Aslaugs metode

Aslaug Holms kameraflørt med mannskoret i Heftig og begeistret ga filmen en unik intimitet. Når hun nå retter kamera mot statsministerkandidat Jens Stoltenberg, er det på tide å spørre: Hva er hemmeligheten bak hennes metode?

Aslaug Holms kameraflørt med mannskoret i Heftig og begeistret ga filmen en unik intimitet. Når hun nå retter kamera mot statsministerkandidat Jens Stoltenberg, er det på tide å spørre: Hva er hemmeligheten bak hennes metode?

– Heftig og begeistret ble forløsende for mitt arbeid. Jeg ble sendt inn alene med et DV-kamera og målet var å komme så tett på mannfolka som mulig, forteller Aslaug Holm.

Å være alene ble dermed en del av en metode.

– Du kan ikke gjemme deg når du er alene. Det er ingen andre i staben du kan dekke deg bak, og på den måten sikrer du en likevekt mellom deg selv og den du filmer.

Hun bruker tid på å etablere tillit, og kommunikasjonen forsterkes ved at hun alltid holder øyekontakt med de hun filmer.

– Først når personen jeg filmer er opptatt av å fortelle, eller er inne i sin situasjon, titter jeg diskret i kameraet og sjekker at vinkelen er riktig, forklarer hun.

HARMONI MED HELHETEN

Aslaug Holm startet Fenris Film i 1992 sammen med de tidligere studiekameratene Tore Buvarp og Per-Børre Kiserud. Dokumentarfilmene deres er gjerne karakterdrevne. Som Men i himmelen får jeg vinger (1994), en surrealistisk reise gjennom Oslo sammen med en eksentrisk dame. Aslaug fulgte tett på dama sammen med de to andre i filmteamet, Maria Konow Lund og Benedicte Orvung. De var der for å fange opp damas egenartede måte å se verden på. Da filmen ble vist på Nordisk Panorama på Island ble den trukket frem for sin ”beckettske” måte å skildre det hverdagslige på.

Også i Heftig og begeistret jobbet hun ut fra tanken om å få folk til å fremstå som karakterskuespillere i sin egen hverdag. Hun var fokusert på å finne de menneskelige følelsene. Følelser som oppstår ved at disse mannfolka opplever det virkelig store når de synger sammen. Mens de på den andre siden er ganske små hver for seg.

Aslaug Holm og Knut Erik Jensen jobbet bevisst med denne kontrasten mellom samhold og sårbarhet. Bildene av moloen er et godt eksempel. Den består av mange steiner som holder vær og hav ute, noe én enkelt stein ikke duger til. Og det bringer oss over på selve kjernen i hennes arbeidsmetode: Alle valg knyttet til foto og klipp skal harmonere med filmens helhet.

– For å få alle brikkene i filmuniverset til å passe, må jeg være tro mot filmens visjon. Jeg starter med å finne filmens overordnede tanke og velger hvert enkelt bilde og klipp ut fra denne. På samme måte som mursteinene skal passe inn i huset du bygger.

Vil du lese hele saken?

Tegnabonnement og få bladet tilsendt i posten.

Aslaugs metode

Aslaug Holms kameraflørt med mannskoret i Heftig og begeistret ga filmen en unik intimitet. Når hun nå retter kamera mot statsministerkandidat Jens Stoltenberg, er det på tide å spørre: Hva er hemmeligheten bak hennes metode?

Aslaug Holms kameraflørt med mannskoret i Heftig og begeistret ga filmen en unik intimitet. Når hun nå retter kamera mot statsministerkandidat Jens Stoltenberg, er det på tide å spørre: Hva er hemmeligheten bak hennes metode?

– Heftig og begeistret ble forløsende for mitt arbeid. Jeg ble sendt inn alene med et DV-kamera og målet var å komme så tett på mannfolka som mulig, forteller Aslaug Holm.

Å være alene ble dermed en del av en metode.

– Du kan ikke gjemme deg når du er alene. Det er ingen andre i staben du kan dekke deg bak, og på den måten sikrer du en likevekt mellom deg selv og den du filmer.

Hun bruker tid på å etablere tillit, og kommunikasjonen forsterkes ved at hun alltid holder øyekontakt med de hun filmer.

– Først når personen jeg filmer er opptatt av å fortelle, eller er inne i sin situasjon, titter jeg diskret i kameraet og sjekker at vinkelen er riktig, forklarer hun.

HARMONI MED HELHETEN

Aslaug Holm startet Fenris Film i 1992 sammen med de tidligere studiekameratene Tore Buvarp og Per-Børre Kiserud. Dokumentarfilmene deres er gjerne karakterdrevne. Som Men i himmelen får jeg vinger (1994), en surrealistisk reise gjennom Oslo sammen med en eksentrisk dame. Aslaug fulgte tett på dama sammen med de to andre i filmteamet, Maria Konow Lund og Benedicte Orvung. De var der for å fange opp damas egenartede måte å se verden på. Da filmen ble vist på Nordisk Panorama på Island ble den trukket frem for sin ”beckettske” måte å skildre det hverdagslige på.

Også i Heftig og begeistret jobbet hun ut fra tanken om å få folk til å fremstå som karakterskuespillere i sin egen hverdag. Hun var fokusert på å finne de menneskelige følelsene. Følelser som oppstår ved at disse mannfolka opplever det virkelig store når de synger sammen. Mens de på den andre siden er ganske små hver for seg.

Aslaug Holm og Knut Erik Jensen jobbet bevisst med denne kontrasten mellom samhold og sårbarhet. Bildene av moloen er et godt eksempel. Den består av mange steiner som holder vær og hav ute, noe én enkelt stein ikke duger til. Og det bringer oss over på selve kjernen i hennes arbeidsmetode: Alle valg knyttet til foto og klipp skal harmonere med filmens helhet.

– For å få alle brikkene i filmuniverset til å passe, må jeg være tro mot filmens visjon. Jeg starter med å finne filmens overordnede tanke og velger hvert enkelt bilde og klipp ut fra denne. På samme måte som mursteinene skal passe inn i huset du bygger.

Vil du lese hele saken?

Tegnabonnement og få bladet tilsendt i posten.

MENY