SARS verre enn krigen

11.september 2001 vanskeliggjorde finansieringen av A Beautiful Country. Men skulle filmen blitt finansiert i dag, hadde SARS-epidemien skapt større problemer enn krigen i Irak, hevder filmens produsent Thomas Backström.

11.september 2001 vanskeliggjorde finansieringen av A Beautiful Country. Men skulle filmen blitt finansiert i dag, hadde SARS-epidemien skapt større problemer enn krigen i Irak, hevder filmens produsent Thomas Backström.

For et år siden uttalte produsentene Tomas Beckström og Petter Borgli i Dinamo Story til Rush Print at de fikk store problemer med å finansiere Hans Petter Molands (se foto) nye prosjekt etter terroraksjonen 11. september. The beautiful country har et budsjett på 5 millioner dollar. Backström mener konjunkturene har tatt seg noe opp siden den gang, men hevder det fortsatt er like vanskelig for independent-filmer å skaffe finansiering etter krigen i Irak.

­- Penger som investeres i film er overskuddslikviditet, og årsaken til at denne typen penger har forsvunnet er flere: På ene siden 11.september og den usikre verdenspolitiske situasjonen som fulgte med krig i Afghanistan og Irak. Men også nedgangen i IT-bransjen før det har hatt betydning for pengestrømmen, det samme har krisen i en rekke europeiske TV-kanaler som finansierer film.

Backström mener likevel at pilene nå begynner å peke oppover igjen, etter at krigen i Irak er over.

– Etter krigen har børser over hele verden gått opp. Det har å gjøre med at man er mindre usikre på hva som skal komme rundt neste korsvei, sier han.

Men hvordan ville situasjonen vært for A Beautiful Country hvis filmen skulle blitt finansiert i dag?

– Vi hadde kanskje greid det, for nå er situasjonen nærmere slik den var da vi i fjor klarte å skaffe det meste av pengene, sier han. – For et halvt år siden, i oktober/november, ville vi derimot fått større problemer. Dessuten ville den dødelige lungesykdommen SARS, som har rammet Kina og Vietnam, gjort ting vanskeligere for oss med hensyn til forsikringer, sier han. Grunnen til dette er at deler av innspillingen var lagt til disse områdene.

A Beautiful Country klippes i disse dager og kommer på kino til vinteren.

SARS verre enn krigen

11.september 2001 vanskeliggjorde finansieringen av A Beautiful Country. Men skulle filmen blitt finansiert i dag, hadde SARS-epidemien skapt større problemer enn krigen i Irak, hevder filmens produsent Thomas Backström.

11.september 2001 vanskeliggjorde finansieringen av A Beautiful Country. Men skulle filmen blitt finansiert i dag, hadde SARS-epidemien skapt større problemer enn krigen i Irak, hevder filmens produsent Thomas Backström.

For et år siden uttalte produsentene Tomas Beckström og Petter Borgli i Dinamo Story til Rush Print at de fikk store problemer med å finansiere Hans Petter Molands (se foto) nye prosjekt etter terroraksjonen 11. september. The beautiful country har et budsjett på 5 millioner dollar. Backström mener konjunkturene har tatt seg noe opp siden den gang, men hevder det fortsatt er like vanskelig for independent-filmer å skaffe finansiering etter krigen i Irak.

­- Penger som investeres i film er overskuddslikviditet, og årsaken til at denne typen penger har forsvunnet er flere: På ene siden 11.september og den usikre verdenspolitiske situasjonen som fulgte med krig i Afghanistan og Irak. Men også nedgangen i IT-bransjen før det har hatt betydning for pengestrømmen, det samme har krisen i en rekke europeiske TV-kanaler som finansierer film.

Backström mener likevel at pilene nå begynner å peke oppover igjen, etter at krigen i Irak er over.

– Etter krigen har børser over hele verden gått opp. Det har å gjøre med at man er mindre usikre på hva som skal komme rundt neste korsvei, sier han.

Men hvordan ville situasjonen vært for A Beautiful Country hvis filmen skulle blitt finansiert i dag?

– Vi hadde kanskje greid det, for nå er situasjonen nærmere slik den var da vi i fjor klarte å skaffe det meste av pengene, sier han. – For et halvt år siden, i oktober/november, ville vi derimot fått større problemer. Dessuten ville den dødelige lungesykdommen SARS, som har rammet Kina og Vietnam, gjort ting vanskeligere for oss med hensyn til forsikringer, sier han. Grunnen til dette er at deler av innspillingen var lagt til disse områdene.

A Beautiful Country klippes i disse dager og kommer på kino til vinteren.

MENY