Det er mye spennende som skjer om dagen, og av den grunn også en hel rekke linker med godt stoff å peke til. Vi begynner med noen interessante intervjuer:
Mesterregissør Milos Forman forsvant etter Man on the Moon (1999), men for et år siden ble det behørig annonsert at han ville returnere med en film om den spanske maleren Goya. Endelig er filmen, Goya’s Ghosts, på vei til Norge (premiere 25. mai). Den ble først lansert i Spania i november 2006, og denne våren slippes den rundt om i verden. The Independent har møtt den tsjekkiske regissøren, og spør ham om Goya, karrieren og fremtiden.
På årets Eurodok fikk jeg sett den 3 timer lange dokumentarfilmen The Pervert¿s Guide to Cinema som i alle enkelhet består av den slovenske filosofen og akademia-kjendisen Slavoj Zizek som fremsier sine psykoanalytiske tolkninger av kjente filmer, mens han vandrer rundt i kjente klipp. The New York Times har gjort et intervju med Zizek – som i følge journalisten er basert på en 45 minutters telefonsamtale som hoppet i alle mulige retninger. Zizek er, uansett hvordan du vrir og vender på det, en facinerende og smart fyr – les intervjuet eller les en anmeldelse av filmen på den eminente norske bloggen Filmantrop.
Zizek i et stille øyeblikk
Les den lange, velskrevne artikkelen «Meet the Wuz Girls» – en sak som handler om de som en gang var The It Girls. Claire Danes, Chloë Sevigny og Parker Posey – skuespillerinner som var 90-tallets uavhengige kred-stjerner fremfor noen – er nå ganske enkelt… blitt voksne.
Filmanmelderen A. O. Scott i NYT har anmeldt den sterke, urovekkende britiske filmen Red Road, som har USA-premiere i disse dager. Jeg skrev dette om denne (og et par andre filmer) da jeg så den på TIFF i januar. Se forøvrig også to fine intervjuer med Red Road-regissøren Andrea Arnold, hos GreenCine og hos IFC.
Og til sist, noe som aldri er hyggelig å poste: En nekrolog. Filmklipperen Jim Lyons er død, bare 47 år gammel. Lyons er kanskje mest kjent for å ha klippet alle Todd Haynes‘ spillefilmer (bl.a. Far From Heaven). Lyons var også en svært aktiv deltager i New Yorks vitale uavhengige filmmiljø, og de rørende kommentarene under nekrologen viser at Lyons var en elsket person som nøt stor respekt i sitt miljø. Jim Lyons klippet forøvrig også Prozac Nation, som ble regissert av Erik Skjoldbjærg og fotografert av (også avdøde) Erling Thurmann-Andersen.