– Sjangerfilm viktig

Flere sjangerfilmer vil berike norsk film, mener skribent og sjanger-ekspert Atle Boysen. Han støtter langfilmkonsulent Karin Julsrud som har etterlyst nettopp flere sjangerfilmer.

Flere sjangerfilmer vil berike norsk film, mener skribent og sjanger-ekspert Atle Boysen. Han støtter langfilmkonsulent Karin Julsrud som har etterlyst nettopp flere sjangerfilmer.

– Mitt syn er at sjangerfilm er en viktig del av en filmindustri, enten denne er stor eller liten, sier Atle Boysen. – Der utvikler man filmspråket og teknologien, og kan være en viktig innfallsport for debutanter. Når vi alle beundrer 1950- og 60-tallets italienske kunstfilmer og auteurer, glemmer vi at deres filmer ble støttet opp av sjangerfilmer. Mange kjente fotografer i italiensk film har for eksempel vært aspiranter i italiensk skrekkfilm og andre spekulasjons-eposer. Man har en frihet innen såkalt lavbudsjettstrash, og denne friheten er viktig for gryende manusforfattere og regissører og alle teknikere.

Sjanger er helt uavhengige av landegrenser, mener Boysen, og mener det er en myte at amerikanerne fikser det best,

– Det er da fullt mulig å lage norske sjangerfilmer. Rent naturmessig er det utrolig mye man kan gjøre. Vi har eventyr, mytologi og vikinger, og dette kan man bruke. Man kan lage historiske filmer, men også ren fantasi og spenningsfilmer av ymse slag.

Veiviseren er jo kroneksempelet på hvordan man kan formidle en kultur via en sjangerfilm. Filmen ble ekstremt populær i Frankrike, noe som resulterte i en tegneserie med samisk gutt som helt. Dette må sies å være effektiv kulturformidling på et eller annet plan. Veiviseren var ganske dyr, men tilsvarende kan nok gjøres med ganske minimale budsjetter.

Hvis vi lager mer sjangerfilm, blir det større variasjon i tilbudet, mener Boysen.

Det vil igjen skaper mer interesse hos publikum.

– Men da må vi ikke løpe ut og lage realistisk krim. Da kommer vi ikke så veldig mye lenger. Vi har laget en del krim med varierende hell her i landet, men sjanger er så mye, mye mer.

– Sjangerfilm viktig

Flere sjangerfilmer vil berike norsk film, mener skribent og sjanger-ekspert Atle Boysen. Han støtter langfilmkonsulent Karin Julsrud som har etterlyst nettopp flere sjangerfilmer.

Flere sjangerfilmer vil berike norsk film, mener skribent og sjanger-ekspert Atle Boysen. Han støtter langfilmkonsulent Karin Julsrud som har etterlyst nettopp flere sjangerfilmer.

– Mitt syn er at sjangerfilm er en viktig del av en filmindustri, enten denne er stor eller liten, sier Atle Boysen. – Der utvikler man filmspråket og teknologien, og kan være en viktig innfallsport for debutanter. Når vi alle beundrer 1950- og 60-tallets italienske kunstfilmer og auteurer, glemmer vi at deres filmer ble støttet opp av sjangerfilmer. Mange kjente fotografer i italiensk film har for eksempel vært aspiranter i italiensk skrekkfilm og andre spekulasjons-eposer. Man har en frihet innen såkalt lavbudsjettstrash, og denne friheten er viktig for gryende manusforfattere og regissører og alle teknikere.

Sjanger er helt uavhengige av landegrenser, mener Boysen, og mener det er en myte at amerikanerne fikser det best,

– Det er da fullt mulig å lage norske sjangerfilmer. Rent naturmessig er det utrolig mye man kan gjøre. Vi har eventyr, mytologi og vikinger, og dette kan man bruke. Man kan lage historiske filmer, men også ren fantasi og spenningsfilmer av ymse slag.

Veiviseren er jo kroneksempelet på hvordan man kan formidle en kultur via en sjangerfilm. Filmen ble ekstremt populær i Frankrike, noe som resulterte i en tegneserie med samisk gutt som helt. Dette må sies å være effektiv kulturformidling på et eller annet plan. Veiviseren var ganske dyr, men tilsvarende kan nok gjøres med ganske minimale budsjetter.

Hvis vi lager mer sjangerfilm, blir det større variasjon i tilbudet, mener Boysen.

Det vil igjen skaper mer interesse hos publikum.

– Men da må vi ikke løpe ut og lage realistisk krim. Da kommer vi ikke så veldig mye lenger. Vi har laget en del krim med varierende hell her i landet, men sjanger er så mye, mye mer.

MENY