Medem trues med sensur

Sex og Lucia-regissør Julio Medem blir nå truet med sensur av spanske myndigheter fordi han oppfordrer til dialog med ETA i sine nye dokumentarfilm.

Sex og Lucia-regissør Julio Medem blir nå truet med sensur av spanske myndigheter fordi han oppfordrer til dialog med ETA i sine nye dokumentarfilm.

Den såkalte krigen mot terroren i en rekke europeiske land stod nylig i fare for å kreve et nytt offer. For da den baskisk-fødte filmskaperen Julio Medem viste sin siste film på film festivalen i San Sebastian 21.september, skjedde det på tross av massivt press fra spanske myndigheter for å få visningen stanset. Årsaken er at Medem i filmen oppfordrer myndigheter til å gjenåpne dialogen med baskiske ekstremister – i motsetning til den harde linjen han mener så langt bare har resultert i død og fordervelse.

”Den baskiske ballen” (direkte oversatt) fikk en fem minutters stående ovasjon under premieren i den baskiske byen San Sebastian – en mottakelse som stod i slående kontrast til de voldsomme angrepene den ble utsatt for fra myndighetene i forkant av visningen.

Forsøkene fra blant annet kulturminister Pilar del Castillo på å stanse filmen har imidlertid ført til at svært mange spanjoler har støttet opp om Medem – da de anser sensurframstøtet for å representere et gufs fra en fortid spanjolene ikke ønsker seg tilbake til. Eller som borgermesteren i San Sebastian formulerte det: ”Det er én ting å kritisere en film, men noe helt annet å gjøre alt som står i din makt for å få stanset den”.

Det var den nåværende regjeringen under Jose Maria Aznar som besluttet å kriminalisere den baskiske separatistbevegelsen ETAs politiske ving, Batasuna, og nedla forbud for en rekke kulturelle institusjoner som man mente samarbeidet med Batasuna.

De fleste utenlandske kommentatorer har vanskelig for å forstå hvorfor spanske myndigheter nå også vil forby Medems film. For verken ETA eller Batasuna kommer fra filmen med noen ære i behold. Medem har snakket med et søttitalls baskiske politikere, intelektuelle – og ikke minst: ofre for den politiske volden – og lar dem i filmen fremlegge sine synspunkter på ETA og volden som utøves fra begge sider. Myndighetene var invitert til å delta i filmen, men ville ikke ha noen befatning med den.

Samtidig ble en annen film vist på festivalen som også åpner gamle sår i den langvarige konflikten. The Galindez Mystery handler om hvordan CIA angivelig samarbeidet med Franco-regimet om å kidnappe og torturere den baskiske lederen Jesus Galindez som levde i eksil i USA etter den spanske borgerkrigen. Hovedrollen spilles av Harvey Keitel.

Medem trues med sensur

Sex og Lucia-regissør Julio Medem blir nå truet med sensur av spanske myndigheter fordi han oppfordrer til dialog med ETA i sine nye dokumentarfilm.

Sex og Lucia-regissør Julio Medem blir nå truet med sensur av spanske myndigheter fordi han oppfordrer til dialog med ETA i sine nye dokumentarfilm.

Den såkalte krigen mot terroren i en rekke europeiske land stod nylig i fare for å kreve et nytt offer. For da den baskisk-fødte filmskaperen Julio Medem viste sin siste film på film festivalen i San Sebastian 21.september, skjedde det på tross av massivt press fra spanske myndigheter for å få visningen stanset. Årsaken er at Medem i filmen oppfordrer myndigheter til å gjenåpne dialogen med baskiske ekstremister – i motsetning til den harde linjen han mener så langt bare har resultert i død og fordervelse.

”Den baskiske ballen” (direkte oversatt) fikk en fem minutters stående ovasjon under premieren i den baskiske byen San Sebastian – en mottakelse som stod i slående kontrast til de voldsomme angrepene den ble utsatt for fra myndighetene i forkant av visningen.

Forsøkene fra blant annet kulturminister Pilar del Castillo på å stanse filmen har imidlertid ført til at svært mange spanjoler har støttet opp om Medem – da de anser sensurframstøtet for å representere et gufs fra en fortid spanjolene ikke ønsker seg tilbake til. Eller som borgermesteren i San Sebastian formulerte det: ”Det er én ting å kritisere en film, men noe helt annet å gjøre alt som står i din makt for å få stanset den”.

Det var den nåværende regjeringen under Jose Maria Aznar som besluttet å kriminalisere den baskiske separatistbevegelsen ETAs politiske ving, Batasuna, og nedla forbud for en rekke kulturelle institusjoner som man mente samarbeidet med Batasuna.

De fleste utenlandske kommentatorer har vanskelig for å forstå hvorfor spanske myndigheter nå også vil forby Medems film. For verken ETA eller Batasuna kommer fra filmen med noen ære i behold. Medem har snakket med et søttitalls baskiske politikere, intelektuelle – og ikke minst: ofre for den politiske volden – og lar dem i filmen fremlegge sine synspunkter på ETA og volden som utøves fra begge sider. Myndighetene var invitert til å delta i filmen, men ville ikke ha noen befatning med den.

Samtidig ble en annen film vist på festivalen som også åpner gamle sår i den langvarige konflikten. The Galindez Mystery handler om hvordan CIA angivelig samarbeidet med Franco-regimet om å kidnappe og torturere den baskiske lederen Jesus Galindez som levde i eksil i USA etter den spanske borgerkrigen. Hovedrollen spilles av Harvey Keitel.

MENY