kommisjonerte en kortfilm på ett minutt av en rekke filmskapere, deriblant Provost. Formålet var å kunne vise egne ”festivalfilmer” utenfor konkurranse. Det resulterte i en film som til slutt fant veien innom Rush Prints kortfilmkonkurranse ”1 minutt av ditt liv”, og som juryen falt pladask for. Juryen berømmer filmens uttrykksfulle enkelhet og mener den er ”en oppsiktsvekkende og formsikker kortfilm med barn i uvanlige roller”. Selv ble Provost tiltrukket av det korte formatet nettopp fordi han måtte gjøre noe enkelt.

– Min utfordring var å se om jeg kunne berøre publikum i løpet av det minuttet filmen varer. Jeg tenkte at det kunne være noe med barn, en slags fantasi som både er surrealistisk og veldig uskyldig. En forutsetning var selvsagt å gjøre det enkelt. Jeg bestemte meg for å skyte filmen på en Cocart-bane for barn. Der ble utfordringen at jeg måtte gjøre opptakene unna på et par timer.

Nicholas Provost tilbrakte et år i Norge som utvekslingsstudent for noen år tilbake, og siden har han pendlet mellom hjemlandet Belgia og Norge. Men etter en periode med stillstand i Norge, der ingen av filmprosjektene hans lot seg realisere, fant han ut at Belgia tross alt hadde flere muligheter å by på. De siste årene har Provost vekslet uanstrengt mellom film og billedkunst, og er blitt en prisbelønt kortfilmskaper. Hans siste film ‘Papillon d’amour’ (“Kjærlighetens Sommerfugl”) ble valgt ut til den internasjonale kortfilmkonkurransen på den prestisjetunge Sundance Film Festival, der den fikk hederlig omtale. Filmen ble plukket ut etter å ha vunnet en pris på Cinematexas Film Festival i Houston. ”Papillon d’amour” er en kunstfilm hvor Provost speiler noen fragmenter av Rashomon, en film av Akira Kurosawa. I filmen er ene halvdelen av bildet speilvendt av det andre, ifølge Provost, og skaper på den måten ”en ny audiovisuell erfaring hvor en kvinne imploderer til en sommerfugl på en hjerteskjærende måte”.

Provost kan også fortelle at han er netopp ferdig med en halvtimes fiksjonsfilm, filmet i Oslo for tre år siden. Han fikk aldri støtte til å lage den i Norge, men fikk gjort den ferdig i Belgia. Filmen handler om en flyktning fra Burkina Faso og hans møte med Norge.

Se Provost vinner film: Oh Dear

Oh Dear (høyoppløselig)

Oh Dear (lavoppløselig)

Nicolas Provost

MENY