Utdaterte Oscar-regler?

Reglene for påmelding av filmer til Oscar-kategorien ”beste utenlandske film” har av mange blitt oppfattet som noe uklare. Det har svenskenes kandidat, Lukas Moodyssons Lilja 4-ever, fått merke. Årsaken er at filmen hovedsaklig er innspilt på russisk, og bør i henhold til Oscar-juryens regler meldes på som Russlands kandidat. I reglene står det at en…

Reglene for påmelding av filmer til Oscar-kategorien ”beste utenlandske film” har av mange blitt oppfattet som noe uklare. Det har svenskenes kandidat, Lukas Moodyssons Lilja 4-ever, fått merke. Årsaken er at filmen hovedsaklig er innspilt på russisk, og bør i henhold til Oscar-juryens regler meldes på som Russlands kandidat.

I reglene står det at en films dialog i hovedsak må foregå på søkerlandets språk, bortsett fra når historien krever et annet ikke-engelsk språk. Moodyssons film krever nettopp det, men møter problemer fordi de eneste svenskspråklige innslagene man hører er i bakgrunnen.

Oscar-akademiets regelverk har fått utenlandsavdelingen i Svensk Filminstitutt til å reagere. Til Screen hevder Staffan Grönberg i SFI at kriteriene strider mot dagens produksjonskultur som beveger seg uanstrengt mellom landegrenser.

-Den globaliserte moderne filmen består av så mange medfinansiører at språket ikke burde være så viktig. Det er heller andre kriterier, som nasjonaliteten til regissøren, produsenten og manusforfatteren, som burde spille en avgjørende rolle, mener han.

Det er i løpet av november at filmene skal vurderes av en komité som er underordnet Akademiet. Lilja 4-ever er ikke den eneste filmen som kan få problemer med regelverket.

Det forventes at også den britiske filmen The Warrior vil gi komiteen hodebry, siden den i hovedsak er spilt inn på hindu. Men ifølge Screen er det britiske filmteamet bak filmen mer åpne for å melde seg på med en annen nasjonalitet, enn hva Moodysson og hans filmteam synes å være.

Utdaterte Oscar-regler?

Reglene for påmelding av filmer til Oscar-kategorien ”beste utenlandske film” har av mange blitt oppfattet som noe uklare. Det har svenskenes kandidat, Lukas Moodyssons Lilja 4-ever, fått merke. Årsaken er at filmen hovedsaklig er innspilt på russisk, og bør i henhold til Oscar-juryens regler meldes på som Russlands kandidat. I reglene står det at en…

Reglene for påmelding av filmer til Oscar-kategorien ”beste utenlandske film” har av mange blitt oppfattet som noe uklare. Det har svenskenes kandidat, Lukas Moodyssons Lilja 4-ever, fått merke. Årsaken er at filmen hovedsaklig er innspilt på russisk, og bør i henhold til Oscar-juryens regler meldes på som Russlands kandidat.

I reglene står det at en films dialog i hovedsak må foregå på søkerlandets språk, bortsett fra når historien krever et annet ikke-engelsk språk. Moodyssons film krever nettopp det, men møter problemer fordi de eneste svenskspråklige innslagene man hører er i bakgrunnen.

Oscar-akademiets regelverk har fått utenlandsavdelingen i Svensk Filminstitutt til å reagere. Til Screen hevder Staffan Grönberg i SFI at kriteriene strider mot dagens produksjonskultur som beveger seg uanstrengt mellom landegrenser.

-Den globaliserte moderne filmen består av så mange medfinansiører at språket ikke burde være så viktig. Det er heller andre kriterier, som nasjonaliteten til regissøren, produsenten og manusforfatteren, som burde spille en avgjørende rolle, mener han.

Det er i løpet av november at filmene skal vurderes av en komité som er underordnet Akademiet. Lilja 4-ever er ikke den eneste filmen som kan få problemer med regelverket.

Det forventes at også den britiske filmen The Warrior vil gi komiteen hodebry, siden den i hovedsak er spilt inn på hindu. Men ifølge Screen er det britiske filmteamet bak filmen mer åpne for å melde seg på med en annen nasjonalitet, enn hva Moodysson og hans filmteam synes å være.

MENY