I en tid med dramatiske endringer for kinobransjen har den kommunale medlemsorganisasjonen Film & Kino satt sin egen virksomhet under lupen gjennom et utvalg som skulle vurdere dens framtid.
Forslagene fra utvalget kan bety slutten på Film & Kino slik vi kjenner organisasjonen i dag.
Utvalget foreslår å endre Film & Kino til en organisasjon for private og kommunale kinoer og videobransjen, samt å legge den største inntekskilden, videogramavgiften i Norsk kino- og filmfond, inn under Kulturdepartementet.
Særlig det siste forslaget er avgjørende. Det var inntektene fra videogramavgiften (en avgift fra hver video du kjøper i butikkene) som en periode ga Film & Kino store inntekter og som bidro til finansieringen av den kostbare digitaliseringen av kinoene. Siden falt inntektene dramatisk med dvd-formatets sviktende salg, og Film & Kino har måttet kutte kraftig i mange av formålene de har støttet (bl.a til festivalene og cinematekene).
Utvalget mener å ha kommet til “en robust modell som kan videreføre Film & Kinos grunnleggende funksjon, som kan samle og representere en hel bransje i styringsorganene og som samtidig sikrer organisasjonens legitimitet til Norsk kino- og filmfond og lar den gjeldende kinopolitikk ligge til grunn for organisasjonens kjerneoppgaver”, sier utvalgets leder Petter Steen jr.
Endringene krever lovendringer, og utvalget foreslår at regjeringen bidrar økonomisk i en overgangsfase for å sikre driften innen Film & Kinos kjerneområder.
Spørsmålet blir om Kulturdepartementet vil se verdien av en slik videreføring. Hvis ikke, vil det innebære en vesentlig nedbygging av organisasjonen Film & Kino i sin nåværende form. Da blir det vanskelig å se en framtid for organisasjonen som noe annet enn en bransjeorganisasjon med noen få ansatte.
Utvalgets innstilling sendes ut på høring til medlemskommunene, kinoene, videobransjen, Kulturdepartementet og andre berørte parter før den behandles på Film & Kinos landsmøte i juni 2014