Motlys 20 år

Produksjonsselskapet Motlys fyller 20 år og ble nylig tildelt Carlmar-prisen. Hva mener bransjen selv om jubilanten?

Produksjonsselskapet Motlys fyller 20 år og ble nylig tildelt Carlmar-prisen. Hva mener bransjen selv om jubilanten?

”Alt som ikke er tolv på dusinet, det er oss”, sier Motlys om seg selv på nettsidene sine. Ifølge Tom G. Eilertsen, direktør i Produsentforeningen, er nettopp integritet et sentralt stikkord for jubilanten.

– Motlys har alltid vært veldig modige, sier han. – De har hatt en evne de siste årene til å fange opp strømninger i tiden som har vært utenfor mainstream.

Sigve Endresen (foto) etablerte Motlys i 1983 i Oslo, og fikk med seg Ørjan Karlsen som medeier i 1997. I dag er selskapet blant landets og Nordens ledende innen filmproduksjon. Motlys er særlig kjent for sine dokumentarfilmer, og har produsert filmer som For harde livet, Store gutter gråter ikke, Leve blant løver og Vektløs, som alle har vært vist på kino.

De senere årene har selskapet også begynt å produsere spillefilm, blant annet Misery Harbour, Øyenstikker, Folk flest bor i Kina og Himmelfall.

– Motlys begynte som et lite og robust selskap, forteller Eilertsen. – Nå framstår de med et mer kult image. Det er mye takket være Motlys og Sigve Endresen at det norske kinopublikummet har fått et så positivt forhold til dokumentarfilm på kino.

Nina Grünfeld, leder for Norske filmregissører, mener også at Motlys har vært særlig viktig for dokumentarfilmen. – Sigve Endresen har hatt stor suksess med å få dokumentarer opp på kino, og har gjort Norge til et dokumentar-land. Dessuten har selskapet hans vært en pioner i bruken av EU-midler, sier hun og oppmuntrer Motlys til å fortsette med å fortelle viktige og samtidsorienterte historier.

Begge de to nevnte faktorene, integriteten og suksessen med å nå ut til publikum, ble vektlagt da Motlys fikk den første Edith Carlmar-prisen på filmballet fredag 12. desember.

Prisen gikk ifølge juryen til ” en filmskaper som gjennom sitt kunstneriske virke har utmerket seg ved sterk integritet og stor vilje og evne til å kommunisere med sitt publikum”.

Motlys 20 år

Produksjonsselskapet Motlys fyller 20 år og ble nylig tildelt Carlmar-prisen. Hva mener bransjen selv om jubilanten?

Produksjonsselskapet Motlys fyller 20 år og ble nylig tildelt Carlmar-prisen. Hva mener bransjen selv om jubilanten?

”Alt som ikke er tolv på dusinet, det er oss”, sier Motlys om seg selv på nettsidene sine. Ifølge Tom G. Eilertsen, direktør i Produsentforeningen, er nettopp integritet et sentralt stikkord for jubilanten.

– Motlys har alltid vært veldig modige, sier han. – De har hatt en evne de siste årene til å fange opp strømninger i tiden som har vært utenfor mainstream.

Sigve Endresen (foto) etablerte Motlys i 1983 i Oslo, og fikk med seg Ørjan Karlsen som medeier i 1997. I dag er selskapet blant landets og Nordens ledende innen filmproduksjon. Motlys er særlig kjent for sine dokumentarfilmer, og har produsert filmer som For harde livet, Store gutter gråter ikke, Leve blant løver og Vektløs, som alle har vært vist på kino.

De senere årene har selskapet også begynt å produsere spillefilm, blant annet Misery Harbour, Øyenstikker, Folk flest bor i Kina og Himmelfall.

– Motlys begynte som et lite og robust selskap, forteller Eilertsen. – Nå framstår de med et mer kult image. Det er mye takket være Motlys og Sigve Endresen at det norske kinopublikummet har fått et så positivt forhold til dokumentarfilm på kino.

Nina Grünfeld, leder for Norske filmregissører, mener også at Motlys har vært særlig viktig for dokumentarfilmen. – Sigve Endresen har hatt stor suksess med å få dokumentarer opp på kino, og har gjort Norge til et dokumentar-land. Dessuten har selskapet hans vært en pioner i bruken av EU-midler, sier hun og oppmuntrer Motlys til å fortsette med å fortelle viktige og samtidsorienterte historier.

Begge de to nevnte faktorene, integriteten og suksessen med å nå ut til publikum, ble vektlagt da Motlys fikk den første Edith Carlmar-prisen på filmballet fredag 12. desember.

Prisen gikk ifølge juryen til ” en filmskaper som gjennom sitt kunstneriske virke har utmerket seg ved sterk integritet og stor vilje og evne til å kommunisere med sitt publikum”.

MENY