Det danske filmforliket, som filmbransjen i vårt naboland lenge har vært misfornøyd med, har krevd sin første avgang: Spillefilmkonsulent Kasper Leick har sagt opp sin stilling i protest mot en situasjon han anser for å være uholdbar, melder den danske avisen Information.
”Konsulentordningen er blitt uthulet, og jeg kan se at jeg ville komme til å si nei til for mange høyt kvalifiserte prosjekter neste år”, sier Leick til avisen.
Hans kollega, spillefilmkonsulent Molly Malene Stensgaard, forstår Leicks frustrasjon. Hun har selv merket de samme konsekvensene. Inntil nylig har konsulentene kunnet skyve effekten av forliket foran seg, forteller hun, men nå er de innhentet av det forliket som ble inngått for en ny periode i 2006.
Det var gjennom de andre støtteordningene, som for eksempel Rå Film, som gjorde at de kunne initiere en rekke prosjekter til tross for begrensningene i filmforliket. Men nå er det ikke mer å hente i kistebunnen.
Leick og Stensgaard forteller at med den rådende situasjonen er det bare mulig å gjennomføre tre filmer i året pr. konsulent.
”Og seks konsulentfilmer i året er ikke nok til at bevare den posisjonen dansk film har internasjonalt,” mener Stensgaard.
Stensgaard mener det var naivt av partene som inngikk filmforliket å legge så mye av ansvaret for langfilmen hos tv-kanalene. Hun mener at tv-kanalene ikke ønsker å støtte filmer de selv ikke vil vise. TV2 ønsker ikke å lage konsulentfilm, mens Danmarks Radio sprer støtten for tynt, mener hun, og får støtte av programsjefen i TV2, Keld Reinicke, og DRs dramasjef Ingolf Gabold.
Stensgaard synes likevel det ligger et visst håp i det faktum at hele bransjen virker å enes om at filmforliket var en dårlig idé i utgangspunktet.
”Så får vi jo håpe at politikerne vil lytte til oss når det skal inngås et nytt filmforlik i 2011”.