Vi kårer tidenes norske filmdiva!

Vi vet at det både er frekt og udemokratisk: Men til åpningen av foto-utstillingen med norske filmdivaer på Filmens Hus denne uken skal Rush Print kåre «tidenes norske filmdiva».

Vi vet at det både er frekt og udemokratisk: Men til åpningen av foto-utstillingen med norske filmdivaer på Filmens Hus denne uken skal Rush Print kåre «tidenes norske filmdiva».

Det er blitt sagt at norsk film er for liten til å kunne avle fram vaskeekte divaer. Men det er selvsagt bare tull. I spennet mellom norsk film, tv og teater har det vokst fram en rekke kvinnelige skuespillere som aspirerer til denne opphøyde rollen. Derfor har vi i Rush Print bestemt oss for å kåre ”tidenes norske filmdiva”.

Wenche Foss og Ingrid Vardund er selvsagte kandidater. Men også en rekke andre skuespillerinner må kunne sies å være spennende utfordrere, som Inger Marie Andersen og Sossen Krogh – for å nevne noen.

Som diva-kurator Kojan ved NFI så riktig påpekte overfor Dagbladet Magasinet, har diva-begrepet fått en negativ klang i Norge. Mange har forbundet det med ”primadonna” (også det et misforstått begrep), mens det i virkeligheten symboliserer noe guddommelig og opphøyd. En virkelig filmdiva må kunne gi oss en utenomjordisk opplevelse på lerretet – ikke nødvendigvis gjennom sin virkelige person. Men det er likevel en sammenheng mellom en divas framtoning på lerretet og utenfor. Når moderne skuespillerinner anstrenger seg for å framstå som så alminnelige som mulig utenfor lerretet, harmonerer det dårlig med diva-rollen og svekker selvsagt deres kandidatur til denne konkurransen.

Vi velger å se bort fra de utvandrede og norskættede Hollywood-divaene fordi de fleste vokste opp i Amerika og ingen av dem spilte noen gang i en norsk film. Men det er da nok å ta av blant våre mer hjemmevante divaer!

”Tidenes norske filmdiva” vil bli avduket på Filmens Hus, onsdag klokka 17.30, under åpningen av utstillingen i Filmgalleriet.

For kontakt/påmelding: 22 47 45 40/ 958 51 235,

e-post: [email protected]

Vi kårer tidenes norske filmdiva!

Vi vet at det både er frekt og udemokratisk: Men til åpningen av foto-utstillingen med norske filmdivaer på Filmens Hus denne uken skal Rush Print kåre «tidenes norske filmdiva».

Vi vet at det både er frekt og udemokratisk: Men til åpningen av foto-utstillingen med norske filmdivaer på Filmens Hus denne uken skal Rush Print kåre «tidenes norske filmdiva».

Det er blitt sagt at norsk film er for liten til å kunne avle fram vaskeekte divaer. Men det er selvsagt bare tull. I spennet mellom norsk film, tv og teater har det vokst fram en rekke kvinnelige skuespillere som aspirerer til denne opphøyde rollen. Derfor har vi i Rush Print bestemt oss for å kåre ”tidenes norske filmdiva”.

Wenche Foss og Ingrid Vardund er selvsagte kandidater. Men også en rekke andre skuespillerinner må kunne sies å være spennende utfordrere, som Inger Marie Andersen og Sossen Krogh – for å nevne noen.

Som diva-kurator Kojan ved NFI så riktig påpekte overfor Dagbladet Magasinet, har diva-begrepet fått en negativ klang i Norge. Mange har forbundet det med ”primadonna” (også det et misforstått begrep), mens det i virkeligheten symboliserer noe guddommelig og opphøyd. En virkelig filmdiva må kunne gi oss en utenomjordisk opplevelse på lerretet – ikke nødvendigvis gjennom sin virkelige person. Men det er likevel en sammenheng mellom en divas framtoning på lerretet og utenfor. Når moderne skuespillerinner anstrenger seg for å framstå som så alminnelige som mulig utenfor lerretet, harmonerer det dårlig med diva-rollen og svekker selvsagt deres kandidatur til denne konkurransen.

Vi velger å se bort fra de utvandrede og norskættede Hollywood-divaene fordi de fleste vokste opp i Amerika og ingen av dem spilte noen gang i en norsk film. Men det er da nok å ta av blant våre mer hjemmevante divaer!

”Tidenes norske filmdiva” vil bli avduket på Filmens Hus, onsdag klokka 17.30, under åpningen av utstillingen i Filmgalleriet.

For kontakt/påmelding: 22 47 45 40/ 958 51 235,

e-post: [email protected]

MENY