Denne uka kunne norsk film igjen endelig hamle opp med Hollywood, og det trass i at vi befinner oss midt i sesongen for drømmefabrikkens selvforherligelse; Academy Awards. Hanne Myrens Jenter og TV2/Nordisk Films Olsenbanden jr ¿ Sølvgruvens Hemmelighet hadde begge uvanlig høye besøkstall. Olsenbanden-serien har vært en stor suksess for produsentene, og denne fjerde i rekken debuterte på førsteplass med enestående 59.783 besøkende. Med en etter hvert tydelig markedsføringsprofil der lansering på Oslos storstue Colosseum inngår, har serien for lengst etablert seg som en norske franchise, noe det så absolutt ikke finnes for mange av her i landet.
Men rekordstore besøkstall til tross, det var Jenter som var den egentlige vinneren denne uka. Dokumentarfilmen ble sett av 7.619 nysgjerrige, og tok en fjerdeplass – noe som er en veldig bra prestasjon for sjangeren. Filmen har fått blandet mottakelse i pressen, men tematikken og kanskje markedsføringen later til å ha fått folk inn i salene uansett. Jenter har den fordelen at om ikke filmen er 100% vellykket, er den uansett et veldig fascinerende stykke film. Personlig savnet jeg både en tydelighet i konflikt og struktur, og som gutt følte jeg at filmen hadde tjent på å også tatt meg mer med i historien. Jeg falt faktisk ut opptil flere ganger. Synd, fordi gutter på samme måte som foreldre og lærere, er veldig tjent med å se en slik film. Mange har rukket å uttale seg om årsakene til filmens gode åpningstall, deriblant at den har solgt seg inn som fiksjon og at den har vært så tydelig i markedsføringen. Personlig tror jeg altså at det ganske enkelt handler om at temaet er fascinerende og interessant, og at publikum har savnet at noen endelig griper fatt i denne problematikken. Samt at filmen tør å handle om jenter, uten å måtte dra inn foreldre, lærere eller gutter i større grad. Hanne Myrens film er på mange måter kompromissløs, og det tror jeg den vil tjene på også i billettsalget.
Det afrikanske kontinent legger seg midt i mellom disse to norske produksjonene. Leonardo DiCaprio fronter Blood Diamond til en solid andreplass med 20.824 besøkende. Kanskje ikke spesielt overraskende, med Oscar-nominasjoner og mye omtale i forkant? The Last King og Scotland debuterer på tredjeplass med støtte fra 7.713 kinogjengere. Dramaet har fått enda mer oppmerksomhet enn Blood Diamond, frontet av at Fredrik Skavlan gjorde det til en av hovedsakene i forrige ukes Først og Sist. Slikt hjelper, sammen med at hovedrolleinnhaver Forest Whitaker sannsynligvis stikker av med gullmannen når Oscar-utdelingen går av stabelen om snaue 3 uker.
Det er ingen andre debutfilmer på den norske Topp 20-lista denne uka. Mel Gibsons Maya-epos Apocalypto faller to plasser til en femteplass, etterfulgt av de dansende pingvinene i Happy Feet og John Tucker Must Die. Alle faller et sted mellom 15 og 20% i besøkstall, noe som ikke er dårlig i en tid da dramafilm har hovedfokuset. Om vi følger lista nedover, ser vi at det mest brutale fallet kommer på en 18. plass. Norske Andre Omgang solgte 55% færre billetter enn forrige uke. 1503 kinogjengere var interessert i den romantiske komedien, noe som gir filmen en total på 17.100 solgte billetter så langt. Dette er tredje gang på rad at den norske varianten av sjangeren flopper, først ut var Marias menn og deretter Mirakel. Om to uker kommer Mars & Venus; den kanskje mest sjangertro av alle disse filmene. Markedsføringskampanjen er tydeligere enn forgjengerne, plakatene er eksempelvis veldig bra (noe som ikke kan sies om de andre tre) og filmen lanseres på Valentinsdagen. Norske produsenter skal altså forsøke å sko seg på en dag som det ikke er noe tradisjon for her til lands. Det er selvsagt både teit og klissete, og veldig amerikansk. Men sannsynligvis er det derfor det også vil fungere, og derfor føles det egentlig også veldig morsomt.
Ja, i all sin hollywoodske ånd minner dette faktisk ikke så rent lite om noen av trekkene i markedsføringen av Fritt Vilt.